آیا سرطان لوزالمعده درمان قطعی دارد؟

0
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

درمان سرطان پانکراس یا لوزالمعده نیز مانند همه‌ي سرطان‌ها بستگی به زمان تشخیص و آغاز روند درمان دارد. امروزه روش‌های مختلفی برای درمان این سرطان در دسترس است که با توجه به شدت و نوع سرطان تجویز می‌شوند. در این مقاله به مرور روش‌های درمان سرطان پانکراس و عوارض آن‌ها می‌پردازیم.

سرطان پانکراس

پانکراس آنزیم‌هایی را ترشح می‌کند که در هضم غذا در دستگاه گوارش نقش دارند و همچنین هورمون‌های مرتبط با تنظیم سطح قند خون را ترشح می‌کند. سرطان پانکراس یکی از سرطان‌های نادر است و شیوع آن بین ۴ تا ۵.۵ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر است.[۱] این سرطان به‌ندرت در مراحل اولیه که هنوز قابل درمان است شناسایی می‌شود؛ چراکه معمولاً تا پیش از گسترش به سایر اندام‌ها، علائمی از خود نشان نمی‌دهد. برای آشنایی به علت و علائم اولیه این سرطان می‌توانید مقاله‌ی علائم سرطان پانکراس را مطالعه کنید.

آیا سرطان لوزالمعده درمان قطعی دارد؟

روش درمان سرطان لوزالمعده بستگی به مرحله‌ی بیماری، مکان قرارگیری و ترجیح بیمار دارد. در بیشتر مواقع اولین هدف از درمان سرطان لوزالمعده از بین بردن سلول‌های سرطانی است. درصورتی‌که توقف کامل سرطان امکان‌پذیر نباشد، تمرکز درمان بر بهبود کیفیت زندگی و آسیب کمتر است.

درمان قطعی سرطان لوزالمعده بستگی به زمان تشخیص آن دارد. درصورتی‌که این بیماری به‌موقع تشخیص داده شود و جراحی انجام شود از گسترش بیماری جلوگیری می‌کند.

درمان سرطان لوزالمعده

رایج‌ترین روش‌های درمان سرطان پانکراس عبارتند از:

جراحی

جراحی یکی از روش‌های درمان سرطان لوزالمعده است واغلب زمانی انجام می‌شود که سرطان تنها در همان غده و بافت لوزالمعده باشد و به سایر نقاط بدن مانند ریه و غدد لنفاوی گسترش پیدا نکرده باشد.

از دو نوع جراحی می‌توان برای درمان سرطان لوزالمعده استفاده کرد. زمانی‌که نتایج آزمایش‌ها نشان می‌دهد که امکان برداشت کامل سلول‌های سرطانی وجود دارد از جراحی درمانی استفاده می‌کنند که در آن توده‌ی سرطانی برداشته می‎شود.

درصورتی‌که بیماری گسترش پیدا کند جراحی تسکینی برای کاهش علائم و عوارضی مانند انسداد مجرای صفراوی یا روده انجام می‌شود.

شیمی درمانی سرطان پانکراس

شیمی‌درمانی

شیمی‌درمانی روشی برای نابود کردن سلول‌های سرطانی است که می‌تواند به‌صورت تزریق وریدی یا خوراکی انجام شود. معمولاً از ترکیب چند دارو برای درمان استفاده می‌شود.

ممکن است از ترکیبی از شیمی‌درمانی و پرتودرمانی استفاده شود. ترکیب پرتو و شیمی‌درمانی معمولاً زمانی انجام می‌شود که سرطان لوزالمعده یا پانکراس به نقاط دیگر گسترش پیدا نکرده است. بعضی مراکز نیز ممکن است قبل از جراحی و به‌منظور کوچک کردن اندازه تومور از این درمان استفاده کنند. همچنین شیمی‌درمانی در افرادی که بیماری‌شان پیشرفت کرده برای کاهش علائم و طولانی شدن مدت‌زمان بقا به کار می‌رود.

روشهای جدید درمان سرطان پانکراس

پرتودرمانی

در پرتودرمانی یا رادیوتراپی از اشعه ایکس یا ذرات پرانرژی برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود. هدف از رادیوتراپی درمان تومور و پیشگیری از رشد یا عود مجدد آن است. در برخی مواقع از تابش اشعه برای کوچک کردن اندازه‌ی تومور استفاده می‌شود.

درمان هدفمند

هدف‌درمانی روشی است که به‌طور منحصربه‌فرد سلول‌های سرطانی را هدف قرار می‌دهد تا آسیب کمتری به سلول‌های سالم برسد. درمان هدفمند از تبدیل شدن سلول‌های سالم به سلول‌های سرطانی جلوگیری می‌کند. این روش درمانی معمولاً به سلول‌های سالم آسیب نمی‌رساند؛ بنابراین عوارض کمتری برای بیمار به همراه دارد.

برای اینکه بدانید کدام روش درمانی برای شما مناسب‌تر است با یک دکتر متخصص سرطان و انکولوژی مشورت کنید.

طول عمر بیماران مبتلا به سرطان پانکراس چقدر است؟

سرطان لوزالمعده متأسفانه یکی از کشنده‌ترین انواع سرطان است؛ چراکه علائم خود را زمانی نشان می‌دهد که بیماری به سایر نقاط بدن گسترش پیدا کرده است و در این زمان است بیماری تشخیص داده می‌شود. میزان بقای ۵ ساله برای مبتلایان به سرطان لوزالمعده ۹ درصد[۲] تخمین زده شده است.

مراقبت تسکینی در درمان سرطان لوزالمعده

درد یکی از مشکلات رایج بیماران مبتلا به سرطان لوزالمعده است و همچنین به علت حمله‌ی سلول‌های سرطانی به اعصاب لوزالمعده باعث فشار و درد در ناحیه‌ی شکم و کمر می‌شود.

داروهای مسکن مانند مورفین یا داروهای مشابه (اوپیوئیدی) برای کاهش درد استفاده می‌شود. درصورتی‌که داروهای اوپیوئیدی طبق دستور پزشک مصرف شوند، احتمال اعتیادآوری آن‌ها ناچیز است.

درمان سرطان پانکراس

داروهای ضد درد درصورتی‌که در زمان مشخص و به‌صورت منظم مصرف شوند، در کاهش درد مؤثر هستند. خواب‌آلودگی و تهوع از عوارض جانبی این داروها هستند که با گذشت زمان بهتر می‌شوند. یبوست نیز یکی دیگر از عوارض جانبی داروهای ضد درد است که گاهی نیاز به مصرف ملین یا نرم‌کننده مدفوع است.

عوارض روش‌های درمان سرطان لوزالمعده

بیمار ممکن است حین درمان سرطان لوزالمعده دچار برخی عوارض شود. بیمار ممکن است به‌عنوان‌مثال حین شیمی‌درمانی دچار خستگی مفرط شود یا بعد از جراحی دچار چالش‌هایی شود که دوره‌ی بهبودی در آن طولانی‌تر باشد.

عوارض جراحی برداشتن غده‌ی لوزالمعده ممکن است چند هفته تا چند ماه طول بکشد. اسهال، یبوست و کاهش اشتها از عوارض جانبی درمان سرطان پانکراس است. همچنین عفونت یکی دیگر از عوارض جراحی است که بیمار باید نسبت به علائم آن هوشیار باشد.

ریزش مو، خارش پوست، زخم روی دهان یا لثه، وحالت تهوع نیز از عوارض شایع شیمی‌درمانی است. پرتودرمانی اگرچه عوارض جانبی خاصی ندارد؛ اما ممکن است در ناحیه‌ی تابش اشعه فرد دچار قرمزی و سوختگی مختصر شود.

کلام آخر دکترساینا

زمان در موفقیت درمان سرطان پانکراس حرف اول را می‌زند؛ اما نگران نباشید. حتماً با بهترین متخصصان مشورت کنید و تا بهترین روند درمانی را دریافت کنید. اگر نیاز به صحبت با متخصص سرطان دارید می‌توانید همین حالا در سامانه‌ی دکتر ساینا مشاوره آنلاین خون و سرطان دریافت کنید.

شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید