از سرطان واژن چه می‌دانید؟ | علائم و روش های درمانی

0
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

آیا علائم سرطان واژن را می‌شناسید؟ آیا سرطان واژن کشنده است؟ اصلاً آیا تابه‌حال درباره‌ی سرطان واژن یا سرطان مهبل چیزی شنیده‌اید؟ برای دریافت پاسخ این سؤالات کافی‌ست با دکتر ساینا همراه شوید چراکه در این مقاله به بررسی علائم سرطان واژن، علت پیدایش و عوامل خطر آن، روش‌های درمان سرطان واژن و همچنین روش‌های پیشگیری از آن می‌پردازیم.

سرطان واژن چیست؟

سرطان واژن نوعی سرطان نادر است که در طی آن سلول‌های واژن (مجرایی که رحم را به قسمت خارجی آلت تناسلی زنان وصل می‌کند) و آلت تناسلی دچار جهش شده و سرطانی می‌شوند.

انواع مختلفی از سرطان‌ها ممکن است گسترش یابند و به واژن برسند؛ ولی سرطانی که مستقیماً از واژن شروع شود بسیار نادر است.

سرطان واژن نیز مانند دیگر سرطان‌ها هرچه زودتر و در مراحل ابتدایی‌تر تشخیص داده شود، شانس درمان و بهبود فرد مبتلا افزایش پیدا می‌کند؛ اما اگر سرطان واژن  متاستاز بدهد و دیگر اندام‌ها را درگیر کند درمان آن دشوارتر می‌شود؛ پس بسیار مهم است که خانم‌ها علائم سرطان واژن را جدی بگیرند.

سرطان واژن از انواع نادر سرطان است و نباید آن را با سرطان دهانه‌‌ی رحم که گاهی به‌اشتباه سرطان دهانه واژن گفته می‌شود اشتباه گرفت.

انواع سرطان واژن

نوع سرطان واژن بر اساس نوع سلولی که سرطان از آن شروع شده است تشخیص داده می‌شود.

سرطان واژن به چهار نوع دسته‌بندی می‌شود:

  • کارسینوم سلول سنگفرشی واژن (اسکواموس): همان‌طورکه از نام آن پیداست از سلول‌های سنگفرشی واژن شروع می‌شد. این نوع شایع‌ترین نوع سرطان واژن است.
  • آدنوکارسینوم واژن: از سلول‌های غدد موجود در واژن شروع می‌شود.
  • ملانوم واژن: ملانوما به سرطان سلول‌های حاوی ملانین (مثلاً در پوست) گفته می‌شود؛ این سرطان از سلول‌های ملانین‌دار واژن شروع می‌شود.
  • سارکوم واژن: سرطان سارکوم یعنی سرطان سلول‌های بافت همبند (مثل ماهیچه، غضروف و استخوان)؛ این سرطان در سلول‌های بافت همبند یا ماهیچه‌ای واژن ایجاد می‌شود.

علائم سرطان واژن چیست؟

علائم سرطان واژن معمولاً چندان بارز و مشخص نیستند و ممکن است فرد متوجه آن‌ها نشود؛ بلکه پزشک هنگام چکاپ‌های دوره‌ای متوجه آن شود؛ ولی در صورت بروز، شایع‌ترین علائم سرطان واژن عبارتند از:

  • خونریزی غیرعادی واژن (غیر از زمان قاعدگی، پس از یائسگی یا هنگام بارداری)
  • ترشحات آبکی یا بدبوی واژن
  • درد لگن
  • درد در هنگام ادرار کردن
  • تکرر ادرار
  • یبوست
  • احساس وجود توده یا سنگینی در واژن

اگر هرکدام از علائم سرطان واژن را در خود مشاهده کردید بهتر است هرچه سریع‌تر با متخصص زنان و زایمان مشورت کنید.

علل بروز سرطان واژن

دلیل بروز همه‌ی سرطان‌ها تغییر یک سلول سالم به سلولی است که جهش پیداکرده است و تقسیمات غیرعادی دارد؛ ولی در مورد اکثر سرطان‌ها مشخص نیست چه چیزی موجب این جهش می‌شود. علت ابتلا به سرطان واژن نیز در بسیاری از موارد ابتلا قطعی نیست؛ ولی اغلب سرطان‌های واژن ناشی از عفونت ویروس پاپیلومای انسانی یا همان ویروس HPV هستند. HPV شایع‌ترین بیماری مقاربتی است. عفونت ناشی از این ویروس ممکن است خودبه‌خود بهبود پیدا کند؛ ولی اگر باقی بماند و درمان نشود می‌تواند باعث سرطان دهانه‌ رحم و سرطان واژن شود. در مقاله‌ی ویروس اچ پی وی مفصل به انواع این ویروس پرداخته‌ایم.

علائم سرطان واژن

عوامل خطر سرطان واژن (ریسک فاکتورها)

بالا رفتن سن

احتمال ابتلا به سرطان واژن با بالا رفتن سن افزایش پیدا می‌کند؛ اغلب زنانی که مبتلا به سرطان واژن تشخیص داده می‌شوند بالای ۶۰ سال سن دارند.

نئوپلازی اینترا اپیتلیال واژن

نئوپلازی یعنی وجود سلول‌های غیرعادی در یک بافت. نئوپلازی الزاماً به معنای سرطان نیست ولی نئوپلازی اینترا اپیتلیال واژن احتمال ابتلا به سرطان واژن را افزایش می‌دهد. این نوع نئوپلازی می‌تواند به دنبال آلوده شدن به ویروس پاپیلوما (HPV) ایجاد شود.

داروی دی اتیل استیل بسترول

این دارو در گذشته به‌عنوان داروی جلوگیری از سقط شدن جنین مصرف می‌شد؛ ولی چند دهه است که به دلیل عوارض جانبی بسیار زیادش دیگر تجویز نمی‌شود. اگر مادر شما در دوره بارداری خود از این دارو مصرف کرده باشد احتمال ابتلای شما به سرطان واژن افزایش می‌یابد.

دیگر ریسک فاکتورها

برخی عوامل احتمال مختل شدن سلامت واژن را بالا می‌برند و به همین دلیل ممکن است احتمال ابتلا به سرطان واژن را نیز افزایش بدهند؛ از این موارد می‌توان به داشتن چند شریک جنسی، شروع برقراری رابطه جنسی از سنین پایین، استعمال سیگار و عفونت ویروس HIV اشاره کرد.

درمان سرطان واژن

درمان سرطان واژن

درمان مناسب برای سرطان واژن بستگی به محل سرطان، شدت و مرحله‌ی سرطان، نوع سرطان و علائم سرطان واژن دارد. پزشک با در نظر گرفتن این موارد و همچنین شرایط بدنی بیمار درمان را انتخاب می‌کند.

یکی از راه‌های درمان سرطان واژن جراحی است. انواع مختلفی از جراحی بسته به ناحیه‌ی درگیر سرطان و گسترش‌یافتگی سرطان واژن برای درمان آن انجام می‌شوند. پزشک ممکن است بتواند کل قسمت سرطانی را خارج کند.

اگر سرطان گسترش یافته باشد و در واژن و اطراف آن پخش شده باشد ممکن است جراح بتواند تنها قسمتی از منطقه‌ی سرطانی را خارج کند؛ دراین‌صورت بافت سرطانی باقی‌مانده با شیمی‌درمانی یا رادیوتراپی کنترل و درمان می‌شود.

چطور از سرطان واژن پیشگیری کنیم؟

ازآنجایی‌که مهم‌ترین عامل ابتلا به سرطان واژن آلوده شدن به ویروس HPV است؛ بنابراین مطمئن‌ترین روش پیشگیری از ابتلا به سرطان واژن جلوگیری از عفونت ناشی از HPV است. برای این کار می‌توانید از واکسن HPV استفاده کنید؛ این واکسن علیه ویروس پاپیلوما ساخته شده است و نسبت به این ویروس ایمنی‌زایی ایجاد می‌کند.

دیگر روش‌های پیشگیری از سرطان واژن عبارت‌اند از:

  • پرهیز از برقراری رابطه‌ی جنسی در سنین پایین؛ بهتر است شروع رابطه‌ی جنسی در اوایل دهه بیست‌سالگی باشد.
  • از داشتن شریک‌های جنسی متعدد بپرهیزید.
  • مطمئن شوید که شریک جنسیتان در رابطه‌ی متعهدانه با شماست و شرکای جنسی متعددی ندارد.
  • هنگام برقراری رابطه‌ی جنسی از کاندوم استفاده کنید.
  • چکاپ‌های دوره‌ای داشته باشید و به‌طور منظم تست پاپ اسمیر بدهید.
  • از استعمال سیگار خودداری کرده یا اگر به دخانیات اعتیاد دارید آن را ترک کنید.

انجام چکاپ‌های سالانه در شناسایی به‌موقع علائم سرطان واژن نقش حیاتی دارد. همچنین می‌توانید برای پیشگیری از این بیماری و سایر عوارض ویروس پاپیلوما واکسن HPV بزنید. می‌توانید اطلاعات کامل را درباره‌ی انواع واکسن HPV در مقاله‌ای که قبلاً منتشر کرده‌ایم بخوانید.

کلام آخر دکترساینا

در این مقاله سعی کردیم شما را با علائم سرطان واژن آشنا کنیم. البته یادتان باشد که علائم این سرطان همیشه قابل‌مشاهده نیستند. چکاپ‌های سالانه و انجام تست پاپ اسمیر می‌تواند در شناسایی به‌موقع سرطان واژن و سایر مشکلات دستگاه تناسلی زنان بسیار مؤثر باشد.

مهم‌ترین توصیه دکترساینا به خانم‌های عزیز این است که برای اطمینان از سلامت خود به‌طور منظم به دکتر زنان مراجعه کنند تا با انجام آزمایشات گوناگون از علائم بیماری‌های نهان آگاه شوند.

سؤالات متداول

شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید