کیست بیضه در مردان | علت، علائم، عوارض و درمان کیست بیضه

8
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

کیست بیضه، کیست اپیدیدیم یا اسپرماتوسل کیسه‌ای مملو از مایع است که در یکی از بیضه‌ها تشکیل می‌شود. کیسه بیضه در اغلب موارد مشکل خاصی ایجاد نمی‌کند و جای نگرانی ندارد؛ اما چنانچه این کیست مشکل‌ساز شود با روش‌های مختلفی می‌توان آن را درمان کرد. در این مقاله به بررسی علائم کیست بیضه و راه‌های درمان آن می‌پردازیم.

کیست بیضه چیست؟

کیست بیضه کیسه‌ای غیرطبیعی است که در اپیدیدیم ایجاد می‌شود. اپیدیدیم لوله‌ای کوچک و پیچ‌خورده است که در بالای بیضه قرار دارد و اسپرم را جمع‌آوری و به مجرای دفران منتقل می‌کند. کیست بیضه بدون درد و غیرسرطانی است و اغلب با مایعی شفاف پر شده است که ممکن است حاوی اسپرم باشد. وقتی کیست بیضه فقط حاوی مایع شفاف باشد به آن کیست اپیدیدیم و هنگامی که حاوی مایع و اسپرم باشد به آن کیست اسپرماتیک یا اسپرماتوسل می‌گویند.

کیست بیضه
کیست بیضه کیسه‌ای مملو از مایع است که دربیضه‌ تشکیل می‌شود.

علت دقیق کیست بیضه مشخص نیست؛ اما شاید به دلیل انسداد یکی از لوله‌های انتقال‌دهنده‌ی اسپرم باشد. کیست بیضه موردی شایع است و معمولاً مشکلی در باروری ایجاد نمی‌کند.

کیست بیضه هرچند غیرطبیعی است؛ اما بی‌خطر است و اغلب مشکل خاصی ایجاد نمی‌کند.

علائم کیست بیضه

کیست بیضه معمولاً بدون علائم است و اغلب اندازه‌ی آن ثابت باقی می‌ماند؛ بااین‌حال اگر اندازه‌ی کیست تغییر کند و بزرگ شود می‌تواند منجربه علائم زیر شود:

  • درد و ناراحتی در بیضه‌ی حاوی کیست
  • احساس سنگینی در بیضه
  • احساس پری در پشت و بالای بیضه
دریافت مشاوره آنلاین پزشکی از بهترین متخصص

علت به وجود آمدن کیست بیضه

علت کیست بیضه به‌طور دقیق مشخص نیست و اغلب زمانی رخ می‌دهد که اسپرم در جایی در اپیدیدیم جمع می‌شود. برخی متخصصین انسداد مجرای اپیدیدیم یا التهاب را به‌عنوان علل احتمالی کیست بیضه می‌دانند. گاهی ممکن است کیسه بیضه بدون هیچ نشانه‌ای از آسیب، عفونت یا دلایل مشخص دیگر ایجاد شود.

کیست اپیدیدیم
کیست بیضه به کمک معاینه‌ی فیزیکی تشخیص داده می‌شود.

عوارض کیست بیضه

کیست بیضه به‌ندرت باعث عارضه‌ای خاص می‌شود؛ اما درصورتی‌که کیست بیضه دردناک باشد یا به‌قدری بزرگ شود که باعث احساس ناراحتی شود، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد.

برداشتن کیست بیضه حین جراحی ممکن است باعث آسیب به مجرای دفران (لوله‌ای که اسپرم را از اپیدیدیم به آلت تناسلی منتقل می‌کند) شود. این آسیب ممکن است باعث کاهش باروری شود. یکی دیگر از عوارض احتمالی، عود مجدد کیست بیضه است؛ اگرچه این اتفاق به‎ندرت رخ می‎دهد.

روش‌های تشخیصی

برای تشخیص کیست بیضه، معاینه‌ی فیزیکی ضروری است. کیست بیضه یا اسپرماتوسل معمولاً بدون درد است؛ اما ممکن است هنگامی که پزشک آن را معاینه می‌کند کمی احساس ناراحتی کنید. روش‌های تشخیص کیست بیضه عبارت‌اند از:

  • تاباندن نور به بیضه: یکی از روش‎های تشخیص کیست بیضه، تاباندن نور به بیضه است. اگر مبتلا به اسپرماتوسل باشید، توده پر از مایع دیده می‌شود.
  • سونوگرافی: درصورتی‌که تاباندن نور نتواند به‌وضوح کیست بیضه را تشخیص دهد از سونوگرافی برای شناسایی استفاده می‌شود. در سونوگرافی از امواج صوتی با فرکانس بالا، گزینه‌های تومور بیضه یا سایر علل تورم بیضه حذف می‌شوند.

آیا اسپرماتوسل و کیست اپیدیدیم باهم تفاوت دارند؟

این دو بسیار به هم شباهت دارند و اغلب این دو نام به جای هم به کار می‌روند؛ اما تفاوت کوچکی بین اسپرماتوسل و کیست اپیدیدیم وجود دارد. کیست اپیدیدیم یک کیست حاوی مایع شفاف است. اسپرماتوسل شبیه کیست اپیدیدیم است؛ با این تفاوت که اسپرماتوسل حاوی مایع و سلول‌های اسپرم است. هر دو خوش‌خیم و غیرسرطانی هستند و معمولاً باعث ناباروری نمی‌شوند.

درمان کیست بیضه

درمان دارویی کیست بیضه

کیست بیضه غیرسرطانی و بدون درد است و اغلب نیاز به درمان ندارد؛ اما افرادی که کیسه بیضه دارند باید به‌طور مرتب چکاپ شوند. درصورتی‌که کیست بیضه بیش‌ازاندازه بزرگ شود ممکن است نیاز به درمان باشد.

درمان دارویی در کیست بیضه تنها محدود به داروهای کاهش‌دهنده‌ی درد و تورم است و درواقع داروی خاصی برای پیشگیری و درمان کیست بیضه وجود ندارد.

درمان نیمه‌تهاجمی کیست بیضه

دو روش نیمه‌تهاجمی برای درمان کیست بیضه وجود دارند که البته به‌ندرت به کار می‌روند:

  • آسپیراسیون: پزشک با استفاده از یک سوزن کیست بیضه سوراخ می‌شود تا مایع آن خارج شود.
  • اسکلروتراپی: در این روش یک عامل تحریک‌کننده به کیست تزریق می‌شود تا از تجمع مجدد مایع جلوگیری می‌کند.
جراحی کیست بیضه
اگر کیست بیضه بیش‌ازحد بزرگ شود ممکن است نیاز به جراحی باشد.

درمان جراحی کیست بیضه

درصورتی‌که کیست بیضه بیش‌ازحد بزرگ شود یا ایجاد ناراحتی کند ممکن است نیاز به جراحی باشد. درمان جراحی یا اسپرماتوسلکتومی یکی از رایج‌ترین روش‌های درمان کیست بیضه‌ی علامت‌دار است.

این جراحی معمولاً به‌صورت سرپایی انجام می‌شود و نیازی به بستری در بیمارستان نیست. جراحی ممکن است تحت بی‌حسی موضعی یا بیهوشی عمومی انجام شود.

مراقبت های بعد از جراحی کیست بیضه

بعد از عمل کیست بیضه بهتر است از یک لباس محافظ یا ساپورت ورزشی استفاده کنید. این ساپورت درد و تورم را کاهش می‌دهد و پانسمان را بر روی کیسه‌ی بیضه نگه می‌دارد.

طبق دستور پزشک یا هر ۱۵ الی ۲۰ دقیقه کمپرس سرد یا کیسه‌ی یخ را در محل جراحی قرار دهید. کمپرس سرد به کاهش درد و پیشگیری از تورم کمک می‌کند.

حداقل تا یک هفته پس از جراحی از فعالیت سنگین خودداری کنید. فعالیت سنگین شامل برداشتن اجسام سنگین یا ورزش سنگین و شدید است. حتماً در مورد زمان شروع فعالیت‌های روزمره با پزشک خود مشورت کنید.

اگر کیست بیضه با علائم همراه باشد و منجربه درد و ناراحتی بیمار شود، می‌توان آن را با دارو یا جراحی موضعی درمان کرد.

پیشگیری از کیست بیضه

کیست بیضه قابل‌پیشگیری نیست؛ اما مهم است که مردان خودآزمایی کیسه بیضه را به‌طور ماهانه انجام دهند تا تغییراتی مانند توده را در کیسه‌ی بیضه تشخیص دهد. هرگونه تغییر و توده‌ی جدید در کیسه‌ی بیضه باید در اسرع وقت ارزیابی شود.

طریقه‌ی انجام خودآزمایی بیضه را می‌توانید از متخصص اورولوژی بپرسید.

چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟

به‌ندرت درد شدید کشاله ران می‌تواند ناشی از یک بیماری جدی مانند سرطان یا پیچ‌خوردگی بیضه باشد. در صورت وخیم‌تر شدن درد و تورم بیضه که به‌طور ناگهانی و بدون علت واضح رخ دهد باید با متخصص ارولوژی مشورت کنید. همچنین درصورت احساس هرگونه توده‌ی جدید در بیضه‌های خود با متخصص تماس بگیرید.

کلام آخر دکترساینا

همان‌طور که گفتیم، کیسه بیضه اغلب مشکل خاصی ایجاد نمی‌کند و نیاز به درمان ندارد؛ اما تشخیص کیست بیضه تنها به‌عهده‌ی متخصص ارولوژی است؛ درصورت احساس هرگونه توده و بافت غیرعادی در بیضه‌ها حتماً با متخصص ارولوژی مشورت کنید. چنانچه علائم کیست بیضه مانند درد یا ناراحتی برای شما آزاردهنده است، می‌توانید از روش‌های درمانی کمک بگیرید.

سؤالات متداول

مشاوره با پزشک

برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانه‌ی دکتر ساینا می‌توانید در هر زمان و هر کجا از بیش از ۲۵۰۰ پزشک و روان‌شناس متخصص مشاوره فوری متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.

جدول خلاصه‌ی مشخصات بیماری

شاید بپسندید
8 دیدگاه‌ها
  1. امیر

    با سلام بیش از ۱ سال است که وقتی ادرارم بیشتر میشه درد بیضه راست دارم و هنگام نشستن در دستشویی تورم ایجاد میشه
    احساس میکنم بالای بیضم یه جیزی هست حالا نمیدونم رگ متورمه یا توده
    تا حالا انواع سونگرافی رنگی و ازمایش غیره انجام دادم که گفتن چیزی نبود حتی ازمایش اسپرمم دادم نرمال بود مس علتش چیه

    1. الهام جلدی- کارشناس علمی دکتر ساینا

      سلام وقت بخیر چون تورمی دارید که گاهی ایجاد میشه و گاهی از بین میره ممکنه فتق داشته باشید. (رجوع کنید به مقاله باد فتق یا هرنی) درضمن دقت کنید که فتق ممکنه اخیرا ایجاد شده باشه و در زمان انجام تصویربرداری وجود نداشته یا اینکه روش تشخیصی درستی انتخاب نشده. پیشنهاد ما اینه که برای بررسی دقیق‌تر به پزشک اورولوژیست یا همون جراح کلیه و مجاری ادراری مراجعه کنید

  2. حجت

    سلام
    زیر بیضه ام ٢ تا توده چربی زیر پوستی به اندازه نخود وجود داره
    راه درمانش چیه؟
    آیا خطرناکه؟
    میتونم با سرنگ خالیش کنم یا خطرناکه؟
    اگه با روش دیگه ای این چربی رو خالی کنم خطرناک نیس؟؟؟

    1. تیم محتوای دکترساینا

      سلام. حتماً باید توسط پزشک بررسی بشه تا نوع توده مشخص بشه. به هیچ عنوان خودتون توده‌ها رو دستکاری نکنید و حتماً به متخصص ارولوژی مراجعه کنید.

  3. محمد

    سلام اقای دکترمن یه بار سونوگرافی بیصه انجام دادم که تشخیص داده شد که کیست بیصه دارم،الان بعصا وبه ندرت درد مبهمی بعصی مواقع در کشاله ران مخصوصا هنگامی که صربه اتفاقی وخفیفی به بیضه ام وارد شود احساس می کنم،همچنین بیصه هام نسبت به هم در وصعیت نانتقارنی قرار می گیرن وهمچنین بعصی وقتا پوست بیصهم در یه نقطه حالت برامدگی وجمع شدن پیدا می کنه ولی درحالت اویزان شد اینطور نیست،راهنمایی بفرمایید

    1. تیم محتوای دکترساینا

      سلام. کیست‌های بیضه معمولا مشکل‌ساز نمی‌شن و نیازی به درمان ندارن؛ اما اگر کیست تغییر اندازه داده یا باعث ناراحتی شماست می‌تونید درش بیارید.
      راستی دکترساینا یک سامانه مشاوره آنلاین پزشکیه که از طریقش می‌تونید با بیش از ۲۵۰۰ پزشک مختلف در تماس باشید.

      1. عارف

        سلام آقای دکتر.
        من ۱۵ سالمه
        من زمانیکه تو دستشویی میشینم برای ادرار یک چیز گوله مانند که اندازه یه نخود کوچیک هستش رو مشاهده میکنم البته همیشه نیست و فقط بعضی وقتا این گوله رو مشاهده میکنم. بعد که بلند میشم اصلا اثری از اون گوله نیست.
        واقعا خیلی گیجم کرده لطفا شما بگید چی هستش.
        اون چیز گوله مانند نه سفت هستش نه نرم
        و اصلا هیچ هیچکدوم از علایم هایی که بالا نوشته بودید مثل(درد، سنگینی و…) رو ندارم
        دکتر هم تا الان نرفتم برای این موضوع.
        لطفا جوابمو بدید. ممنون

        1. الهام جلدی ـ کارشناس علمی دکترساینا

          سلام وقت بخیر
          لازم هست حتما از نزدیک توسط پزشک معاینه بشید. نگران نباشید و از پزشک هم خجالت نکشید و صادقانه مسئله رو با ایشون مطرح کنید. برای این کار لازمه به متخصص اورولوژی مراجعه کنید.

نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید