×

۱۲ روش ساده برای درمان خانگی معده درد

0
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
 
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

معده درد یکی از مشکلاتی است که اغلب افراد حداقل یک بار در زندگی آن را تجربه کرده‌اند. فارغ از درمان‌های دارویی، روش‌های خانگی متعددی نیز برای کمک به بهبود درد معده وجود دارد. برخی از این روش‌ها موثر هستند و برخی دیگر ممکن است برخلاف باور عمومی، فاقد اعتبار علمی یا اثربخشی باشند. در متن پیش رو درمان‌های خانگی مختلف معده درد را بررسی می‌کنیم. در پایان نیز مختصری درباره علائم خطر معده درد توضیح خواهیم داد.

آیا داروهای گیاهی به معده درد کمک می‌کنند؟

بله؛ درصورتی‌که درد معده همراه با علائم خطرناک نباشد، در منزل و با درمان‌های گیاهی متنوع قابل‌درمان است. برای مثال یکی از رایج‌ترین و مفیدترین درمان‌های دردسترس برای درد معده نعنا و روغن نعنا است.

به گفته وبسایت وب‌ام‌دی (WebMd):

یکی از شایع‌ترین و رایج‌ترین دردهایی که ممکن است افراد تجربه کنند درد معده است. ازآنجایی‌که معده یکی از مهم‌ترین و فعال‌ترین اعضای بدن است، دلایل درد معده بسیار متنوع‌اند. خوشبختانه اکثر دلایل درد معده چندان جدی نیست و در اغلب موارد درمان‌های سریع و ساده‌ای برای آن دردسترس است. بااین‌حال درد معده در مواردی حیاتی است و نیاز به مداخله اورژانسی دارد. شناخت تفاوت بین درد جدی و خفیف و نحوه مواجهه با آن‌ها برای حفظ سلامتی ضروری است.

چه زمانی از درمان خانگی معده درد استفاده کنیم؟

در اغلب موارد درد معده مشکل بزرگی نیست و می‌توانید بدون مراجعه به پزشک و در منزل آن را تسکین دهید. بااین‌حال فراموش نکنید تنها درصورت نداشتن علائم خطر می‌توانید به درمان خانگی اکتفا کنید. این علائم عبارتند از:

  • دردی که بعد از چند ساعت بهبود نیابد.
  • درد بسیار شدید باشد.
  • سرگیجه داشته باشید.
  • حالت تهوع بیشتر از یک یا دو روز باشد.
  • دفع مدفوع خونی، سیاه یا قیری رنگ ذاشته‌اید.

درصورتی‌که علائم بالا را نداشتید می‌توانید درمان‌های خانگی را امتحان کنید. اما اگر علائم بالا را تجربه کرده‌اید، پیشنهاد می‌کنیم تا مقاله “معده درد را جدی بگیرید! علت درد معده و درمان آن” را بخوانید.

درمان معده درد با داروهای گیاهی

در ادامه برخی درمان‌های گیاهی رایج برای معده درد را مورد بررسی قرار می‌دهیم:

۱. زنجبیل

اضافه‌کردن مقداری زنجبیل به غذا یا نوشیدن چای زنجبیل در بهبود درد معده مفید است. بااین‌حال، اگرچه مطالعات نشان‌دهنده مفید بودن زنجبیل در بهبود معده درد هستند؛ اما مصرف بیش از حد آن می‌تواند باعث عوارضی نظیر نفخ، سوزش معده، سوءهاضمه و درد شکم شود.

۲. جوش شیرین

برخی محققین بر این باورند که جوش شیرین با کاهش اسید معده به بهبود سوءهاضمه و سوزش معده کمک می‌کند. بااین‌حال فراموش نکنید که جوش شیرین یک درمان موقتی و کوتاه‌مدت برای معده‌درد است. مصرف بیش از حد این ماده می‌تواند باعث بروز عوارض زیر شود:

  • تنگی‌نفس یا نفس‌نفس زدن
  • گرفتگی عضلات
  • اسهال
  • استفراغ
  • تحریک‌پذیری
حتما بخوانید : با رفلاکس معده یا بازگشت اسید معده چه کنیم؟ | علت، علائم و درمان

۳. ریحان

ریحان حاوی مواد ضدنفخ و ضدالتهاب است و بدین ترتیب در تسکین درد معده مفید است.

۴. عصاره آلوئه ورا

شواهد علمی وجود دارد که نشان‌دهنده تاثیر مثبت عصاره آلوئه‌ورا در تسکین علائم سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) و کولیت است. با اینحال برای اثبات تاثیر این گیاه در درمان معده‌درد، باید پژوهش‌های بیشتری انجام شود. زیرا برخی پژوهش‌ها نشان داده‌اند که مصرف آلوئه‌ورا در مواردی ممکن است باعث درد شکم شود. (منبع: NIH)

متخصصین سلامت بر این عقیده‌اند که مصرف عصاره آلوئه‌ورا می‌تواند باعث تسکین برخی علائم ریفلاکس نیز شود؛ از جمله:

  • سوزش معده
  • نفخ
  • تهوع و استفراغ
  • بازگشت اسید معده و غذا
آلوئه ورا برای درمان معده درد موثر است.

۵. شیرین بیان

محصولات حاوی شیرین بیان ممکن است به بهبود علائم گوارشی کمک کنند. بااین‌حال محققین درباره نقش شیرین بیان در این محصولات چندان مطمئن نیستند. در صورت بروز معده درد می‌توانید مصرف مکرر و روزانه چای شیرین بیان را تا بهبود علائم ادامه دهید.

شیرین بیان می‌تواند باعث ایجاد عوارضی نظیر افزایش فشارخون و نیز کاهش سطح پتاسیم خون شود. ازاین‌رو مصرف آن در مبتلایان به بیماری‌های قلبی، کلیوی و فشارخون بالا خطرناک و ممنوع است.

۶. برنج

مصرف برنج کته بدون روغن در مبتلایان به سندروم روده تحریک‌پذیر می‌تواند به کاهش درد معده کمک کند. برنج همچنین بخشی از رژیم غذایی BRAT است که برخی پزشکان آن را برای درمان معده‌درد تجویز می‌کنند.

بااین‌حال فراموش نکنید که شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد مصرف مکرر و منظم برنج سفید می‌تواند خطر سندروم متابولیک را افزایش دهد. (سندرم متابولیک به ابتلای همزمان به دیابت، فشارخون بالا و چاقی گفته می‌شود.) درنتیجه ممکن است مصرف بیش از حد آن در تسکین درد معده اثربخش نباشد. (منبع: AJCN)

۷. نعناع فلفلی

نعناع فلفلی اغلب به‌عنوان یک روش موثر برای بهبود حالت تهوع و معده درد شناخته می‌شود؛ زیرا ترکیب شیمیایی «منتول» در برگ‌های آن یک مسکن طبیعی است. می‌توانید برگ‌های نعنا فلفلی را به‌تنهایی بجوید، عصاره آن را بو کنید یا به‌صورت دم‌نوش مصرف کنید.

۸. لیمو

لیمو فقط طعم و عطر خوبی ندارد؛ بلکه به تسکین درد معده هم کمک می‌کند. اسیدی که در آب‌لیمو وجود دارد به ترشح بیشتر اسید معده و هضم بهتر غذا کمک می‌کند. می‌توانید چند قطره آب‌لیمو را به چای اضافه کنید و آن را بنوشید. برای طعم بهتر می‌توانید مقداری عسل و چند برگ نعنای تازه نیز به آن اضافه کنید.

۹. دارچین

دارچین به حفظ سلامت دستگاه گوارش و کاهش نفخ کمک می‌کند؛ ازاین‌رو انتخاب مناسبی برای تسکین درد معده است. می‌توانید دارچین را به غذا اضافه کنید یا برای اثربخشی بهتر چای‌دارچین بنوشید.

۱۰. میخک

اغلب موارد ابتلا به زخم معده در اثر نازک شدن لایه مخاطی معده ایجاد می‌شوند. برخی مطالعات نشان داده‌اند که مصرف میخک در مقادیر زیاد از لایه مخاطی معده محافظت کرده و خطر زخم معده را کم می‌کند. میخک را می‌توانید به‌صورت دم‌نوش مصرف کنید یا آن را به‌عنوان ادویه به غذا اضافه کنید.

۱۱. زیره

مطالعات نشان داده است که زیره خاصیت ضدالتهابی دارد. این گیاه در بهبود درد معده، تهوع و نفخ در مبتلایان به سندرم روده تحریک‌پذیر موثر است. زیره را می‌توانید به‌عنوان ادویه به ماهی، خورش یا برنج خود اضافه کنید.

برخی مطالعات نشان داده است که زیره با کاهش سطح تستوسترون می‌تواند باعث کاهش قدرت باروری مردان شود. از سوی دیگر ممکن است زمینه‌ساز سقط شود. ازاین‌رو مصرف آن در زنان باردار توصیه نمی‌شود.

۱۲. سیر

اگرچه شواهد دقیقی وجود ندارد؛ اما به نظر می‌رسد مصرف ۱ یا ۲ حبه سیر در روز برای سلامتی مفید است. با اینحال توجه کنید که مصرف بیش از حد سیر  باعث تشدید عوارض گوارشی می‌شود. مصرف سیر در مبتلایان به مشکلات گوارشی نظیر رفلاکس حتی باعث تشدید علائم گوارشی از جمله سوزش سردل و تهوع می‌شود.


درمان معده درد با عسل

در صورت ابتلا به رفلاکس، مصرف عسل ممکن است در بهبود علائم بیماری به‌ویژه سوزش سردل موثر باشد. برخی مطالعات نشان داده که مصرف عسل در کاهش بازگشت اسید معده موثر است. (منبع: BMJ) برای درمان معده درد با عسل می‌توانید روزانه ۵ میلی‌لیتر (حدود یک قاشق غذاخوری) عسل مصرف کنید. همچنین می‌توانید عسل را در چای یا یک لیوان آب گرم حل کنید.

در صورت ابتلا به دیابت یا مصرف داروهای قندخون، پیش از مصرف عسل به عنوان درمان خانگی باید با پزشک مشورت کنید. مصرف عسل در نوزادان زیر ۱۲ ماه ممنوع است.


درمان خانگی معده درد با چای و عرقیات گیاهی

چای و عرقیات گیاهی بخشی جدایی‌ناپذیر از رژیم غذایی ایرانیان است. در ادامه قصد داریم شما را با انواع چای و عرق‌های گیاهی مفید در تسکین معده درد آشنا کنیم:

۱. عرق بومادران

بومادران از دیرباز تاکنون برای درمان مشکلات گوارشی مختلف نظیر زخم معده و علائم سندرم روده تحریک‌پذیر نظیر نفخ، ‌درد معده، ‌اسهال و یبوست استفاده شده است. در یک مطالعه روی حیوانات، مشخص شد که بومادران دارای خواص محافظتی در برابر اسید معده است.  بااین‌حال مطالعات بیشتری برای بررسی اثربخشی عرق بومادران لازم است.

مصرف عرق بومادران در زنان باردار و شیرده توصیه نمی‌شود؛ ‌زیرا می‌تواند منجر به سقط جنین شود. همچنین در افرادی که داروهای رقیق‌کننده خون مصرف می‌کنند باعث تحریک خونریزی می‌شود.

۲. عرق ریحان

ریحان گیاهی است که از آن به طور گسترده در ساخت دارو استفاده می‌شود. عرق ریحان عموماً برای تسکین مشکلات گوارشی نظیر معده درد، کاهش اشتها، نفخ، ‌اسهال، ‌یبوست و مشکلات مشابه استفاده می‌شود. بااین‌حال شواهد بیشتری برای تایید اثربخشی آن نیاز است.

۳. عرق نعنا

نعنا یک درمان گیاهی مفید برای معده درد است. ترکیباتی که باعث طراوت و تازگی نعنا می‌شوند در بهبود معده درد مفیدند. در ایران شما می‌توانید از عرق نعنا برای تسکین معده درد استفاده کنید.

راه‌های دیگر استفاده از نعنا به‌عنوان درمان خانگی معده درد شامل موارد زیر است:

  • دم‌نوش نعنا
  • ترکیب آب‌خنک با نعنای تازه
  • جویدن چند برگ تازه نعنا
  • خوردن آب‌نبات نعنا

۴. چای نبات

چای‌نبات به‌سرعت در بدن تجزیه می‌شود و انرژی آزاد می‌کند. مصرف چای‌نبات به‌عنوان درمان خانگی معده‌درد در فرهنگ ایرانی جایگاه ویژه‌ای دارد؛ اما در پژوهش‌های علمی درباره اثر نبات در درمان معده‌درد اطلاعات خاصی پیدا نمی‌شود.

۵. چای بابونه

چای بابونه علاوه بر تسکین معده درد و کاهش التهاب آن، در بهبود تنش‌های روزمره و دردهای عصبی نیز مفید است؛ بنابراین بد نیست که مصرف روزانه چای بابونه را نیز امتحان کنید.

۶. سرکه سیب

اسید موجود در سرکه سیب ممکن است به هضم بهتر غذا حفظ باکتری‌های سالم روده کمک کند. می‌توانید یک قاشق سرکه سیب بنوشید یا اگر برایتان دشوار است آن را با یک لیوان آب و یک قاشق عسل مخلوط کرده و آهسته مصرف کنید. برخی افراد روزانه یک قاشق سرکه سیب را به‌عنوان روش پیشگیری انتخاب می‌کنند.

۷. روغن‌های معطر

روغن‌های معطر از اجزای مختلف گیاهان به دست می‌آیند. هرچه خلوص این روغن‌ها بیشتر باشد میزان مواد شیمیایی موجود در آن‌ها بیشتر است. روغن‌های معطری مثل روغن نعناع، لیمو و زنجبیل در بهبود علائم گوارشی مفید هستند. تحقیقات زیادی بر روی اثربخشی روغن نعناع انجام شده است. به نظر می‌رسد این ماده به اندازه داروهای ضد اسپاسم در بهبود درد معده افراد مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر موثر است.

نکته مهم در مصرف روغن‌های معطر، نحوه صحیح استفاده از آن‌هاست. برخی از این روغن‌ها خوراکی نیستند و استفاده موضعی از برخی دیگر توصیه نمی‌شود.

۸. آب گازدار (سودا)

آب گازدار یا سودا احتمالاً آخرین چیزی است که برای تسکین معده درد به آن فکر می‌کنید. بااین‌حال برخی افراد با مصرف یک کوکتل حاوی مخلوطی از آب گازدار، سودا و زنجبیل علائمشان بهبود می‌یابد.

درمان خانگی معده درد

بهترین میوه‌ها برای درمان معده درد

از جمله میوه‌هایی که در درمان معده درد مفید هستند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. موز

موز معده را به تولید مخاط از دیواره آن تحریک کرده و از این طریق به بهبود معده درد کمک می‌کند. این لایه مخاطی مثل سدی بین دیواره معده و مواد اسیدی عامل سوزش و ناراحتی معده قرار می‌گیرد.

۲. انجیر

انجیر حاوی ترکیبات ملین است و به بهبود یبوست و دفع مزاج کمک می‌کند. این میوه همچنین حاوی ترکیباتی است که به بهبود سوءهاضمه کمک می‌کنند. بااین‌حال درصورتی‌که اسهال داشتید، باید از مصرف انجیر خودداری کنید.  

۳. نارگیل

یکی از بهترین راه‌ها برای بهبود ناراحتی معده مصرف نارگیل است. نارگیل در درمان عفونت، زخم و سوءهاضمه موثر است.


درمان معده درد در طب سنتی

علاوه بر مصرف مواد غذایی نام‌برده نکات دیگری نیز در طب سنتی وجود دارد که با انجام آن‌ها می‌توانید معده درد را تسکین داده یا از بروز آن پیشگیری کنید. در ادامه شما را با برخی از این نکات آشنا می‌کنیم:

۱. آب بنوشید

بدن برای هضم غذا و نیز جذب مواد مغذی مفید از غذاها و نوشیدنی‌ها به آب نیاز دارد. کم‌آبی هضم غذا را دشوار می‌کند و احتمال درد معده را افزایش می‌دهد. علاوه بر این مصرف آب در کاهش سوزش معده موثر است.

قاعده کلی مصرف ۸ لیوان آب روزانه است؛ اما نیاز هر فرد به آب متفاوت است. میزان فعالیت شخص، دمای هوا، وضعیت عمومی سلامت و وزن از جمله عواملی هستند که بر روی میزان نیاز روزانه به آب تاثیر می‌گذارند. (منبع: آکادمی تغذیه و رژیم غذایی)

حدود ۲۰ درصد از نیاز روزانه شما به مایعات از راه مواد غذایی و بقیه آن از طریق نوشیدنی‌ها تامین می‌شود. اغلب بزرگسالان لازم است روزانه ۸ لیوان یا بیشتر آب بنوشند. این مقدار در کودکان کمتر است.

میزان نیاز به آب در کودکان برحسب وزن به شرح زیر است:

  • نوزادان بین ۵/۳ تا ۱۰ کیلوگرم: نوزادان به‌ازای هر کیلوگرم وزنشان، به حدود ۱۰۰ سی‌سی مایع نیاز دارند. برای مثال یک نوزاد ۱۰ کیلوگرمی به ۱۰۰۰ سی‌سی یا ۱ لیتر مایع در روز نیاز دارد.
  • کودکانی با وزن بین ۱۰ تا ۲۰ کیلوگرم: این کودکان برای ۱۰ کیلوی اول به ۱۰۰ سی‌سی مایع به‌ازای هر کیلو نیاز دارند و سپس به‌ازای هر کیلوگرم به حدود ۵۰ سی‌سی مایع نیاز دارند. برای مثال یک کودک ۱۵ کیلویی به حدود ۱۲۵۰ سی‌سی مایع نیاز دارد.
  • کودکان بیشتر از ۲۰ کیلوگرم: این کودکان به‌ازای ۲۰ کیلوگرم اول به حدود ۱۵۰۰ سی‌سی مایع نیاز دارند و بعد به‌ازای هر کیلوگرم به حدود ۵/۱۷ سی‌سی مایع نیاز دارد.

۲. بعد از صرف غذا دراز نکشید

در حالت دراز کشیده بیشتر احتمال دارد که اسید معده به بالا برگردد و منجر به سوزش معده شود. ازاین‌رو درصورتی‌که درد معده داشتید لازم است از درازکشیدن یا خوابیدن تا چند ساعت پس از مصرف غذا خودداری کنید.

۳. از سیگار و الکل پرهیز کنید

سیگار و الکل هر دو باعث تشدید سوءهاضمه و نیز مشکلات گوارشی از قبیل رفلاکس می‌شوند. ترک سیگار و الکل‌، علاوه بر بهبود کیفیت زندگی به کاهش خطر برخی بیماری‌های خاص نظیر سرطان‌ها کمک می‌کند. بااین‌حال اگر ترک برایتان دشوار است می‌توانید از پزشک کمک بگیرید.

حتما بخوانید : تاثیر سیگار بر معده؛ ارتباط سیگار کشیدن و زخم معده

۴. از مواد غذایی دیر هضم دوری کنید

مطالعات نشان داده است که مصرف مواد غذایی زیر خطر سوءهاضمه را بیشتر می‌کند:

  • غذاهای چرب یا اسیدی
  • فرآورده‌های گندم
  • میوه یا آب میوه‌های مشابه هندوانه
  • غذاهای پرادویه
  • فست‌فودها

کاهش مصرف غذاهای دیرهضم در تسکین درد معده مفید است. علاوه بر این مصرف مواد غذایی قابل‌هضم‌تر مثل میوه‌ها و سبزیجات به تقویت یک رژیم غذایی سالم و متعادل کمک می‌کند.

خوراکی‌های دیر هضم باعث معده درد می‌شود.

۵. از پدهای حرارتی استفاده کنید

استفاده از پدهای حرارتی بر روی شکم، علاوه بر تسکین درد به شل‌شدن عضلات و نیز کاهش حالت تهوع کمک می‌کند. بااین‌حال استفاده طولانی‌مدت از پد حرارتی می‌تواند باعث آسیب به پوست شود.

۶. ورزش را فراموش نکنید

ورزش‌کردن در پیشگیری از یبوست و نفخ موثر است. حتی بلندشدن و پیاده‌روی ساده هم کمک‌کننده است. علت این است که بدن در حالت دراز کشیده گاز بیشتری را نگه می‌دارد.


اثر رژیم غذایی در درمان معده درد

رژیم غذایی تاثیر بسزایی در پیشگیری یا درمان معده درد دارد. مواد غذایی زیر بیشتر باعث ایجاد نفخ می‌شوند؛ ازاین‌رو در صورت ابتلا به درد معده باید در مصرف آن‌ها بیشتر احتیاط کنید:

  • غذاهای سرشار از فیبر
  • میوه‌ها و شیرینی‌های سرشار از فروکتوز
  • مواد غذایی لبنی حاوی لاکتوز
  • سبزیجات متعلق به خانواده کلم

رژیم غذایی BRAT برای درمان معده درد

پزشک ممکن است برای کاهش دفع اسهال رژیم BRAT (مخفف Bananans، Rice، Applesauce و Toast به‌معنای موز، برنج، پوره سیب و نان تست) را توصیه کند. این رژيم علاوه بر کاهش دفع مدفوع به بهبود اسهال نیز کمک می‌کند. مواد غذایی موجود در این رژیم حاوی مقادیر زیادی پتاسیم و منیزیم هستند. این مواد به جایگزینی مواد ازدست‌رفته از طریق اسهال و استفراغ کمک کنند.

در جدول زیر یک نمونه از رژیم غذایی BRAT را مشاهده می‌کنید:

نمونه رژیم غذایی BRAT

روز صبحانه ناهار میان‌وعده شام
شنبه - نان تست سفید با کره
- چای زنجبیل
- کراکر نمکی
- آب مرغ گرم‌
- آب سیب
- پوره سیب
- موز
- برنج سفید بخارپز شده در آب مرغ‌
- آب
یکشنبه - نان تست سفید با کره
- چای بابونه
- کراکر نمکی
- آب سبزیجات گرم
- آب سیب
- پوره سیب
- ژلاتین بدون شکر
- سیب‌زمینی پخته با نمک و فلفل
- نوشابه بدون کافئین و بدون قند
دوشنبه - نان تست سفید با موز له‌شده روی آن
- چای نعنا فلفلی
- نان تست با کره
- خامه گندم
- آب سیب
- پوره موز
- ژلاتین بدون شکر
- سیب‌زمینی آب‌پز با نمک و فلفل
- آب مرغ گرم
- نوشابه بدون شکر و بدون کافئین
سه‌شنبه - نان تست سفید با کره
- پوره سیب
- چای نعنا فلفلی
- برنج سفید پخته شده در آب مرغ
- آب سیب
- موز
- کراکر نمکی
- پوره سیب‌زمینی
- آب مرغ گرم
- نوشابه بدون کافئین بدون قند
چهارشنبه - خامه برنج با کره بادام‌زمینی و موز
- آب سیب
- سیب‌زمینی پخته با نمک و فلفل
- آب مرغ گرم
- آب
- کراکر نمکی
- پوره سیب
- نودل پخته شده با کره و نمک و فلفل
- نوشابه بدون شکر و کافئین
پنج‌شنبه - نان تست با کره بادام‌زمینی و موز
- پوره سیب
- چای بابونه
- خامه گندم با موز
- نان تست با کره
- آب
- ژلاتین بدون شکر
- کراکر نمکی
- پوره سیب‌زمینی با کره
- برنج قهوه‌ای
- لوبیاسبز
- نوشابه بدون شکر وکافئین
جمعه - نان تست نان سفید با کره بادام‌زمینی و موز
- پوره سیب
- چای نعناع فلفلی
- ماکارونی پخته شده با کره و نمک و فلفل
- آب سیب
- پوره سیب
- کنسرو میوه نرم
- سیب‌زمینی پخته با نمک و فلفل و کره
- لوبیاسبز
- نوشابه بدون شکر و کافئین

رژیم BRAT اگرچه در بهبود اسهال و درد شکم مفید است؛ اما نباید طولانی‌مدت استفاده شود. زیرا همه مواد مغذی از طریق این رژیم تامین نمی‌شوند.

از چه غذاهایی باید اجتناب کنید!

درصورتی‌که به برخی مواد غذایی حساسیت دارید یا قادر به هضم آن‌ها نیستید (مثل لبنیات)، برای پیشگیری از درد معده از مصرف آن‌ها خودداری کنید.

از جمله مواد غذایی رایج حساسیت‌زا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شیر
  • بادام زمینی
  • آجیل
  • سویا
  • گندم
  • صدف
  • ماهی
  • تخم‌مرغ
  • گلوتن

همان‌طور که گفتیم مواد غذایی دیرهضم مثل غذاهای چرب یا پرادویه نیز می‌توانند باعث تحریک درد معده شوند؛ بنابراین از مصرف آن‌ها نیز خودداری کنید.

مواد غذایی کمک‌کننده

از جمله مواد غذایی که به بهبود درد معده کمک می‌کنند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ماست
  • موز
  • زنجبیل
  • پوره سیب
  • برنج
  • نعنا

مواد غذایی با خاصیت ضدالتهابی

برخی مواد غذایی به‌واسطه خاصیت ضدالتهابی می‌توانند به تسکین درد معده کمک کنند؛ از جمله:

  • روغن زیتون
  • چای بابونه
  • ریحان
  • سبزیجات برگ سبز

درمان خانگی معده درد شبانه

با انجام کارهای زیر می‌توانید از معده درد شبانه جلوگیری کنید:

  • از خوردن غذای بیش از حد قبل خواب خودداری کنید.
  • سعی کنید پس از صرف غذا کمی راه بروید.
  • در طول شب از صرف وعده‌های غذایی سنگین خودداری کنید.
  • فهرستی از مواد غذایی را که به آن‌ها حساسیت دارید تهیه کنید.
  • از مصرف غذاهای چرب و سرخ‌کردنی در طول شب خودداری کنید.
  • مصرف الکل را محدود کنید.
  • حین خواب سرتان را بالا بگیرید.
  • در صورت مصرف هر نوع دارویی، آن را به‌درستی و در زمان مناسب مصرف کنید.
  • از مصرف غذاهای نفاخ مثل کلم، ‌لوبیا و قهوه طی ساعات شب خودداری کنید.
  • سعی کنید مصرف گوجه‌فرنگی و مرکبات را قبل از خواب محدود کنید.
  • با دهان باز غذا نخورید.
  • برای جلوگیری از بلع هوا، حین غذا خوردن از صحبت کردن خودداری کنید.
  • برای تقویت عضلات شکم ورزش کنید.

درمان خانگی حالت تهوع و معده درد

اگرچه حالت تهوع دلایل مختلفی دارد که هر یک درمان اختصاصی خودشان را دارند؛ اما مصرف نوشیدنی‌های ورزشی، زنجبیل و نیز رژیم غذایی BRAT می‌تواند به بهبود آن کمک کند.

حالت تهوع یکی از شایع‌ترین علائمی است که در بیماری‌های مختلف دیده می‌شود. اگر حالت تهوع ادامه‌دار بود و علت آن را نمی‌دانستید، پزشک را درجریان قرار دهید.


داروهای بدون نیاز به نسخه برای درمان معده درد

از جمله داروهای بدون نسخه که می‌توانند به بهبود معده درد کمک کنند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داروهای ضدنفخ که حاوی ترکیبات سایمتیکون هستند. (مثل میلانتا)
  • داروهای ضداسید معده که به بهبود سوزش معده در بیماری رفلاکس کمک می‌کنند. (مثل فاموتیدین و شربت آلومینیوم ام جی اس)
  • ملین‌ها که در بهبود یبوست مفید هستند. (مثل لاکساتیو)
  • داروهایی نظیر لوپرامید یا بیسموت که به کنترل اسهال کمک می‌کنند.
  • مسکن‌هایی نظیر استامینوفن که در کاهش درد شکم موثرند.
داروهای بدون نسخه برای معده درد

چه زمانی از پزشک کمک بگیریم؟

درصورتی‌که معده‌درد خودبخود برطرف نشد یا نگران ابتلا به بیماری دیگری بودید، پزشک را درجریان قرار دهید. پزشک می‌تواند علت معده‌درد را پیدا کند و درصورت لزوم درمان صحیح را برای شما آغاز کند.

در صورت بروز هر یک از شرایط زیر لازم است به‌سرعت به اورژانس مراجعه کنید:

  • درد شدید یا ناگهانی
  • تعریق
  • درد شکم حین لمس
  • استفراغ خونی یا شبیه به قهوه
  • مدفوع چسبنده، خونی یا سیاه
  • مشکل در دفع ادرار، مدفوع یا گاز
  • مشکل در تنفس
  • درد قفسه سینه
  • کاهش وزن یا کاهش اشتها
  • زردی

کلام آخر دکترساینا

درد معده اگرچه ممکن است آزاردهنده باشد؛ اما اغلب به‌سادگی و با رعایت برخی نکات ساده قابل‌پیشگیری یا قابل‌درمان است. با وجود اینکه درمان‌های خانگی متنوعی برای معده درد در دسترس است؛ اما فراموش نکنید همیشه هم نمی‌توانید به درمان خانگی اکتفا کنید. در صورت بروز علائم خطرناکی نظیر درد شدید یا مداوم، تهوع، استفراغ، مدفوع خونی یا سیاه یا هر علامت نگران‌کننده دیگری پزشکتان را در جریان قرار دهید.

سوالات متداول

شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید