علت بی اختیاری ادرار در مردان و راه‌های کنترل آن

0
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

بی ‌اختیاری ادرار در مردان یک بیماری نیست، بلکه علامتی از یک بیماری دیگر است. در این مطلب دکتر ساینا شما را با علل و علائم بی اختیاری ادرار در مردان و راه‌های درمان بی اختیاری ادرار در مردان آشنا خواهید کرد. با ما همراه باشید.

برای مطالعه بخش موردنظر خود می‌توانید بر تیتر آن در فهرست کلیک کنید. اگر در موبایل می‌خوانید، تیتر را لمس کنید.

آیا بی اختیاری ادرار در مردان شایع است؟

بی اختیاری ادرار Urinary incontinence (UI) باعث نشت تصادفی ادرار می‌شود. این یک بیماری نیست بلکه علائم یک بیماری دیگر است. بی اختیاری ادرار یک مسئله اساسی در پزشکی است که باعث از بین رفتن کنترل مثانه می‌گردد. زنان و مرد ان هر دو می‌توانند UI را تجربه کنند. تعداد افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند با افزایش سن افزایش می‌یابد. (این موضوع به ویژه در مورد مردان بیشتر صدق می‌کند) همچنین بی اختیاری ادرار در مردان مسن بیشتر از مردان جوان است.

انواع مختلف بی اختیاری ادرار  در مردان و  علائم آنها

  • بی اختیاری اضطراری: این نوع بی اختیاری ادرار در مردان احساس نیاز ناگهانی و فوری به ادرار کردن است و به دنبال آن نشت تصادفی ادرار صورت می‌گیرد.
  • بیاختیاری استرسی: نشت ادرار با حرکات سریع یا فشار، مانند سرفه به وجود می‌آید.
  • بیاختیاری سرریز: در این نوع بی اختیاری ادرار در مردان مثانه آن‌قدر پر است که نشتی ادرار ایجاد می‌شود.
  • بی اختیاری عملکردی: ناتوانی‌های جسمی، موانع یا مشکل در برقراری نیاز به ادرار کردن، مانع از آگاهی به موقع در رفتن به دستشویی می‌شود.
  • بیاختیاری گذرا: این نوع بی اختیاری ادرار در مردان موقتی است و اغلب نتیجه یک وضعیت کوتاه مدت مانند عفونت دستگاه ادراری است. این عارضه ممکن است در اثر یک عارضه جانبی دارو یا سایر موارد پزشکی رخ دهد.
  • بی اختیاری مختلط: این نوع بی اختیاری در مردان در دو یا چند دسته فوق قرار می‌گیرد.

علت بی اختیاری ادرار در مردان

از جمله عواملی که خطر ابتلا به بی‌اختیاری در مردان را افزایش می‌دهد شامل موارد زیر است:

سن 

احتمال ابتلا به بی اختیاری ادرار در مردان با افزایش سن بالا می‌رود. این ممکن است نتیجه تغییرات بدنی باشد که نگه داشتن ادرار را دشوارتر می‌کند. برخی از بیماری‌ها یا شرایط با افزایش سن شایع تر می‌شوند و از بین رفتن کنترل مثانه ممکن است یکی از این علائم باشد.

عدم فعالیت بدنی کافی

 فعال بودن بدن ممکن است نشت ادرار را افزایش دهد، اما فعال نبودن جسمی به طور کلی به مرور زمان خطر ابتلا به افزایش وزن را افزایش می‌دهد که این مورد به نوبه خود باعث کاهش قدرت عضلات مثانه می‌شود.

چاقی

اضافه وزن خصوصا در قسمت میانی بدن می‌تواند فشار غیرضروری بر مثانه وارد کند و یکی از علل بی اختیاری ادرار در مردان است.

بی اختیاری ادرار در مردان
بی اختیاری ادرار در مردان انواع مختلفی دارد و باعث از بین رفتن کنترل مثانه می‌گردد.

تاریخچه شرایط خاص

 سرطان پروستات، پروستات بزرگ و درمان مشکلات پروستات از جمله عمل پروستات می‌تواند به طور موقت یا دائم باعث ایجاد بی اختیاری ادرار در مردان شود. همچنین دیابت نیز می‌تواند به بی اختیاری ادرار در مردان منجر شود.

بیماری‌های مربوط به دستگاه عصبی

 یماری‌هایی مانند بیماری پارکینسون، آلزایمر و بیماری ام اسMS  می‌تواند در توانایی مغز شما در علامت گذاری صحیح مثانه و مجاری ادراری اختلال ایجاد کند.

نقص هنگام تولد

 اگر دستگاه ادراری مردان در طی رشد جنینی درست شکل نگرفته باشد، ممکن است بی اختیاری ادرار ایجاد شود.

سایر علل

سایر عواملی که ممکن است به بی اختیاری ادرار در مردان منجر شود عبارتند از:

  • سرفه‌های مزمن
  • یبوست
  • عفونت ادراری یا عفونت مثانه
  • انسداد دستگاه ادراری
  • از دست دادن قدرت اسفنکتر
  • استعمال دخانیات
  • مصرف مشروبات الکلی
علت ریزش ادرار در مردان جوان
برای تشخیص علت بی اختیاری ادرار در مردان پزشک آزمایشات خاصی را تجویز می‌کند.

بی اختیاری ادرار در مردان چگونه این تشخیص داده می‌شود؟

تشخیص بی اختیاری و نشت ادرار نسبتاً ساده است و خود فرد متوجه این عارضه می‌شود، اما  تشخیص علت اصلی این عارضه ممکن است به زمان بیشتری داشته باشد. برای تشخیص بی اختیاری ادرار در مردان پزشک با ارزیابی سابقه پزشکی شروع می‌کند.

علاوه بر معاینات فیزیکی ممکن است پزشک برای تشخیص علت آزمایشات زیر را لازم بداند:

  • معاینه رکتال دیجیتال (DRE): این معاینه به پزشک کمک می کند تا انسداد رکتوم را پیدا کند. همچنین به او کمک می کند تا پروستات بزرگ شده را تشخیص دهد.
  • آزمایش های تشخیصی: پزشک ممکن است برای تشخیص علت بی اختیاری ادرار نمونه‌برداری از ادرار و خون را تجویز کند تا وجود هرگونه بیماری زمینه‌ای را آزمایش کند.

راهکارهایی برای پیشگیری و کنترل بی اختیاری ادرار

تغییر در سبک زندگی یکی از ساده‌ترین راهکارهای پیشگیری و کنترل بی اختیاری ادرار است:

مصرف به موقع نوشیدنی

مصرف به موقع و نوشیدنی در طول فعالیت های روزانه ممکن است به بهبود شرایط شما کمک کند. به جای نوشیدن مقادیر زیادی آب یا نوشیدنی‌های دیگر به طور همزمان، مقادیر کمتری را در فواصل منظم در طول روز بنوشید.

ورزش کگل برای تقویت عضلات کف لگن در مردان
تقویت عضلات کف لگن در مردان به محکم تر کردن عضلات لگن و دستگاه ادراری کمک می‌کنند

تقویت عضلات کف لگن در مردان

انجام تمرینات مربوط به تقویت عضلات کف لگن به بازسازی قدرت و محکم تر کردن عضلات در لگن و دستگاه ادراری کمک می‌کنند. تمرینات کگل یکی از بهترین تمرینات برای تقویت عضلات کف لگن استاگر تا به حال این تمرینات را انجام نداده‌اید از پزشک خود بخواهید تا شما را راهنمایی کند.

تمرین و آموزش مثانه

آموزش مثانه از طریق ورزش‌های مخصوص به قوی‌تر شدن عضلات مثانه و مجاری ادراری کمک می‌کند.

علاوه براین، برنامه‌ریزی برای دستشویی رفتن نیز در جلوگیری از هراس بی اختیاری ادرار در مردان کمک کننده است.

مهم‌ترین اقدام جهت درمان بی اختیاری ادرار در مردان مراجعه به متخصص اورولوژی است. اگر این مشکل باعث شده که در خانه بمانید و نتوانید تفریحات مورد علاقه‌ی خود را انجام دهید، باید بدانید که بی اختیاری ادرار در مردان قابل درمان است.ش

پیروی از سبک زندگی سالم 

همانطور که اشاره کردیم پیروی از سبک زندگی ساده‌ترین راه برای پیشگیری از بی اختیاری ادرار در مردان است. برای پیروی از سبک زندگی سالم اقدامات زیر را انجام دهید:

  • رژیم غذایی سالم همراه با مقدار زیادی فیبر داشته باشید.
  •  مرتباً ورزش کنید و اضافه وزن خود را کنترل کنید. این اقدامات به کاهش فشار روی مثانه کمک می‌کند.
  • از یبوست جلوگیری کنید. یادتان باشد که مشکلات دستگاه گوارش مانند یبوست می‌تواند خطر ابتلا به بی اختیاری ادرار در مردان را افزایش دهد.
  • از مصرف مواد تحریک کننده خودداری کنید. الکل و کافئین می‌توانند فعالیت مثانه را تحریک کنند که با گذشت زمان ممکن است علائم بی اختیاری ادرار در مردان را ایجاد کند.
عدم کنترل ادرار در مردان
درمان بی اختیاری ادرار در مردان به علت ایجاد آن بستگی دارد

‌درمان بی اختیاری ادرار در مردان 

درمان بی اختیاری ادرار در مردان به علت ایجاد آن بستگی دارد.  معمولاً  پزشکان برای کنترل و درمان بی اختیاری ادرار در مردان گزینه‌های زیر را پیشنهاد می‌‍‌‎‌‌دهند:

درمان دارویی

چندین نوع دارو برای درمان بی اختیاری ادرار در مردان استفاده می‌شود:

  • داروهای آنتی‌کولینرژیک: داروهای آنتی کولینرژیک مانند اکسی بوتینین (دیتروپان) می‌توانند عضلات مثانه را که بیش از حد فعال هستند آرام کنند.
  • مسدود کننده‌های آلفا: مسدود کننده‌های آلفا مانند تامسولوزین معمولاً برای مردانی که پروستات بزرگ شده(BPH) دارند  تجویز می‌شود. این داروها می‌توانند به مردان در درمان بی اختیاری سرریز  کمک کنند.

تزریق بوتاکس

تزریق بوتاکس به مثانه نیز یکی از راه‌های درمان بی اختیاری ادرار در مردان است.

استفاده از کاتتر

 کاتتر وسیله‌ای است که به کمک کند تا مثانه به طور کامل خالی شود. این لوله نازک و قابل انعطاف از طریق مجرای ادرار و مثانه وارد می‌شود. وقتی ادرار تخلیه شد، کاتتر خارج می‌شود.

استفاده از لباس زیرهای محافظ دار 

 لباس‌های جاذب مخصوصی طراحی شده برای جذب ادرار به لباس زیر می‌چسبند. این محصول نشت را متوقف نمی کند، اما می‌تواند به جلوگیری از ایجاد لکه‌ها یا خیس شدن کمک کند.

عمل جراحی 

جراحی اغلب آخرین راه درمان بی اختیاری ادرار در مردان است. پس از جراحی ممکن است نیاز باشد بیمار از چند ساعت تا چند روز طول در بیمارستان بستری شود. البته بیشتر مردان چند ساعت بعد از جراحی از بیمارستان مرخص می‌شوند.

مهمترین نکته این است که بعد از جراحی و برای تسریع روند بهبود باید دستورالعمل‌های پزشک دنبال را دنبال کنید و تا زمانی که پزشک تأیید نکرده است که به فعالیت‌های روزمره خود بازنگردید.

درمان بی اختیاری ادرار در مردان
جراحی اغلب آخرین راه درمان بی اختیاری ادرار در مردان است

بی اختیاری ادرار و فعالیت بدنی 

 ورزش، باغبانی و پیاده‌روی فعالیت‌های بدنی مفیدی هستند، اما انجام این فعالیت‌ها برای مردانی که بی اختیاری ادرار دارند ممکن است دلهره‌آور به نظر برسد. در چنین شرایطی کافی‌ست به پزشک مراجعه کنید تا با شروع روند درمان بتوانید بدون هیچگونه نگرانی به انجام فعالیت‌های مورد علاقه خود بپردازید.

بی اختیاری ادرار مردان و فعالیت جنسی 

برخی از مردان مبتلا به UI از رابطه‌جنسی جلوگیری می‌کنند. بد نیست بدانید که این عارضه مانعی برای برقراری رابطه‌جنسی نیست، اما بهتر است قبل از برقراری رابطه‌جنسی نکات زیر را رعایت کنید:

  • تا چند ساعت قبل از رابطه‌جنسی از نوشیدن کافئین یا الکل خودداری کنید.
  • از تمام مایعات یک ساعت قبل از رابطه خودداری کنید.
  • مثانه خود را بلافاصله قبل از رابطه خالی کنید.

پیروی از سبک زندگی سالم ساده‌ترین راه برای پیشگیری از بی اختیاری ادرار در مردان است.

کلام آخر دکتر ساینا

مهم‌ترین اقدام برای درمان بی اختیاری ادرار در مردان مراجعه به متخصص اورولوژی است. اگر این مشکل باعث شده که در خانه بمانید و نتوانید تفریحات مورد علاقه‌ی خود را انجام دهید، باید بدانید که بی اختیاری ادرار قابل درمان است و با درمان به موقع و صحیح، می‌توانید از انجام فعالیت‌های روزمره خود لذت ببرد.

شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید