کدام داروی گیاهی برای عفونت ریه موثر است؟

17
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

از آنجا که ذات‌الریه عفونت می‌تواند بسیار خطرناک شود، باید برای درمان آن مداخله سریع پزشکی صورت بگیرد و فرد مبتلا هر چه سریع‌تر به مراکز درمانی مراجعه کند؛ اما برخی گیاهان دارویی نیز می‌توانند علائم بیماری را کمتر کرده و به داروهای پزشکی کمک کنند. در این مقاله از مجله سلامت دکتر ساینا به بررسی انواع داروی گیاهی برای عفونت ریه می‌پردازیم. برای مطالعه بخش موردنظر خود می‌توانید بر تیتر آن در فهرست کلیک کنید. اگر در موبایل می‌خوانید، تیتر را لمس کنید.

عفونت ریه

ذات‌الریه به‌عنوان یکی از خطرناک‌ترین عفونت‌ها در سراسر جهان شناخته‌شده است. طبق آمارهای سازمان بهداشت جهانی (WHO) ذات‌الریه تنها در سال 2017 عامل مرگ بیش از هشتصد هزار کودک زیر 5 سال بوده است که پانزده درصد کل مرگ‌ومیر کودکان زیر پنج سال را تشکیل می‌دهد.

به‌منظور بالا بردن آگاهی جهانی نسبت به این بیماری کشنده 12 نوامبر به‌عنوان روز جهانی ذات‌الریه نام‌گذاری شده است.

ذات‌الریه یک عفونت در ریه‌ها است که می‌تواند در تمامی گروه‌های سنی بیماری خفیف یا شدید ایجاد کند. این بیماری می‌تواند به روش‌های مختلفی ازجمله از طریق هوا، قطرات تنفسی هنگام سرفه کردن و همچنین از طریق خون به افراد سالم انتقال پیدا کند.

آیا داروی گیاهی برای عفونت ریه تاثیرگذار است؟

برای درمان این بیماری باید هرچه سریع‌تر به مراکز درمانی مراجعه کرد و تحت مراقبت‌های پزشکی قرار گرفت؛ اما برخی درمان‌های خانگی نیز می‌توانند در صورت خفیف بودن بیماری یا در کنار دیگر درمان‌های پزشکی باعث سریع‌تر شدن روند بهبود بیماری شوند. در زیر به برخی از این روش‌های درمان خانگی عفونت ریه می‌پردازیم.

 توجه کنید که عفونت ریه به‌عنوان یک بیماری جدی و خطرناک نیاز به درمان آنتی‌بیوتیکی دارد و مصرف داروهای کمکی و گیاهی به‌هیچ‌وجه به معنای بی‌نیازی شما از مراجعه به پزشک و دریافت درمان‌های پزشکی نیست.

چای نعنا فلفلی بنوشید

نعناع فلفلی ضداحتقان، ضدالتهاب و تسکین‌دهنده است و می‌تواند تحریک مجاری تنفسی را کاهش داده و به دفع مخاط کمک کند.[1]

اگر در خانه چای نعنا فلفلی ندارید می‌توانید از چای نعنا کیسه‌ای موجود در فروشگاه‌ها استفاده کرده یا از عطاری‌های معتبر نعنای خشک‌شده تهیه کنید. اگر نعنای تازه دارید می‌توانید خیلی راحت با استفاده از هر نوع نعنا، چای خود را تهیه کنید.

برای تهیه چای تازه

  1. برگ‌های نعنای تازه را بشویید، خرد کنید و سپس در یک فنجان یا قوری بریزید.
  2. آب جوش را اضافه کرده و اجازه دهید حدود پنج دقیقه دم بکشد.
  3. چای را از صافی رد کنید، سپس با لیمو، عسل یا شیر نوش جان کنید.

همچنین می‌توانید از بخارهای چای نعنا استفاده کرده و با آن بخور دهید. این کار می‌تواند به پاک‌سازی مسیر بینی کمک کند.

چای شنبلیله: دمنوش عفونت ریه

درحالی‌که واکسن‌ها و آنتی‌بیوتیک‌ها برای درمان ذات‌الریه حیاتی هستند؛ ولی تغذیه‌ی مناسب نیز نقش مهمی در بهبود ایمنی و سلامت ریه دارد.

شنبلیله از گیاهان وحشی و خودرو به شمار می‌رود. باور عمومی بر این است که دانه‌های این گیاه برای سلامت ریه مفید هستند؛ و البته مطالعاتی در دسترس است که این باور را تائید می‌کند.خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی موجود در دانه‌ی شنبلیله می‌تواند اثرات مثبتی بر ریه‌های ما داشته باشند و از مشکلات تنفسی جلوگیری کنند.[2]

برای جلوگیری از سرفه آویشن بخورید

آویشن نیز برای سلامت سیستم تنفسی بسیار عالی است؛ به‌طوری‌که طبق برخی از مطالعات بالینی استفاده از آن در تسکین سرفه و احتقان قفسه سینه مؤثر بوده است. آویشنِ تازه بیشترین تأثیرگذاری را دارد؛ ولی چای آویشن نیز حاوی روغن آویشن است که ممکن است چنین اثراتی داشته باشد.

روغن آویشن که از برگ‌های این گیاه به دست می‌آید اغلب به‌عنوان دارویی طبیعی برای سرفه استفاده می‌شود و در مطالعات متعددی مشاهده شده که ترکیب برگ‌های آویشن و پیچک به تسکین سرفه و سایر علائم برونشیت حاد کمک می‌کنند.[3]

اگر به سرفه یا گلودرد دچار شدید می‌توانید با نوشیدن چای آویشن علائم خود را بهبود دهید.

یک لیوان چای زردچوبه بنوشید

مطالعات نشان داده‌اند که زردچوبه دارای خواص ضدالتهابی است که می‌تواند به تسکین درد کمک کند. اگرچه تحقیقات انجام‌شده درباره‌ی اثر زردچوبه عموماً بر دردهایی غیر از درد سیستم تنفسی است؛ ولی تصور می‌شود که اثرات زردچوبه بتواند به بهبود درد قفسه سینه نیز کمک کند. زردچوبه همچنین دارای خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی است.[4]

چای زردچوبه را می‌توانید از فروشگاه‌های مواد غذایی یا عطاری‌های معتبر تهیه کنید. همچنین می‌توانید با استفاده از پودر زردچوبه چای زردچوبه خانگی درست کنید.

چطور چای زردچوبه تازه درست کنیم؟

  1. یک قاشق چای‌خوری پودر زردچوبه را به چند فنجان آب جوش اضافه کنید.
  2. حرارت را کم کنید و بگذارید به مدت 10 دقیقه به‌آرامی دم بکشد.
  3. چای را از صافی رد کرده و با عسل و لیمو سرو کنید.
  4. برای افزایش جذب زردچوبه کمی فلفل سیاه اضافه کنید.
  5. محدودیتی در مصرف چای زردچوبه وجود ندارد، می‌توانید چند بار در روز این چای را مصرف کنید.

زنجبیل

بر اساس برخی از مطالعات زنجبیل می‌تواند بر عفونت‌های تنفسی اثر ضدالتهابی داشته باشد.[5] زنجبیل را می‌توان به چندین روش مصرف کرد:

  • زنجبیل خشک‌شده را بجوید.
  • برای تهیه چای از زنجبیل تازه استفاده کنید.
  • زنجبیل را به‌صورت خام بخورید یا به غذا اضافه کنید.
  • کپسول‌های زنجبیل را مطابق دستورالعمل نوشته‌شده روی جعبه مصرف کنید.

استفاده از زنجبیل به شکل طبیعی ایمن‌تر از مصرف کپسول است. بعضی افراد به زنجبیل حساسیت دارند؛ پس اگر به مصرف آن عادت ندارید با مصرف مقادیر کم شروع کنید. خوردن گاه‌به‌گاه زنجبیل برای همه افراد بی‌خطر است؛ اما اگر شامل موارد زیر می‌شوید از مصرف کپسول‌ها و مکمل‌های زنجبیل بپرهیزید:

  • باردار یا شیرده هستید.
  • دیابت دارید.
  • مشکلات قلبی دارید
  • هر نوع اختلال خونی دارید.

رژیم غذایی مناسب برای افراد مبتلا به ذات‌الریه

پس از گذشت چند روز از مراجعه به دکتر و شروع درمان درصورتی‌که فرد مبتلا توصیه‌های پزشکی را ازجمله مصرف به‌موقع داروها، نوشیدن مایعات و استراحت به‌اندازه کافی رعایت کند، احساس بهبودی بیشتری پیدا می‌کند و اشتهای فرد برای خوردن غذاهای متنوع بیشتر می‌شود.

اگر بعد از گذشت چند روز هوس خوردن غذاهای ناسالم به سرتان زد اتفاق نامعمولی نیست؛ اما به یاد داشته باشید که بدن شما هنوز در شرایطی نیست که بخواهید پیتزا و همبرگر بخورید! رژیم غذایی مناسب برای بیماری ذات‌الریه مملو از مواد مغذی است که بدن برای قوی نگه‌داشتن سیستم ایمنی و بالا بردن انرژی به آن‌ها نیاز دارد.

رژیم غذایی سالم برای ذات‌الریه عبارت‌اند از:

  • میوه‌ها و سبزی‌ها برای تأمین ویتامین‌ها و مواد معدنی مقابله‌کننده با عفونت
  • غلات کامل و کربوهیدرات‌های مغذی مانند برنج قهوه‌ای، بلغور جو دوسر و نان غلات کامل برای تأمین انرژی و عملکرد طبیعی روده
  • پروتئین‌های سالم مانند لوبیا، ماهی و طیور برای حمایت از قدرت عضلات
  • غذاهای لبنی کم‌چرب برای تأمین پروتئین و کلسیم
  • چربی‌های سالم برای تأمین ویتامین A و E برای حمایت از سیستم ایمنی بدن

ممکن است احساس کنید خوردن وعده‌های غذایی کوچک و مصرف میان وعده‌های متعدد در طول روز برایتان راحت‌تر است. چنین حسی خصوصاً در هفته‌های اول درمان شدیدتر است. احتمالاً به‌مرورزمان و با بازگشت سلامتی‌تان بتوانید به‌راحتی و مانند قبل غذا بخورید.

کلام آخر دکتر ساینا

در بسیاری از موارد ذات‌الریه یا عفونت ریه را نمی‌توان تنها با گیاهان دارویی درمان کرد و نیاز است بیمار هرچه‌سریع‌تر تحت درمان پزشکی قرار گیرد؛ اما بسیاری از گیاهان دارویی و روش‌های درمان خانگی عفونت ریه می‌توانند به درمان‌های پزشکی کمک کرده و علائم بیماری را تخفیف دهند و باعث شوند طول مدت بیماری کمتر شود. به یاد داشته باشید که تنها به گیاهان دارویی اکتفا نکنید و اگر علائم بیماری شدید شد هرچه سریع‌تر به مراکز درمانی مراجعه کنید.

شاید بپسندید
17 دیدگاه‌ها
  1. حمیده صفری

    سلام بک سال پیش در اثر جراخی کیسه صفرا امبولی ریه کردم و حالم خیلی بد شد و ای سی یو بودم و اکسیژن خونم خیلی پایبن بود بعد چند ماه با ورزش و داروهای پزشک فوق تخصص ریه بهتر شده و شروع به فعالیت روزانه کردم مجددا دی دی ماه ریه ام عفونت کرد و الان چهار ماه هطت از اکسیژن استفاده میکنم البته بیشتر شبها و الان در حال حاسر یه هفته هست که مجددا اکسیژن خونم رسیده به ۶۰ چکار کنم لطغا منو راهنمایی بفرمایبد با تشکر حمیده ۵۲ ساله از تهران

    1. تیم محتوای دکترساینا

      سلام. با توجه به مشکلاتی که داشتید باید حتماً زیر نظر متخصص ریه قرار بگیرید؛ لازمه کامل پرونده شما رو بررسی کنن، تست‌های لازم رو انجام بدید و درمان رو شروع کنید. می‌تونید از این لینک از متخصصین ریه دکترساینا مشاوره آنلاین بگیرید.

  2. بهار

    سلام بچه خواهرم یکساله ریه هاش عفونت کرده اکسیژن خونش پایینه خیلی گلوش،خسه میکنه چیکار باید کرد .بیمارستانه ولی اصن تغییری نکرده لطفا راهنمایی کنید

    1. تیم محتوای دکترساینا

      دوست گرامی سلام.
      این مورد نیاز به بررسی دقیق داره. توصیه میکنیم با یک پزشک فوق تخصص ریه کودکان مشورت کنید. می‌تونید از پزشکان دکترساینا هم کمک بگیرید و پرونده خواهر‌زاده‌تون رو براشون ارسال کنید. از قسمت مشاوره «ریه کودکان» رو سرچ کنید تا اسامی پزشکان متخصص در این زمینه رو ببینید.
      امیدواریم هر چه زودتر سلامت کاملشون را به دست بیارن.

  3. محمدطاهر

    شفای همه بیماران.. به امید حق

  4. علی بحری

    سلام خانم بنده اهل خوزستان است و مدت ۸ساله ک ازدواج کردیم خانمم همیشه مشکل تنفسی داشته ک جدیدا خیلی بیشتر شده به چند دکتر متخصص ریه و الرژی مراجعه کردیم ولی متاسفانه جوابی نگرفتیم ترو خدا اگه دکتری سراغ دارین که بتونه کاری انجام بده معرفی کنید

    1. زهرا

      دکترعلی فرید عماد بهترین فوق تخصص ریه هستن داخل درمانگاه مطهری شیراز

  5. لیلی

    سلام .مادرم حدود یک ماه هس که عفونت ریه دارد و هر چه دتر میبریم خوب نمیشه ، چکار کنیم براش؟؟؟

    1. تیم محتوای دکترساینا

      عفونت ریه می‌تونه مزمن بشه و درمانش کمی طول بکشه. حتماً داروها رو طبق دستور پزشک تا آخر مصرف کنید.

  6. میترا جان آسا

    سلام من قفسه سینم درد می‌کنه و نفس تنگی دارم سینم موقع نفس کشیدن صدا میده باردار هم هستم چه دارویی میتونم استفاده کنم؟؟

    1. تیم محتوای دکترساینا

      دوست عزیز، در دوران بارداری برای مصرف هر دارویی، حتی داروهای گیاهی حتماً با پزشک زنان مشورت کنید.

  7. پژمان

    ۱۵روزه سرما خوردم هنوز گلوم خلط داره البته چرکی نیست همش باید صدامو صاف کنم.درمانش چیه؟

  8. سید علی هاشمی

    من مدت ۷روز میباشد که کرونا گرفتم دو روز اول سردرد و بدن درد با تب داشتم روز چهارم بهتر شدم روز پنجم حس بویایم رفت روز ششم نفس تنگی گرفتم و درست نمیتونستم نفس بکشم رفتم پیش دکتر دوتا بسته قرص بهم داد دیگه دارو های قبل رو مصرف نمیکنم نفس تنگی یکم بهتر شده ولی باز هم نفس که میکشم زیر گلو با قفسه سینم تیر میکشه

  9. نوید

    من تقریبا ۲ ماهه پیش کرونا گرفته بودم الآن بازم شینم درد میکنه

    1. دکتر ساینا

      ان‌شالله که هر روز بهتر باشید و دوره نقاهت این بیماری رو طی کنید.

    2. هادی

      سلام من عفونت ریه دارم موقع نفس کشیدن خس خس می‌کنه موقع سرفه میکنم خلط دارم دکتر ام رفتم خوب نشدم باید چیکار کنم

      1. تیم محتوای دکترساینا

        سلام. برای عفونتی که مزمن شده پیشنهاد می‌کنیم با یک فوق تخصص عفونت ریه مشورت کنید.

نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید

مجله سلامت دکترساینا


دکترساینا