
آسم کودکان چگونه است و چه تفاوتی با آسم بزرگسالان دارد؟

آسم در کودکان بسیار شایع است. چنانچه علت بیماری به درستی تشخیص داده شود، میتوان این بیماری را در کودکان به شیوهای مؤثر کنترل کرد و بهبود بخشید. یکی از مشکلات رایج در آسم کودکان این است که والدین کمی دیر متوجه این بیماری میشوند. گاهی اوقات علائم آن شبیه سرماخوردگی است، به همین دلیل والدین نسبت به این بیماری مشکوک نمیشوند.
در این شرایط، ریهها و مجاری هوایی هنگام قرار گرفتن در معرض برخی از محرکها، مانند استنشاق گرده یا ابتلا به سرماخوردگی یا سایر عفونتهای تنفسی، به راحتی ملتهب میشوند. زمانی که کودک به آسم مبتلا میشود، ممکن است به طور روزانه علائمی را از خود نشان دهد. گاهی اوقات این علائم خود را به صورت سرفه در طول شب و یا تنگی نفس هنگام بازی و فعالیت نشان میدهند. در ادامه، اطلاعات بیشتری درباره آسم کودکان به دست میآورید.
آنچه در این مقاله میخوانید:
آسم کودکان از چه سنی آغاز می شود؟
آسم کودکان از چه سنی آغاز می شود؟
چنانچه در تشخیص آسم کودکان سهلانگاری شود، حملات آسمی شرایط خطرناکی را برای کودک فراهم خواهند نمود. بنابراین اگر در زمانهایی خاص و به طور مداوم متوجه تغییرات رفتاری و بالینی در کودک خود شدهاید، بهتر است برای مشاورهی بیشتر به پزشک متخصص مراجعه کنید. بیشتر کودکان در ۵ سالگی اولین علائم آسم را تجربه میکنند، اما این بیماری میتواند در هر سنی شروع شود. اجتناب از محرکها، استفاده از دارو و توجه به علائم روزانه بهترین راههای کنترل آسم در کودکان در هر سنی هستند.

آیا آسم کودکان با آسم بزرگسالان متفاوت است؟
به طور کلی نمیتوان گفت که آسم کودکان با بزرگسالان متفاوت است. در هر دو مورد بیماران با مشکلات مشابهی دست و پنجه نرم میکنند. اما از آن جا که کنترل کودکان کمی مشکلتر است، در نتیجه کنترل بیماری آنها نیز سختتر خواهد شد. آنها بیشتر از بزرگسالان هیجانزده میشوند و میزان فعالیت و بازی آنها بسیار بیشتر از افراد بالغ است. کودکان به راحتی ناراحت میشوند و با کوچکترین اتفاقی احساس ترس و یا شادی میکنند. آنها به طور کلی تسلط کمتری بر احساسات خود دارند، به همین دلیل ممکن است بیشتر در معرض حملات آسم قرار گیرند.
متأسفانه آسم از آن بیماریهایی است که حتی اگر در دوران کودکی تشخیص داده شود، راه درمانی برای آن وجود ندارد و بیمار باید در تمام طول عمر با آن سازگاری پیدا کند. البته استفاده از برخی داروهای شیمیایی و گیاهی میتواند در بهبود آن مؤثر باشد، اما راه حلی قطعی برای درمان بیماری وجود ندارد.
علائم آسم کودکان چیست؟
در آسم کودکان علائمی مشابه آسم در بزرگسالان دیده میشود، اما باید بدانید که این علائم در کودکان مختلف میتواند متفاوت باشد. از جمله نشانههای رایج این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرفه: سرفه اولین و شایعترین نشانهی این بیماری در کودکان است.، سرفههایی که قطع نمیشوند و در شرایطی خاص تشدید میگردند. گاهی اوقات سرفه کردن به تنهایی نشانهای از آسم است.
- حملات آسمی: این حملات معمولاً با سرفه و تنگی نفس به سراغ کودک میآیند. این وضعیت در زمانی که کودک مشغول بازی و فعالیت است بیشتر خود را نشان میدهد. همچنین زمانی که کودک به هر دلیلی هیجانزده میشود، باید منتظر حملات آسمی بود. در چنین شرایطی باید او را بلافاصله آرام نمود تا اکسیژنرسانی به بدن به درستی انجام شود. در غیر این صورت شرایط خطرناکی پیش آمده و ممکن است جان کودک به خطر بیفتد.
علت آسم کودکان چیست؟
علت آسم کودکان به طور قطع کشف نشدهاست، اما برخی از فاکتورها زمینهی ابتلا به آن را افزایش میدهند. از جمله این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فاکتورهای وراثتی: چنانچه پدر یا مادر و یا یکی از اعضای نزدیک خانواده به بیماریهایی نظیر آسم، تب یونجه، اگزما و ... مبتلا باشند، احتمال به دنیا آمدن فرزندی با بیماری آسم بیشتر خواهد بود.
- اضافه وزن: چاقی از دیگر دلایل ابتلا کودکان به این بیماری تنفسی است.
- عفونتهای ویروسی مانند سرماخوردگی
- قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا
- آلرژی به گرد و غبار، حیوانات خانگی و گردهی گیاهان
- فعالیت بدنی و ورزشی
- تغییرات آب و هوایی

چنانچه مادر در طول بارداری سیگار بکشد و یا در معرض دود سیگار قرار گیرد، احتمال این که کودکی با علائم آسم به دنیا بیاید، زیاد است. اگر هم کودکتان شرایط زیر را دارد، ممکن است علت آسم او ناشی از یک عفونت ویروسی باشد:
- هایی که پس از یک عفونت ویروسی باقی میمانند، میتوانند نشانهی آسم در کودکان باشند.
- این دسته از کودکان معمولاً در طی بازی کردن، از انرژی کمی برخوردار هستند و زود احساس خستگی میکنند.
- کودکان مبتلا به آسم، در طول شب به دلیل سرفه خواب راحتی ندارند و به طور مداوم بیقراری میکنند.
- های کوتاه و سریع از دیگر علائم این بیماری در کودکان است.
- این کودکان احساس درد و فشردگی در قفسهی سینهی خود دارند.
- هنگام تنفس صدای خرخر از گلوی آنها میآید.
- هنگام خوردن و بلع غذا دچار مشکل بوده و با کمبود اکسیژن مواجه میشوند.
نکاتی که برای کنترل آسم کودکان باید بدانید
برای کنترل آسم کودکان موارد بسیار زیادی وجود دارد که باید نسبت به آن آگاهی داشته باشید. در این صورت میتوانید در شرایط مختلف بیماری را کنترل کرده و آن را بهبود ببخشید.
کودکتان را نسبت به این مساله آگاه کنید
در وهلهی اول سعی کنید راجع به این بیماری با کودک خود صحبت کنید. به او بگویید که شرایط جسمانی او با دیگران کمی متفاوت است، اما او میتواند با رعایت یک سری اصول و قوانین به راحتی به فعالیتهای روزمره خود برسد. چنانچه بتوانید کودک را به درستی راهنمایی کنید، بیش از نیمی از راه را با موفقیت طی کردهاید.
خود را برای حملات آسم کودکان آماده کنید
در مرحلهی بعدی کنترل آسم کودکان، سعی کنید به عنوان والدین او اطلاعات درستی از نوع آسمی که کودک با آن درگیر است، داشته باشید. باید بدانید که حملات با چه الگویی و تحت چه شرایطی به وجود خواهند آمد، این حملات چگونه آغاز شده و چگونه به پایان خواهند رسید.
علائم خاص این بیماری را در کودک خود شناسایی کنید و از داروهای آسم فرزند خود به طور کامل مطلع باشید. شما باید بدانید که هر یک از این داروها چه کاری انجام میدهند و چگونه باید مورد استفاده قرار گیرند. همواره برای آنها جایی مخصوص، با دسترسی آسان در نظر بگیرید. این مکان باید به کودک و سایر افراد خانواده معرفی شود تا در هنگام حمله در کوتاهترین زمان مورد استفاده قرار گیرد. چنانچه به مسافرت میروید، بهتر است داروها را در چندین مکان نگهداری نمایید. هنگام حملهی آسم، دستپاچگی مهمترین عامل برای از دست دادن زمان و البته کودک است.