علائم و نشانه های سرطان سينه در مردان

0
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

سرطان سینه در مردان نسبت به زنان شیوع بسیار کمتری دارد؛ به‌طوری‌که تنها ۱ درصد از مجموع موارد سرطان سینه در مردان رخ می‌دهد. در این مقاله به بررسی علت و علائم سرطان سینه مردان، مراحل این بیماری و راه‌های درمان آن می‌پردازیم.

آیا مردان هم سرطان سينه مي گيرند؟

یکی از متداول‌ترین سؤالات دررابطه با سرطان سینه این است که آیا مردان نیز به این نوع از سرطان دچار می‌شوند؟ در جواب باید گفت باوجود اینکه بافت سینه در مردان رشد چندانی نمی‌کند؛ اما به‌هرحال این بافت در بدن مردان نیز وجود دارد و بنابراین ممکن است که این بافت در مردان نیز سرطانی شود.

شیوع سرطان سینه در مردان بسیار کمتر از زنان است؛ به‌همین‌دلیل دانسته‌های پزشکان از این سرطان نسبتاً محدود است.

سرطان سینه در مردان به‌ندرت رخ می‌دهد؛ اما معمولاً نسبت به سرطان این بافت در زنان خطرناک‌تر است.

شیوع سرطان سینه در مردان

هان‌طورکه گفتیم، ، سرطان سینه در مردان در مقایسه با زنان شیوع بسیار کمتری دارد. می‌توان گفت سرطان سینه‌ مردان یک عارضه‌ی نادر است. از بین تمام موارد سرطان سینه، کمتر از یک درصد از آن‌ها در مردان و حدود ۹۹ درصد در زنان بروز پیدا می‌کنند. تخمین زده می‌شود از هر ۸۳۳ مرد، یک نفر به این سرطان مبتلا شود.[۱]

علت سرطان سینه در آقایان

سرطان به‌طور کلی شامل رشد و تقسیم بیش‌ازحد و غیرطبیعی سلول‌های یک عضو یا بافت است. گفتیم که مردان نیز همانند زنان در بدن خود بافت سینه دارند؛ البته برخلاف زنان، بافت سینه در مردان در دوران بلوغ تغییر نکرده و رشد نمی‌کند. بااین‌حال به علت وجود بافت سینه، مردان نیز در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند.

علت سرطان سینه در مردان
علت سرطان سینه در مردان به‌طور دقیق مشخص نیست.

متأسفانه هنوز مشخص نیست چرا سلول‌های بافت سینه‌ی مردان سرطانی می‌شوند؛ ولی به‌نظر می‌رسد برخی عوامل در احتمال بروز این سرطان مؤثر باشند:

  • ژنتیک افراد و سابقه‌ی خانوادگی: وجود اشکال در بعضی ژن‌های خاص در بروز سرطان سینه اثر دارد. تحقیقات نشان‌ داده‌اند معیوب بودن ژن‌هایی با نام‌هایBRCA1 و  BRCA2احتمال بروز سرطان سینه را تا حد زیادی افزایش می‌دهد. این دو ژن هم در زنان و هم مردان وجود دارند.
  • عوامل افزاینده‌ی هورمون استروژن: بعضی موارد مانند چاقی مفرط، سندرم کلاین‌فلتر و سیروز کبدی (آسیب شدید کبد) می‌توانند سبب بالا رفتن هورمون استروژن در بدن مردان و زمینه‌ساز سرطان سینه مردان شوند.
  • سابقه‌ی پرتودرمانی (رادیوتراپی) سینه: مردانی که در گذشته در ناحیه‌ی قفسه‌ی سینه رادیوتراپی انجام داده‌اند بیش از دیگران در معرض سرطان سینه هستند.

علت سرطان سینه در مردان به‌طور دقیق مشخص نیست؛ اما احتمالاً ژنتیک، تغییرات هورمونی و سابقه‌ی پرتودرمانی در آن دخیل‌اند.

انواع سرطان سینه مردان

ساختار کلی بافت سینه در مردان و زنان یکسان است. سینه از غدد شیری، مجرای شیر و چربی تشکیل شده است. سرطان سینه از یکی از این بخش‌ها شروع می‌شود و ممکن است به بخش‌های مجاور یا حتی دیگر اندام‌ها گسترش پیدا کند.

انواع سرطان سینه براساس محل آغاز سرطان دسته‌بندی می‌شود:

  • کارسینوم داکتال درجا: در این نوع سرطان پستان، مجرای شیری سرطانی می‌شود؛ ولی سرطان به دیگر بخش‌های سینه گسترش پیدا نمی‌کند.
  • کارسینوم داکتال تهاجمی: این سرطان نیز از مجرای شیری شروع می‌شود؛ اما گسترش پیدا کرده و با گسترش به دیگر بخش‌های پستان، تشکیل غده می‌دهد.
  • سرطان التهابی پستان: برخلاف کارسینوم داکتال تهاجمی، این نوع سرطان باوجود اینکه بخش‌های مختلف سینه را درگیر می‌کند؛ ولی باعث تشکیل غده نمی‌شود.
  • بیماری پاژه پستان: این نوع سرطان ابتدا مجرای شیری را سرطانی کرده، سپس به نوک سینه گسترش پیدا می‌کند.
  • کارسینوم لوبولار درجا: این بیماری با سرطانی شدن غدد شیری شروع می‌شود. البته کارسینوم لوبولار درجا به‌ندرت در مردان دیده می‌شود.
  • سایر انواع سرطان سینه: سرطان سینه انواع دیگری نیز دارد؛ ولی سایر اقسام این سرطان در مردان دیده نمی‌شوند یا بسیار نادر هستند.
علائم سرطان سينه در مردان
احساس توده سفت و بدون درد یکی از علائم سرطان سينه در مردان است

علائم سرطان سينه در مردان

شایع ترین علائم سرطان سینه در مردان عبارت‌اند از:

  • احساس یک توده یا غده در سینه؛ این غده اغلب سفت و بدون درد است و در فضای سینه حرکت نمی‌کند.
  • فرورفتن نوک سینه
  • ترشحات نوک سینه؛ این ترشحات ممکن است خون‌آلود باشند.
  • قرمزی یا بثورات در اطراف نوک سینه که با گذر زمان برطرف نشود.
  • سفت، قرمز یا متورم شدن سینه و اطراف آن
  • برجستگی‌های کوچک در زیربغل

در صورت مشاهده‌ی این علائم با متخصص سرطان مشورت کنید.

مراحل سرطان پستان در آقایان

سرطان سینه در مردان بسته به اندازه‌ی تومور و میزان گسترش آن، به پنج مرحله طبقه‌بندی می‌شود:

مرحله‌ی صفر (Stage 0)

ازآنجایی‌که اغلب موارد سرطان سینه مردان از مجرای شیری شروع می‌شوند، این مرحله با نام کارسینوم داکتال درجا نیز شناخته می‌شود. در این مرحله، سلول‌های سرطانی فقط در مجرای شیری دیده می‌شوند و هنوز به بافت‌های چربی مجاور گسترش پیدا نکرده‌اند.

مرحله‌ی یک (Stage I)

مرحله‌ی یک به حالتی گفته می‌شود که اندازه‌ی تومور کوچک‌تر از دو سانتی‌متر بوده و به غدد لنفاوی گسترش پیدا نکرده یا سرطان موجود در غدد لنفاوی در سطح میکروسکوپی باشد (تنها زیر میکروسکوپ تشخیص داده شود.)

مرحله‌ی دو (Stage II)

در این مرحله اندازه‌ی تومور بین ۲ تا ۵ سانتی‌متر است و سرطان به چند غده‌ی لنفاوی در زیربغل گسترش پیدا کرده است.

مرحله‌ی سه (Stage III)

در مرحله‌ی سوم سرطان به چندین غده‌ی لنفاوی در زیربغل یا سایر غدد لنفاوی گسترش پیدا کرده است. همچنین ممکن است سرطان در دیواره‌ی قفسه‌ی سینه گسترش پیدا کرده باشد.

مرحله‌ی چهار (Stage IV)

در آخرین مرحله‌ی سرطان سینه مردان، تومور ممکن است هر اندازه‌ای داشته باشد. سرطان در این مرحله به بافت‌ها و اندام‌های دوردست گسترش یافته است و ممکن است مغز استخوان، کبد، مغز یا ریه‌ها را درگیر کرده باشد. همچنین ممکن است غدد لنفاوی دور یا نزدیک به سینه، سرطانی شده باشند.

علائم سرطان سینه در مردان شامل لمس توده، فرو رفتن نوک سینه و ترشح از نوک سینه است.

عوامل خطرسازی سرطان پستان در آقایان

هرچند شیوع سرطان سینه در مردان چندان بالا نیست؛ اما بعضی موارد ممکن است بر احتمال بروز آن تأثیرگذار باشند:

  • بالا رفتن سن: افزایش سن احتمال بروز سرطان سینه مردان را افزایش می‌دهد؛ اکثر موارد سرطان سینه در مردان بالای ۵۰ سال دیده شده است.
  • جهش‌های ژنتیکی: اختلال در ژن‌هایBRCA1 و  BRCA2احتمال بروز این سرطان را افزایش می‌دهد. این نقص ژنی می‌تواند ارثی باشد یا بر اثر جهش ژنتیکی ایجاد شود.
  • سابقه‌ی خانوادگی سرطان سینه: مردانی که سابقه‌ی خانوادگی سرطان سینه دارند بیش از دیگران در معرض این سرطان هستند.
  • سابقه‌ی درمان با رادیوتراپی: رادیوتراپی ناحیه‌ی قفسه‌ی سینه احتمال بروز سرطان سینه در مردان را افزایش می‌دهد.
  • سندرم کلاین‌فلتر: این سندرم به‌دنبال یک نقص ژنتیکی نادر اتفاق می‌افتد. در این عارضه، مردان به‌جای اینکه یک کروموزوم ایکس داشته باشند، دو نسخه از این کروموزوم را دارند. ازآنجایی‌که ژن تولید استروژن روی این کروموزوم قرار دارد، میزان هورمون استروژن در بدن مردانی که به سندرم کلاین‌فلتر دچار هستند از حد طبیعی بیشتر می‌شود.
  • اختلالات و مشکلات بیضه‌ها: آسیب بیضه‌ها، تورم و جراحی برداشتن بیضه‌ها می‌تواند احتمال بروز سرطان سینه مردان را افزایش دهد.
  • بیماری‌های کبد: سیروز کبد باعث پائین آمدن سطح هورمون آندروژن و افزایش سطح هورمون استروژن می‌شود؛ این عدم تعادل هورمونی می‌تواند زمینه‌ساز سرطان سینه باشد.
  • اضافه‌وزن و چاقی مفرط: وزن نامتناسب در سنین بالا از عوامل خطرساز برای سرطان سینه‌ی مردان است.
درمان سرطان سينه در مردان
شانس بهبودی از سرطان سینه مردان بستگی به میزان پیشرفت بیماری دارد.

درمان سرطان سینه در مردان

پزشک با در نظر گرفتن وخامت و مرحله‌ی سرطان، سلامت عمومی بدن و تمایلات و خواسته‌های بیمار ممکن است یک روش درمانی یا ترکیبی از چند روش درمانی را برای درمان سرطان در پیش بگیرد.

رایج ترین روش‌های درمان سرطان سینه مردان عبارت‌اند از:

برداشتن بافت سرطانی سینه‌

پزشک ممکن است کل بافت سینه، یعنی غدد شیری، مجرای شیر و نوک سینه را با عمل جراحی بردارد. در بعضی موارد نیز پزشک یک یا چند غده‌ی لنفی را به‌منظور نمونه‌برداری از بدن خارج می‌کند و با آزمایش و تحلیل این غده‌ها، وجود یا عدم وجود سلول‌های سرطانی را می‌سنجد و به این طریق گسترش سرطان را بررسی می‌کند.

پرتودرمانی (رادیوتراپی)

در این روش سلول‌های سرطانی با استفاده از بعضی پرتوهای پرانرژی هدف قرار داده می‌شوند. این پرتوها قادر به کشتن سلول‌های سرطانی هستند.

رادیوتراپی در بسیاری از موارد به عنوان درمان مکمل پس از جراحی سرطان سینه انجام می‌شود.

شیمی‌درمانی

در شیمی‌درمانی داروهای مخصوصی استفاده می‌شوند که می‌توانند سلول‌های سرطانی را از بین ببرند. شیمی‌درمانی نیز مانند پرتودرمانی در بسیاری از موارد، پس از جراحی سرطان سینه و به‌منظور ازبین‌بردن سلول‌های سرطانی باقی‌مانده انجام می‌شود.

هورمون‌درمانی

در اغلب موارد سرطان سینه‌ی مردان به هورمون‌درمانی واکنشی نشان نمی‌دهد؛ ولی اگر سرطان نسبت‌به هورمون حساس باشد پزشک با تجویز داروهای خاصی سلول‌های سرطانی را هدف قرار می‌دهد و آن‌ها را از بین می‌برد.

چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟

علائمی مانند تشکیل غده در سینه یا زیر نوک سینه، فرورفتن نوک سینه، درد، ترشحات نوک سینه‌ و خونریزی می‌توانند از نشانه‌های آغاز سرطان سینه باشند. البته برخی بیماری‌ها از جمله ژنیکوماستی (بزرگ شدن سینه مردان) گاهی علائمی شبیه به سرطان سینه دارند؛ بنابراین بهتر است درصورت مشاهده‌ی علائم گفته شده حتماً با پزشک مشورت کنید.

پزشک از روش‌های تشخیصی نظیر معاینه‌ی بالینی، تصویربرداری و نمونه‌برداری از بافت سینه می‌تواند علت این علائم را تشخیص دهد.

کلام آخر دکترساینا

همان‌طورکه گفتیم سرطان سینه در مردان به‌ندرت اتفاق می‌افتد و نیازی نیست مردان نیز مانند زنان، غربالگری سرطان این بافت را انجام دهند؛ اما در صورت مشاهده‌ی هرگونه علائم غیرطبیعی مانند تغییر ظاهر در بافت سینه، لمس توده، فرورفتگی نوک سینه و ترشح با پزشک مشورت کنید. دقت کنید که بزرگ شدن بافت سینه در مردان در بسیاری از مواقع نگران‌کننده نیست؛ اما نیاز به بررسی دارد. پس در صورت مشاهده‌ی چنین موردی، از گمانه‌زنی اجتناب کرده و با پزشک مشورت کنید.

مشاوره با پزشک

برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانه‌ی دکتر ساینا می‌توانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روان‌شناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.

سؤالات متداول

همراهان مجله سلامت دکترساینا، شما عزیزان نیز می‌توانید سؤالات خود را در رابطه با موضوع این مقاله در بخش نظرات بنویسید. متخصصان ما در تلاش هستند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن به پرسش‌های شما پاسخ دهند.   

جدول خلاصه‌ی مشخصات بیماری

شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید