سونوگرافی تعیین جنسیت در هفته چندم بارداری انجام می‌شود؟

0
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

اگر شما هم باردارید و جزء آن دسته افرادی هستید که نمی‌توانند برای فهمیدن جنسیت فرزندشان ۹ ماه صبر کنند، خبرهای خوبی برای شما داریم. راه‌های مختلفی وجود دارند که با انجام آن‌ها می‌توانید در مراحل مختلف دوره بارداری، جنسیت فرزندتان را تشخیص دهید. رایج‌ترین شیوه تعیین جنسیت جنین، سونوگرافی است.

در متن پیش رو شما را با سونوگرافی تعیین جنسیت آشنا می‌کنیم. همچنین به شما درباره میزان دقت آن و آمادگی‌های لازم پیش از انجام توضیح خواهیم داد.

به گفته Very Well Family اگر تصمیم گرفته‌اید که جنسیت فرزندتان را بفهمید، به احتمال زیاد قرار است که سونوگرافی انجام دهید. عموماً سونوگرافی در نیمه‌های بارداری انجام می‌شود و به آن سونوی بررسی آناتومی جنین گفته می‌شود. هدف از این سونوگرافی تنها تعیین جنسیت جنین نیست؛ بلکه همزمان به دنبال ناهنجاری‌های جنینی هم می‌گردد. دقت گزارش به عوامل متعددی بستگی دارد؛ از جمله سن بارداری، تجهیزات مورداستفاده، تکنسین و موقعیت جنین. بااین‌حال علائم خاصی در سونوگرافی دختر و پسر وجود دارد که پزشک با استفاده از آن‌ها می‌تواند جنسیت جنین را تشخیص دهد.

سونوگرافی تعیین جنسیت چیست؟

در انجام سونوگرافی تعیین جنسیت از امواج صوتی برای دیدن و ارزیابی اجزای درون بدن از جمله جنینِ درحال‌رشد استفاده می‌شود. در طول دوره بارداری ممکن است سونوگرافی‌های متعددی برای شما درخواست شود، اما سونوگرافی تعیین جنسیت جنین اغلب در سه‌ماهه‌ دوم بارداری و در ۲۰ هفتگی انجام می‌شود. این سونوگرافی می‌تواند با دقت بالایی جنسیت جنین درحال‌رشد شما را پیش‌بینی کند.

چگونگی انجام سونوگرافی تعیین جنسیت

سونوگرافی تعیین جنسیت اغلب با سونوگرافی آنومالی همزمان انجام می‌شود. دراین‌حالت، علاوه‌بر تعیین جنسیت، احتمال ابتلای جنین به برخی ناهنجاری‌ها هم بررسی می‌شود. در ادامه شما را گام‌به‌گام با چگونگی انجام سونوگرافی تعیین جنسیت و بهترین زمان انجام آن آشنا می‌کنیم.

بهترین زمان انجام سونوگرافی تعیین جنسیت

با رسیدن به هفته ۱۴ بارداری، امکان تعیین جنسیت جنین با استفاده از سونوگرافی میسر می‌شود. بااین‌حال ممکن است تعیین جنسیت جنین در این زمان کمی دشوار باشد و پزشک توصیه کند که تا هفته ۱۹-۲۰ بارداری و زمان انجام سونوگرافی آنومالی برای تعیین دقیق‌تر جنسیت جنین صبر کنید.

آمادگی‌های لازم برای انجام سونوگرافی تعیین جنسیت

پزشک به شما می‌گوید که چطور برای انجام سونوگرافی تعیین جنسیت آماده شوید. ممکن است او از شما بخواهد برای این‌که مثانه‌تان پر شود، پیش از انجام سونوگرافی ۶ لیوان آب بنوشید. این کار به پزشک اجازه می‌دهد که حین انجام سونوگرافی تصاویر بهتری به‌دست آورد. بااین‌حال درمواردی ممکن است این کار باعث کاهش دقت شود. دراین‌باره با پزشک مشورت کنید.

همچنین ممکن است حین انجام سونوگرافی از شما خواسته شود که لباس بیمارستان بپوشید. سونوگرافی اگرچه اغلب دردی ندارد، اما درصورتی‌که هرگونه احساس ناراحتی داشتید، پزشک خود را درجریان قرار دهید. سونوگرافی عموماً پس از ۳۰ دقیقه پایان می‌یابد.

نحوه انجام سونوگرافی تعیین جنسیت

سونوگرافی تعیین جنسیت چگونه انجام می‌شود؟

حین انجام سونوگرافی لازم است که روی تخت معاینه دراز بکشید و پزشک روی شکم شما ژل می‌ریزد. پزشک وسیله‌ای به نام ترنسدیوسر یا مبدل را روی پوستتان حرکت می‌دهد و به شکمتان فشار می‌دهد تا به‌کمک آن امواج صوت به درون رحم فرستاده شوند. پس از آن تصاویرِ به‌دست‌آمده بر روی صفحه‌ی نمایش نمایان می‌شوند.

به محض پایان سونوگرافی می‌توانید ژل را از روی شکمتان پاک کنید و پزشک شما را درجریان نتایج قرار می‌دهد. درصورت‌تمایل می‌توانید پرینتی از تصاویر سونوگرافی دریافت کنید. درصورتی‌که پزشک نیاز به اطلاعات بیشتری درباره سلامتی فرزندتان داشته باشد، ممکن است تست‌های تکمیلی برایتان درخواست کند.

در سونوگرافی از امواج صوت برای ثبت تصویر از اجزای درونی بدن استفاده می‌شود. اگرچه با رسیدن به هفته ۱۴ بارداری، سونوگرافی می‌تواند به تشخیص جنسیت کمک کند؛ اما اغلب توصیه می‌شود که تا ۱۸ هفتگی صبر کنید.

در سونوگرافی تعیین جنسیت چه مواردی مشخص می شود؟

در سونوگرافی تعیین جنسیت پزشک تلاش می‌کند که با بررسی برخی نشانه‌های خاص، جنسیت جنین را تشخیص دهد. علاوه‌بر این هم‌زمان وضعیت جفت، موقعیت جنین و حجم مایع اطراف جنین هم اندازه‌گیری می‌شود. درصورتی‌که سونوگرافی تعیین جنسیت در ۱۸ تا ۲۰ هفتگی و هم‌زمان با سونوگرافی آنومالی انجام شود، اعضای مختلف جنین از نظر وضعیت رشد و تکامل نیز بررسی می‌شوند.

نشانه‌های تعیین جنسیت در سونوگرافی

حین تعیین جنسیت جنین در سونوگرافی، پزشک به‌دنبال نشانه‌های خاصی که گویای جنسیت جنین هستند، می‌گردد.

تشخیص جنین پسر در سونوگرافی تعیین جنسیت

ممکن است تصور کنید که تشخیص جنین پسر از دختر آسان‌تر است؛ اما این مسئله همیشه هم صدق نمی‌کند؛ به‌ویژه پیش از ۱۴ هفتگی که کلیتوریس و آلت تناسلی اندازه و ظاهری تاحدودی شبیه‌به‌هم دارند. در هفته‌های ۱۸ تا ۲۰ بارداری، تعیین جنسیت جنین پسر با معیارهای زیر امکان‌پذیر می‌شود:

علامت ساژیتال

هر دو جنسیت دارای یک علامت ساژیتال هستند که با نگاه کردن به نیمرخ جنین به‌دست می‌آید. بخشی در پایین ستون فقرات به نام بریدگی دمی وجود دارد. درصورتی‌که بریدگی دمی با زاویه‌ی بیشتر از ۳۰ درجه به سمت بالا باشد، جنین پسر خواهد بود. اما اگر جایی در این بین باشد، تشخیص کمی دشوارتر خواهد بود.

علامت لاک‌پشت

یکی از مواردی که ممکن است در جنین پسر دیده شود، علامت لاک‌پشت است؛ درحقیقت پزشک نوک آلت تناسلی را می‌بیند که از پشت بیضه‌ها بیرون زده است. با این حال تشخیص آن در برخی موارد ممکن است دشوار باشد. سن بارداری و موقعیت قرارگیری کودک از مواردی هستند که بر روی تشخیص پزشک تاثیر می‌گذارند.

سونوگرافی تعیین جنسیت

نعوظ آلت تناسلی

حتی جنین پسر هم ممکن است نعوظ را تجربه کند. نعوظ آلت تناسلی تشخیص جنین پسر را به‌مراتب راحت‌تر می‌کند. با‌این‌حال دیدن نعوظ ممکن است برای برخی والدین نگران‌کننده باشد؛ اما فراموش نکنید که نعوظ در پسرها طبیعی است و ممکن است بعداً حین تعویض پوشک هم آن را ببینید.

جریان ادرار

گاهی جریان ادرار در جنین دیده می‌شود. درصورتی‌که جریان ادرار به سمت بالا باشد، احتمالاً جنین پسر است.

ناحیه تناسلی مردانه

با رسیدن به هفته ۱۸ الی ۲۰ بارداری، دیدن ناحیه تناسلی مردانه شامل بیضه‌ها، کیسه بیضه و آلت تناسلی، علامت واضحی از جنسیت پسر است.

تشخیص جنین دختر در سونوگرافی تعیین جنسیت

دو نشانه اصلی جنین دختر در سونوگرافی تعیین جنسیت شامل موارد زیر است:

علامت همبرگر

این نامی است که به ظاهر لابیا و کلیتوریس در تصاویر سونوگرافی داده شده است. درحقیقت طوری‌که کلیتوریس بین دو لابیا قرار گرفته‌است، ظاهر یک همبرگر (با سه لایه) را در ذهن تداعی می‌کند.

علامت ساژیتال

درصورتی‌که بریدگی دمی با زاویه ۱۰ درجه به سمت پایین باشد، جنین دختر است.

آیا بین ضربان قلب جنین و جنسیت جنین رابطه‌ای وجود دارد؟

خیر؛ ضربان قلب جنین نمی‌تواند پیش‌بینی‌کننده جنسیت جنین باشد؛ زیرا تفاوت محسوسی بین ضربان قلب جنین دختر و پسر وجود ندارد. قلب جنین از هفته ۶ بارداری شروع به تپیدن می‌کند. ضربان قلب با سرعت ۹۰ تا ۱۱۰ تا در دقیقه آغاز شده و روزانه افزایش می‌یابد تا جایی‌که در هفته ۹ بارداری به اوج خود یعنی ۱۴۰ الی ۱۷۰ ضربان در دقیقه (به‌طور مشابه در جنین دختر و پسر) می‌رسد.

بنابراین به‌نظر می‌رسد که راه‌های بهتری برای تشخیص جنسیت جنین از جمله سونوگرافی وجود دارد.

پزشک برای تعیین جنسیت جنین حین سونوگرافی به دنبال برخی نشانه‌های خاص می‌گردد. برای مثال علامت همبرگر در دختر و نعوظ آلت تناسلی در پسر از مواردی هستند که می‌توانند به تعیین جنسیت جنین کمک کنند.

میزان دقت سونوگرافی در تعیین جنسیت دختر و پسر

میزان دقت سونوگرافی تعیین جنسیت جنین به چه مواردی بستگی دارد

میزان دقت سونوگرافی تعیین جنسیت بستگی به این دارد که در چه سنی از بارداری انجام شود. ۹۹% سونوگرافی‌هایی که در فاصله ۱۸ تا ۲۰ هفتگی بارداری انجام می‌شوند، جنسیت را درست تشخیص می‌دهند؛ اما پیش از ۱۴ هفته میزان دقت سونوگرافی تعیین جنسیت به‌طرز محسوسی کاهش می‌یابد.

به‌گفته NIH براساس مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۴ در استرالیا بر روی زنان بین ۱۱ تا ۱۴ هفته انجام شده است، میزان موفقیت در تعیین جنسیت جنین حدود ۷۵% ارزیابی شده است. شایع‌ترین خطا این بوده جنین‌های پسر به‌اشتباهی دختر تشخیص داده شده‌اند .

چه مواردی احتمال خطا در سونوگرافی تعیین جنسیت را بیشتر می‌کند؟

فارغ از این‌که چه زمانی جنسیت فرزندتان را فهمیدید، فراموش نکنید که سونوگرافی بر آنالیز بصری تکیه دارد و ازاین‌رو به مهارت کسی که آن را انجام می‌دهد، وابسته است و ممکن است خطا داشته باشد.

موارد زیر می‌توانند بر روی احتمال خطای سونوگرافی تعیین جنسیت اثر بگذارند:

کسی که سونوگرافی را انجام می‌دهد

هرچقدر مهارت و تجربه کسی که سونوگرافی را انجام می‌دهد بیشتر باشد، دقت سونوگرافی تعیین جنسیت جنین هم بیشتر خواهد بود.

وضعیت شما

اگر گاز یا نفخ دارید (دو علامت رایج دوره بارداری) یا مثانه‌تان پر باشد، ممکن است سایه‌هایی ایجاد و باعث کدورت تصویر و کاهش دقت در تعیین جنسیت شود.

وضعیت جنین

ممکن است جنین شما وضعیتی داشته باشد که باعث کاهش دقت سونوگرافی شود. پاهای متقاطع، حضور بندناف بین پاها و دیگر وضعیت‌های نامناسب جنین می‌تواند باعث ایجاد خطا شود.

تعداد جنین‌ها

اگر چندقلو باردار باشید، جنین‌ها ممکن است با پنهان کردن بخش‌هایی از دیگری، تعیین جنسیت را دشوار کنند.

روش‌های دیگر برای تعیین جنسیت جنین

روش‌های تعیین جنسیت جنین

علاوه‌بر سونوگرافی روش‌های دیگری هم هستند که می‌توانند به تعیین جنسیت جنین کمک کنند.

  • آمنیوسنتز: فرایندی است که در آن از مایعی که جنین را احاطه کرده است، با استفاده از سرنگ و سوزن نمونه گرفته می‌شود. جنسیت جنین با این روش در ۱۵ هفتگی قابل شناسایی است.
  • نمونه‌برداری از پرزهای کوریونی (CVS): در روش CVS با استفاده از سوزن از سلول‌های جفتی به‌عنوان نمونه برداشته می‌شود. از ۱۱ هفتگی می‌تواند جنسیت جنین را نجات دهند.

هر دوی این روش‌ها خطر بالایی دارند؛ اما در تعیین جنسیت بسیار دقیق‌اند. این دو روش اغلب برای تعیین جنسیت جنین درخواست نشده و بیشتر درصورت مختل بودن غربالگری‌ها توصیه می‌شوند.

  • NIPT: یکی دیگر از روش‌های تعیین جنسیت است که با استفاده از نمونه خون در هفته ۹ بارداری انجام می‌شود. بااین‌حال هدف از این روش بیشتر تشخیص بیماری‌های ژنتیکی جنین است.

کلام آخر دکترساینا

یکی از جذاب‌ترین بخش‌های دوره باداری تعیین جنسیت فرزند شماست. امروزه با استفاده از ابزارهایی نظیر سونوگرافی، تعیین جنسیت جنین به امری آسان و درعین‌حال بی‌ضرر تبدیل شده است. نکته‌ای که نباید فراموش کنید این است که برای افزایش هرچه‌بیشتر دقت سونوگرافی تعیین جنسیت، لازم است علاوه بر انتخاب زمان مناسب، یک رادیولوژیست حرفه‌ای را انتخاب کنید. ازاین‌رو خوب است در این‌باره با پزشک خود مشورت کنید.

شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید