دپاکین؛ موارد استفاده، نحوه مصرف و عوارض

3
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

دپاکین (سدیم والپروات) یا Depakene یک داروی تجویزی است که در درمان مشکلاتی مثل صرع و سایر مشکلات روان کاربرد دارد. این دارو گاهی برای درمان مشکلاتی مثل اختلال دوقطبی، میگرن و دردهای مزمن هم تجویز می‌شود. دپاکین داروی قدرتمندی است و لازم است پیش از مصرف، فواید، خطرات و عوارض جانبی آن را بشناسید!

دپاکین چیست؟

دپاکین (والپروات سدیم) یا رهاکین یک داروی ضدتشنج است که پزشکان آن را برای درمان بیماری هایی مثل صرع و سایر مشکلات روان تجویز می‌کنند. البته گاهی این دارو برای مشکلات دیگری مثل اختلال دوقطبی، میگرن و دردهای مزمن هم تجویز می‌شود. 

رهاکین به دسته داروهایی به نام داروهای ضدتشنج تعلق دارد. این دسته از داروها با تغییر فعالیت مواد شیمیایی خاصی در مغز که باعث حملات صرع و سایر مشکلات می‌شوند، به درمان علائم بیماری کمک می‌کنند.

جدول اطلاعات دارویی والپوریک اسید

نام علمی والپوریک اسید
نام‌های تجاری رهاکین، دپاکین
دسته دارویی ضدتشنج
کاربرد صرع، فاز شیدایی در اختلال دوقطبی، سردردهای میگرنی
ماده فعال والپوریک اسید
مکانیسم اثر افزایش GABA در مغز و اثرگذاری بر کانال‌های سدیم و کلسیم
اشکال دارو کپسول
واحد دارو میلی‌گرم
قدرت و دوز دارو ۲۵۰ و ۵۰۰ میلی‌گرم
مقدار دوز مورد مصرف بسته به نوع و شدت بیماری متغیر است
وضعیت نیاز نسخه نیاز به نسخه دارد
هشدارها می‌تواند منجربه آسیب کبدی شود
هشدار غذایی برای کاهش عوارض گوارشی، همراه غذا مصرف شود
هشدار بارداری مصرف حین بارداری ممنوع است؛ مگر با تشخیص و تحت نظر  پزشک
هشدار شیردهی دپاکین می‌تواند وارد شیر شود؛ هنگام شیردهی، پیش از مصرف دارو با پزشک مشورت کنید
اخطار الکل مصرف الکل در دوران مصرف دارو ممنوع است
حداکثر دوز مجاز مصرف متغیر بسته به نوع بیماری
عوارض مصرف بیش‌ازحد خواب‌آلودگی، کما و ایست تنفسی

دپاکین چه کاربردی دارد؟

دپاکین برای درمان صرع در بزرگسالان و کودکان تجویز می‌شود. همچنین این دارو برای درمان برخی از مشکلات روان مانند اختلال دوقطبی، اختلال‌ اسکیزوافکتیو و افسردگی نیز تجویز می‌شود. همچنین این دارو گاهی برای درمان میگرن و دردهای مزمن هم تجویز می‌شود. مصرف این دارو برای کودکان زیر ۴ سال توصیه نمی‌شود.

موارد مصرف قرص دپاکین

اشکال دارویی و دوز دپاکین

رهاکین به صورت قرص یا شربت در داروخانه‌ها موجود است و معمولاً پزشک از شما می‌خواهد که آن را دو بار در روز مصرف کنید. در ایران این دارو در دوزهای، رهاکین ۲۰۰ و دپاکین ۵۰۰ مورد استفاده قرار می‌گیرد. میزان دوز و همچنین طول دوره تجویزشده را به هیچ وجه تغییر ندهید.

فواید دپاکین

پژوهش‌ها نشان داده‌اند که سدیم والپروات در درمان انواع صرع، اختلال دوقطبی، اختلال اسکیزوافکتیو، افسردگی، میگرن و دردهای مزمن اثر مثبتی دارد. همچنین می‌توان از این دارو برای درمان مشکلات دیگری هم استفاده کرد. دپاکین در مقایسه با سایر داروهای ضدتشنج عوارض جانبی کمتری دارد و اغلب افرادی که این دارو را مصرف می‌کنند با مشکلی مواجه نمی‌شوند.

همچنین رهاکین نسبت به اغلب داروهای ضدتشنج دیگر قیمت مناسب‌تری دارد. این دارو با نام علمی «والپورات سدیم» یا نام‌های تجاری مختلفی مثل «دپاکین» یا «رهاکین» و با قیمت‌های مختلف در دسترس است. بنابراین، می‌توانید این دارو را با قیمتی مقرون‌به‌صرفه پیدا کنید. 

خطرات دپاکین

والپروات سدیم یک داروی قدرتمند است و می‌تواند عوارض جانبی جدی داشته باشد. همچنین این دارو می‌تواند با سایر داروها واکنش بدهد. بنابراین، اگر داروی دیگری مصرف می‌کنید، پیش از شروع مصرف دپاکین پزشک را در جریان قرار دهید.

رهاکین می‌تواند باعث آسیب کبد شود! همچنین می‌تواند برای جنین مشکلاتی ایجاد کند؛ پس اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، پیش از مصرف این دارو پزشک را در جریان بگذارید.

روش درست مصرف دپاکین

  • قرص را دقیقاً مطابق با دستور پزشک مصرف کنید.
  • دوز آن را کم یا زیاد نکنید
  • این دارو را طولانی‌تر از زمانی که پزشک برایتان تجویز کرده مصرف نکنید. 
  • پیش از شروع مصرف والپروات سدیم، پزشک را در جریان تمام داروهای دیگری که مصرف می‌کنید بگذارید؛ چراکه بعضی از داروها می‌توانند با والپروات سدیم واکنش دهند و عوارض جانبی خطرناکی را باعث شوند.
  • این دارو می‌تواند باعث آسیب کبد شود؛ پس در طول دوره مصرف دپاکین از پزشک بخواهید مرتب آزمایش خون برایتان تجویز کند تا عملکرد کبدتان را زیرنظر داشته باشید.

عوارض جانبی دپاکین

رایج‌ترین عوارض جانبی دپاکین عبارت‌اند از:

  • خواب‌آلودگی
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • اسهال
  • سردرد
  • افزایش وزن
  • ریزش مو
  • درد شکمی
  • یبوست
  • مشکلات حافظه
عوارض دپاکین (رهاکین)

اگر هر کدام از این عوارض شدید شده‌اند، یا اگر عوارض دیگری را تجربه می‌کنید، در اسرع وقت با پزشک تماس بگیرید.

مصرف دپاکین برای چه کسانی ممنوع است؟

دپاکین برای کسانی که بیماری کبدی دارند، باردارند یا قصد باردار شدن دارند یا سابقه افسردگی و افکار خودکشی دارند توصیه نمی‌شود! همچنین این دارو برای کودکان زیر ۴ سال نیز توصیه نمی‌شود.

چنانچه هر یک از این موارد شامل شما می‌شود، پیش از مصرف والپروات سدیم پزشک را در جریان بگذارید.

آیا دپاکین باعث چاقی می‌شود؟

بله، ممکن است قرص دپاکین باعث افزایش وزن شود. برخی از مطالعات نشان داده‌اند که مصرف طولانی‌مدت والپروات سدیم با افزایش وزن همراه است؛ ولی این افزایش وزن ممکن است به دلیل تغییراتی باشد که این دارو در متابولیسم بدن یا میزان اشتهای فرد ایجاد می‌کند. بنابراین، در صورت نگرانی از افزایش وزن به عنوان یکی از عوارض جانبی والپروات سدیم، بهتر است با پزشک خود دراین‌باره صحبت کنید. همچنین داشتن رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم حین مصرف دارو، می‌تواند از افزایش وزن شما جلوگیری کند.

کی از پزشک کمک بگیرم؟

  • اگر در حال مصرف رهاکین هستید و هر یک از عوارض جانبی این دارو را تجربه می‌کنید، پزشک را در جریان بگذارید.
  • اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید به پزشک اطلاع دهید؛ چراکه والپروات سدیم می‌تواند باعث مشکلات بارداری شود.
  • اگر در حال مصرف دپاکین هستید و وضعیت بیماری‌تان هیچ بهبودی نداشته است، پزشک را در جریان بگذارید تا درصورت‌نیاز، داروی شما را عوض کند.

داروهای جایگزین دپاکین

اگر به دنبال جایگزین برای این دارو می‌گردید، باید بدانید داروهای متعدد دیگری می‌توانند برای درمان انواع صرع، مشکلات روان، میگرن و دردهای مزمن تجویز شوند. برخی از این داروهای جایگزین عبارت‌اند از:

  • لامیکتال (لاموتریژین)
  • تریلپتال (اکسی‌کربازپین)
  • توپاماکس (توپیرامات)
  • لیریکا (پرگابالین)
  • نورونتین (گاباپنتین)
  • کلونوپین (کلونازپام)
  • آتیوان (لورازپام)

کلام آخر دکترساینا

دپاکین (والپروات سدیم) یک داروی قدرتمند برای درمان انواع صرع و برخی مشکلات خاص روان است. پیش از شروع به مصرف دارو، فواید، خطرات و عوارض جانبی این دارو را بشناسید. همچنین دپاکین را دقیقاً مطابق با دستور پزشک مصرف کرده و حتماً سوالات و دغدغده‌هایتان را با پزشک مطرح کنید. اگر به دنبال جایگزین برای دپاکین می‌گردید، داروهای متعددی می‌توانند به درمان صرع، مشکلات روان، میگرن و دردهای مزمن کمک کنند.

سوالات متداول

شاید بپسندید
3 دیدگاه‌ها
  1. رامین

    من با دکتر خودم تماس گرفتم گفتن نه شما داری تلقین میکنی به خودت ولی بدتر از قبل شدم
    تا الانم احساس سنگینی میکنم سردرد شدید میاد سراغم و دست و پاهام سوزن سوزنی میشه عصبی شدم استرس شدیدی دارم بدنمم میلرزه همش افکار هزیونی دارم

  2. رامین

    سلام من ۲۰ سالمه سابقه تشنج هم ندارم من یه مدت افسردگی گرفته بودم به روانشناس مراجعه کردم منو فرستادن پیش روانپزشک ایشونم دارو دپاکین کورنو۵۰۰ برام تجویز کردن به همراه قرص دپاپکس و اسنترا و ویاز ۳۰…..
    امشب من دپاکین کورنورو که خوردم اصلا بهتر نشدم که هیچ بدتر شدم

    1. الهام جلدی ـ کارشناس علمی دکترساینا

      سلام وقت بخیر
      باید داروها رو به‌درستی و طبق دستور پزشک مصرف کنید. همچنین اغلب داروها نیاز دارن تا مدت زمانی از شروع مصرفشون بگذره تا به حداکثر اثربخشی برسند. هرگونه نگرانی درباره اثربخشی یا عوارض داروهاتون دارید با روانپزشکتون مشورت کنید.

نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید

مجله سلامت دکترساینا


دکترساینا