درمان خانگی خروسک کودکان

22
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

درمان خروسک با توجه به‌شدت علائم صورت می‌گیرد. اگر بیماری خفیف باشد می‌توان با رعایت چند نکته دوره درمان را طی کرد. در این مطلب با روش‌های درمان خانگی خروسک کودکان آشنا خواهید شد.

برای مطالعه بخش موردنظر خود می‌توانید بر تیتر آن در فهرست کلیک کنید. اگر در موبایل می‌خوانید، تیتر را لمس کنید.

خروسک چیست؟

خروسک یک بیماری عفونی کوتاه‌مدت است که بیش‌تر در در کودکان بین ۶ ماه تا ۳ سال بروز می‌کند. در این بیماری، سیستم تنفسی فوقانی -که شامل مجاری هوایی فوقانی ریه‌ها (لوله‌های برونش)، حنجره و نای است- دچار تورم و گرفتگی می‌شوند.

کودکان در سنین ذکرشده، مجاری هوایی كوچك دارند، به همین دلیل مستعد ابتلا به بیماری خروسک هستند.

خروسک در چند روز اول مسري است. این بیماری توسط قطرات عفونی موجود در هوا، با عطسه یا سرفه‌ی کودک بیمار پخش می‌شود. همچنین می‌تواند از طریق مخاط آلوده روی سطوح و اشیاء (مانند اسباب‌بازی‌ها) شیوع یابد.

درمان‌های پزشکی خروسک

اگر نشانه‌های بیماری خروسک بیش از سه تا پنج روز ادامه داشته باشد یا علائم آن بدتر شود، پزشک ممکن است برای کاهش التهاب در مجاری هوایی، یک داروی کورتیکواستروئید را (مثل دگزامتازون) تجویز کند. اپی‌نفرین نیز در کاهش التهاب راه‌های هوایی مؤثر است، اما اثرات آن طولانی‌مدت نیست.

توجه: پاراستامول و ایبوپروفن برای تسکین درد و تب مفید هستند. با این حال، به دلیل ارتباط احتمالی آسپیرین با سندرم ریه (یک بیماری جدی که باعث تورم کبد و مغز می‌شود)، پزشک به هیچ‌ وجه آسپرین را تجویز نخواهد کرد.

چند نکته‌ی مهم در طول دوره درمان

  • خروسک باعث اضطراب و نگرانی در کودک می‌شود، پس بهانه‌گیری‌های کودک را جدی نگیرید به خاطر داشته باشید که او با یک گلوی متورم در حال تنفس است.
  • دود سیگار، اسفند و عطر سرفه‌ی کودک را بدتر می‌کنند.
  • خودسرانه و بدون تجویز پزشک به کودک داروهای ضد سرفه یا سرماخوردگی ندهید.

روش‌های درمان خانگی خروسک کودکان

اگر علائم و نشانه‌های بیماری خروسک در کودک شدید نباشد، درمان‌های خانگی در بیش‌تر مواقع بسیار تأثیرگذار هستند.

درمان خروسک خفیف در خانه امکان‌پذیر است؛ اما اگر علائم بیماری شدید شود یا اگر علائم خروسک بیش از ۳ روز طول بکشد، باید حتماً از پزشک اطفال کمک بگیرید.

آرام کردن کودک

 همان طور که اشاره شد، آرامش در درمان این بیماری بسیار مهم است. به طور معمول، علائم خروسک بعد از ۴۸ ساعت فروکش می‌کند، پس بسیار مهم است که در این مدت شرایط مطلوب را برای کودک ایجاد کنید.

خروسک باعث می‌شود که مجراهای هوایی کودک ملتهب و تنگ شوند و تنفس او با مشکل همراه شود. با گریه کردن او جز بدتر شدن اوضاع هیچ اتفاقی نمی‌افتد، پس در این ۴۸ ساعت از هر راهی که می‌توانید برای آرامش او استفاده کنید؛ کتاب بخوانید، انیمیشن مورد علاقه او را هر چند بار که می‌خواهد ببینید، بازی‌هایی را که دوست دارد انجام دهید، نقاشی بکشید و هزاران راه‌حل دیگر که باعث می‌شوند این لحظات سخت برای او آسان و آرام بگذرند.

هوای مرطوب

 هوا‌‎ی خانه را مرطوب کنید. برای این کار می‌توانید از دستگاه بخور سرد استفاده کنید. اگر بیرون از منزل هوا خنک است و از پاکیزگی هوا مطمئن هستید، برای چند دقیقه یک درب یا پنجره را باز کنید و بگذارید تا کودک هوای تازه و خنک را تنفس کند. همچنین می‌توانید کودک را سوار اتومبیل کرده و با پنجره‌های نیمه‌پایین با او گشتی کوتاه در شهر بزنید.

مصرف مایعات

تا فروکش کردن علائم بیماری خروسک، به کودک مایعات فراوان بدهید تا دچار کم‌آبی نشود. به خاطر داشته باشید که به دلیل ورم در گلو، زمانی که کودک در حال نوشیدن مایعات است، حتماً او را به صورت قائم بنشانید.

خواب کافی

 به دلیل تنفس دشوار، خوابیدن برای کودک بسیار سخت است. برای حل این مشکل کافی است که یک بالش زیر سر او بگذارید تا قسمت بالایی بدن او نسبت به پایین در سطح بالاتری قرار بگیرد. خواب راحت در درمان بیماری خروسک بسیار تأثیرگذار است.

این نکته را فراموش نکنید که اگر محیط خواب کودک، هوای مطلوب و خنکی داشته باشد، خوابی راحت برای او فراهم می‌شود.

نوشیدنی گرم همراه با عسل

 خاصیت درمانی عسل ثابت‌ شده و در بیش‌تر بیماری‌های ریوی نیز کاربرد فراوان دارد. نوشیدن مایعات گرم می‌تواند به شل شدن مخاط و فشار بر روی تارهای صوتی کمک بسیاری کند. به همین علت تا زمان فروکش علائم بیماری، خوب است که شب قبل از خواب به کودک خود یک لیوان شیر و عسل بدهید. همچنین استفاده از عسل در دمنوش‌های گیاهی پر خاصیت مانند اکیسناسه، چای سبز، دمنوش آویشن، بابونه و … تأثیر فراوانی در درمان خروسک دارد.

توجه: این نکته را فراموش نکنید که به هیچ ‌وجه به کودکان زیر یک سال عسل ندهید.

کلام آخر دکترساینا

والدین عزیز یادتان باشد که درمان خانگی خروسک کودکان در شرایطی که علائم بیماری خفیف باشد امکان‌پذیر است. اگر بعد از سه روز کودک بهبود پیدا نکرد و در صورت مشاهده علائم خس خس سینه، مشکلات بلع، تغییر رنگ اطراف دهان، بینی و ناخن‌ها به آبی یا کبود، هرچه سریع‌تر کودک خود را به نزدیکترین مرکز درمانی برسانید. در صورت مشکوک بودن به علائم، حتماً از پزشک متخصص اطفال کمک بگیرید.

مشاوره با پزشک

برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانه‌ی دکتر ساینا می‌توانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روان‌شناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.

شاید بپسندید
22 دیدگاه‌ها
  1. شایگان

    بچه شش ماهم خروسک گرفته سرفه شدیدمیکنه هرازگاهی چی میتونم بهش بدم فقط شربت سرماخوردگی کودکان دادم بش

    1. مریم حسینی - کارشناس علمی دکتر ساینا

      سلام. خروسک می‌تونه برای فرزندتون خطرناک باشه. توصیه می‌کنیم حتما با پزشک اطفال مشورت کنید.

  2. سلیمان محمدی

    سلام دخترم ۸ ماهشه از امشب خروسک شده دکتر ببرم یا تا فردا سبر کنم

    1. الهام جلدی ـ کارشناس علمی دکترساینا

      سلام وقت بخیر
      حتما به پزشک مراجعه کنید

  3. شرف ریاضت

    سلام خسته نباشید دختر چهار ساله ای دارم هر چند وقت بار دچار خروسک میشه یک دو بار نزد دوکتور مراجعه کردم بعد گرفتن دارو خوب شد اما این حالت چندین بار تکرار شد همین اکنون هم دچار خروسک شده از شما خواهیشمندم برای رفع این مشکل ما مشور نیک تان را َعنایت فرماید باتشکر

    1. الهام جلدی ـ کارشناس علمی دکترساینا

      سلام وقت بخیر
      کروپ یا خروسک از عوارض شایع عفونت در سنین خردسالیه و معمولا بعد از خردسالی دیگه دیده نمیشه‌. بهتره صبر کنید تا سنین خردسالی طی بشه و در کنارش مراقبت‌های لازم رو از فرزندتون برای پیشگیری از بیماری‌های عفونی مثل سرماخوردگی و … دنبال کنید.

  4. بهارتبریز

    سلام هموطن من نمیدونم ارزوی دخترعزیزتون چی بوده که شاید امکان نبود که براورده بشه یا نه ولی من آرزویی داشتم که بخاطر بعضی از مسائل نشد که برسم خدا شاهد هنوزم که ۲ فرزند دارم بهش فکر میکنم آه از نهانم بر می آید چشمانم پر از اشک میشه من سالها مربی زبان انگلیسی بودم با دختران همسن و سال دخترشما در ارتباط بودم باور کنید آنهایی بودند که دم از آرزوهاشون میزدن بعضی ها رسیدن بعضی مثل بنده نه .ولی یه نوع افسردگی پنهانی دارم.ولی بهترین راه اینه که ببریدش پیش مشاور .باهاش حرف بزنه. فقط نگذارید آتش زیر خاکستربشه. امیدوارم فقط حالش خوب بشه.

  5. بهناز

    سلام کودک یازده ماهه من یک باره دچار خروسک شده نمی‌خوام بیشتر بشه چکار باید کنم اول راه تا بیشتر نشه؟

    1. تیم محتوای دکترساینا

      سلام. حتما با متخصص اطفال مشورت کنید و درمان دارویی رو طبق تجویز پزشک انجام بدید. همچنین استفاده از بخور و مرطوب نگه داشتن محیط میتونه به کاهش علائم کمک کنه.

  6. الهام

    سلام.پسرم ۷سالشه و شدیدا سرفه های خشک میکنه هرچی دکتر بردمش و دارو دادمش اصلا فایده نداشته

    1. تیم محتوای دکترساینا

      سلام. سرفه خشک می‌تونه علت‌های مختلفی داشته باشه، مثل عفونت، حساسیت، واکنش به آلرژن‌ها و آلاینده‌ها، آسم و … برای درمان ابتدا باید علت سرفه مشخص بشه.
      یک‌سری درمان‌های خانگی هم می‌تونه به کاهش سرفه‌ها کمک کنه. پسرتون رو تشویق کنید آب کافی بخوره تا بدنش هیدراته بمونه. همین‌طور استفاده از قطره سالین بینی و همچنین قرار گرفتن در معرض بخار بخور هم می‌تونه به کاهش سرفه‌ها کمک کنه.

    2. Vahid

      سلام
      دختر منم همینطور شده بود سه ماه سرفه کرد هر دارویی دادم خوب نشد، تا اینکه یه دکتر براش اسپری تنفسی نوشت اونو مصرف کرد خوب شد.

  7. شیرین بردبار

    با سلام بچه ها ممکن چند بار خروسک بگیرن؟

    1. تیم محتوای دکترساینا

      بله دوست عزیز، احتمالش هست

  8. صادق

    ممنون واقعا مفید بود

    1. تیم محتوای دکترساینا

      ممنون از توجهتون. خوشحالیم که مفید بوده براتون

  9. علی

    ممنون از زحمات شما

    1. تیم محتوای دکترساینا

      ممنون از لطف شما دوست عزیز

  10. لیلی رحیمی

    عالی بود ممنون از مقاله مفیدتون از نگرانی دراومدم

    1. تیم محتوای دکترساینا

      ممنون از توجه شما. خوشحالیم که تونستیم مفید باشیم.

  11. علی

    سلام دختر ۱۴ ساله ای دارم که افسردگی گرفته خوب حق داره نتونستم آرزوهاش و برآورده کنم چه راهی برا اینکه بتونم از افسردگی نجاتش بدم وجود داره

    1. ریحان

      مسافرت ببرش حتی یه سفر یکروزه خارج شهر

نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید