با عوارض جراحی شالازیون بیش‌تر آشنا شوید

7
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

عوارض جراحی شالازیون چیست؟ جراحی شالازیوین هم مثل سایر عمل‌های جراحی دستورات پزشکی دارد که اگر از آنها پیروی نکنید، دچار عوارض جانبی خواهید شد. این مطلب قطعاً به شما اطلاعات مفیدی داده و به آگاهی شما خواهد افزود. شاید هم کسی را بشناسید که به این عارضه مبتلا باشد و دانش شما کمک‌رسان او شود؛ پس با ما همراه باشید.

شالازیون چیست؟

شالازیون (Chalazion) یا کیست میبومین، نوعی برآمدگی پلک فوقانی است. به طور دقیق‌تر می‌توان گفت که در شالازیون به دلیل انسداد غدد چربی، يك كيست در لبه‌ی پلك و زیر پوست ایجاد می‌شود. این کیست به طور معمول در وسط پلک ایجاد شده و قرمز رنگ و بدون درد است. این تورم روی پلک ممکن است در نگاه اول با گل مژه اشتباه گرفته شود، اما یک برجستگی سفت، بدون درد و با رشد آهسته (بعد از چند روز) نشان از شالازیون دارد. کیست حاوی چربی یا شالازیون معمولاً بین دو تا هشت هفته از بین می‌رود، اما اگر بعد از این مدت از بین نرفت و یا در بینایی شما اختلالی ایجاد کرد، پزشک جراحی را برای برداشتن آن توصیه خواهد کرد.

علت ایجاد شالازیون چیست؟

شالازیون بر اثر انسداد غده‌ی میبومین باعث تجمع چربی شده و متورم می‌شود. همچنین، کسانی که ترشح‌های غلیظ‌تری در غده‌ی میبومین دارند، بیش‌تر از دیگران دچار این بیماری می‌شوند. از دیگر عوامل ایجاد شالازیون می‌توان به بیماری‌های التهابی مانند آکنه، التهاب طولانی‌مدت پلک، اختلال در غده‌ی اشك، آکنه روزاسه (آکنه‌ی بزرگسالی)، ویروس یا عفونت در داخل چشم و پلک و بلفاریت شدید (نوعی التهاب پلک) اشاره کرد. در این شرایط جراحی فرد مبتلا به شالازیون ضروری است.

علائم و عوارض شالازیون چیست؟

به طور کلی شالازیون دارای نشانه‌هایی از قبیل تورم بدون درد روی پلک، سنگینی پلک، قرمزی و بروز کیست سفت در زیر پوست با رشد کُند است. توجه داشته باشید که با این که به طور معمول شالازیون بدون درد و عفونت است، اما به ندرت دیده شده که با عفونت و ورم ملتهب و دردناک همراه باشد. با این که شالازیون یک ورم وسط پلک پایین یا بالا است و به طور معمول عوارض خاصی را به دنبال ندارد، اما گاهی به دلیل بزرگ شدن توده چربی، بینایی را مختل کرده و خطر بروز آستیگماتیسم را به همراه دارد.

همچنین این نکته را به خاطر داشته باشید که توده چربی یا شالازیون به عنوان کیست بدخیم شناخته نمی‌َشود و مسری و واگیردار نیست. شالازیون محدود به هیچ سن و جنسیت خاصی نمی‌شود، اما در خانم‌ها به دلیل استفاده‌ی زیاد از لوازم آرایشی و در افراد مسن به دلیل کاهش مراقبت‌های بهداشتی بیش‌تر دیده می‌شود.

دریافت مشاوره آنلاین پزشکی از بهترین متخصص

جراحی شالازیون چگونه است؟

شالازیون جزو آن دسته از بیماری‌هاست که می‌توان با رعایت بهداشت و استفاده از کمپرس آب گرم، در عرض دو تا هشت هفته برطرف کرد. اگر شالازیون بزرگ شود، حتماً نیاز به مراجعه پزشک خواهد داشت. اگر علت بروز این عارضه عفونت باشد، با کمک قرص‌های آنتی‌بیوتیک و پماد درمان می‌شود. زمانی‌که شالازیون به هیچ ‌گونه درمانی پاسخ ندهد و باعث اختلال در بینایی و زیبایی بیمار شود، جراحی آخرین راه‌ حل برای برداشتن این توده قرمز رنگ خواهد بود.

جراحی بنا به موقعیت پزشک ممکن است در بیمارستان یا کلینک‌های چشم انجام شود. برای انجام این عمل در بزرگسالان، بی‌حسی موضعی و در کودکان، بیهوشی کامل صورت می‌گیرد.

پزشک در این جراحی با استفاده از یک گیره چشم را باز نگه‌ داشته و با ایجاد یک برش کوچک روی پلک خارجی (در صورت بزرگ بودن شالازیون) یا پلک داخلی (در صورت کوچک بودن شالازیون) محتویات داخل آن را خارج کرده و با یک بخیه آن را می‌بندد. لازم به ذکر است که اگر فرد به طور مکرر برای درمان شالازیون به پزشک مراجعه کند، تکه‌ای از محتویات داخل این برآمدگی برای انجام بیوپسی (نمونه‌برداری) برداشته می‌شود تا علت اصلی آن کشف و درمان شود.

جراحی و خالی کردن شالازیون ۱۰ دقیقه بیش‌تر طول نمی‌کشد، اما با احتساب آماده‌سازی و بیهوشی، زمانی بین ۴۵ دقیقه تا یک ساعت به طول خواهد انجامید.

عوارض جراحی شالازیون چیست؟

با این که جراحی شالازیون جزو بدون عارضه‌ترین جراحی‌های چشمی است، اما بعد از آن دردی خفیف و ملایم را تجربه خواهید کرد. همچنین بعد از برداشتن پانسمان، ممکن است تا دو روز ترشحاتی رقیق و خونی داشته باشید، اما جای نگرانی ندارد.

کبودی و التهاب و تورم بعد از عمل جراحی شالازیون یک امر طبیعی بوده و بعد از یک الی دو هفته برطرف می‌شود.

به خاطر داشته باشید که بعد از عمل، تمامی توصیه‌هایی پزشک خود را رعایت کنید. همچنین قطره و پمادهای آنتی‌بیوتیک و ضد التهاب را به موقع استفاده کنید. جدی‌ترین عارضه احتمالی این جراحی عفونت است. اگر نکات ساده و دستورات پزشک را رعایت نکنید، به طور حتم با عفونت و دردسرهای بعدی آن روبه‌رو خواهید شد.

همچنین به خاطر داشته باشید که اگر بعد از دو هفته علائمی از قبیل تب، قرمزی و تورم، کبودی، ترشحات زرد و خونی، درد شدید، مشکلات بینایی و تاربینی داشتید حتماً به پزشک مراجعه کنید.

دستورات پزشکی بعد از جراحی شالازیون شامل چیست؟

بعد از جراحی باید حتماً قرص‌های آنتی‌بیوتیک و پماد و قطره‌های چشم را به موقع و طبق دستور پزشک مصرف کنید. همچنین می‌توانید برای تسکین درد بعد از عمل از استامینوفن نیز کمک بگیرید.

علاوه بر توصیه‌های پزشکی، تا بهبودی کامل زخم این نکات را رعایت کنید:

  • خودداری از مالیدن یا لمس کردن چشمان
  • عدم استفاده از لنزهای چشمی به مدت دو هفته
  • شنا نکردن تا درمان قطعی
  • عدم استفاده از لوازم آرایشی چشم به مدت یک ماه

فرد پس از انجام جراحی شالازیون بعد از حدود ۷ تا ۱۰ روز بهبود می‌یابد، اما بهتر است که به مدت دو هفته از هرگونه فعالیتی که ممکن است به چشم آسیب برساند، پرهیز شود.

در این مطلب سعی کردیم شما را با عوارض جراحی شالازیون آشنا کنیم. اگر به راهنمایی بیشتری نیاز دارید می‌‌توانید همین حالا از چشم‌پزشکان دکترساینا مشاوره دریافت کنید.

شاید بپسندید
7 دیدگاه‌ها
  1. فاطمه

    سلام من سه هفته هستش شالازیون پلک عمل کردم با اینکه نکات را رعایت کردمو ‌مراقبت کردم اما انگار خیلی کم برآمده هستش وقتی به پشت پلکم دست میزنم حسش میکنم باید چیکار کنم؟

    1. الهام جلدی ـ کارشناس علمی دکترساینا

      سلام وقت بخیر
      در این مورد لازمه نظر جراحتون رو بپرسید که این وضعیت طبیعیه یا خیر. و اگر طبیعیه تا چه مدت طبیعیه.

  2. ارزو

    سلام من ١ هفتس شالازيون رو جراحي كردم ولي هنوز سرجاشه ، سرجاشه واقعا؟ يا تورم؟ اخه همونجوري همون رد برامده هست

    1. Maryam

      سلام من هم ۲روزه عمل کردم امااحساس میکنم سرجاشه مال شما چشم تون خوب شد؟

  3. ارزو

    سلام من ١ هفتس شالازيون رو جراحي كردم ولي هنوز سرجاشه ، سرجاشه واقعا؟ يا تورم؟ اخه همونجوري همون رد برامده هست

    1. آتنا

      وای دقیقا منم همینطور

    2. آتنا

      ینی چییییی چرا آخه

نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید