
یائسگی چیست و در یائسگی چه مراحلی را طی میکنیم؟

یائسگی به معنای پایان دورهی قاعدگی در خانمهاست. این اتفاق علاوه بر اینکه به معنای پایان توانایی تولید مثل در شماست، میتواند باعث تغییرات مختلفی در بدن شما شود. در این مقاله، همه چیز را درباره یائسگی خواهید دانست.
برای مطالعه بخش موردنظر خود میتوانید بر تیتر آن در فهرست کلیک کنید. اگر در موبایل میخوانید، تیتر را لمس کنید.
یائسگی چیست؟
یک دختر با تمام تخمکهایی که در تخمدانهای او ذخیره شده است، متولد میشود. تخمدانها با تولید هورمونهای استروژن و پروژسترون، دورههای قاعدگی و رهاسازی تخمکها را کنترل میکنند. در واقع یائسگی زمانی رخ میدهد که تخمدانها دیگر هر ماه یک تخمک آزاد نکنند و قاعدگی متوقف شود.
باید بدانید که یائسگی، ناشی از جراحی یا بیماری خاصی نیست؛ بلکه بخشی طبیعی از فرایند پیری است. با افزایش سن، چرخهی تولید مثل شروع به کند شدن میکند تا در نهایت کاملاً متوقف شود. این چرخه که از زمان بلوغ به طور مداوم کار کرده است، با نزدیک شدن به یائسگی، ابتدا نامنظم و سپس متوقف میشود.

علت تغییرات بدن در دوران یائسگی چیست؟
بزرگترین مشکل پیش روی شما در دوران یائسگی این است که بعد از یائسگی، تخمدانها هورمون استروژن و پروژسترون بسیار کمی تولید میکنند. به دنبال تغییر در سطح هورمونها، تغییراتی نیز در بدن شما برای سازگاری با سطح جدید هورمونها رخ میدهد. پس درواقع علائمی که در مرحلهی یائسگی در بدن شما ایجاد میشود، همگی بخشی از فرایند تطابق بدن شما با تغییرات هورمونی ایجادشده است.
کاهش سطح هورمونها، میتواند مشکلات مختلفی را در سلامت شما ایجاد کند. به عنوان مثال، کاهش تولید استروژن در نحوه استفادهی بدن از کلسیم و حفظ سطح کلسترول خون تأثیر میگذارد. به همین دلیل زنان یائسه در معرض خطرات بسیاری، از جمله پوکی استخوان و بیماریهای قلبی قرار دارند.
یائسگی چند مرحله دارد؟
اگر شما به طور طبیعی وارد دوران یائسگی شوید، سه مرحله زیر را طی خواهید کرد:
مرحلهی اول (فاز گذار یائسگی)
این مرحله ۸ تا ۱۰ سال قبل از یائسگی، هنگامی آغاز میشود که تخمدانها به تدریج شروع به تولید سطح کمتری از استروژن نمایند. در این مرحله بسیاری از خانمها برخی از علائم یائسگی را تجربه میکنند، اما هنوز چرخهی قاعدگی و توانایی باردار شدن را دارند.
مرحلهی دوم (فاز یائسگی)
در این مرحله، فرد دیگر دورهی قاعدگی ندارد و تخمدان ها آزاد شدن تخمک و تولید استروژن را متوقف کردهاند. اما در این مرحله شما هنوز یائسه نامیده نمیشوید. برای اینکه شما یائسه نامیده شوید، باید حدود یک سال از آخرین دورهی پریود شما، گذشته باشد. این بدان معناست که به مدت ۱۲ ماه متوالی، هیچ گونه خونریزی و لکهبینی نداشته باشید.
مرحلهی سوم (پس از یائسگی)
پس از گذشت یک سال تمام از زمانی که خونریزی متوقف شده، فرد وارد این دوره میشود. علائم یائسگی در این مرحله کمتر میشود. با این حال برخی از خانمها ممکن است پس از گذشت این دوره، همچنان علائم یائسگی را تا بیش از یک دهه تجربه کنند.
چگونه عوارض یائسگی را به حداقل برسانم؟
مصرف دارو، هورموندرمانی و یا تغییر شیوهی زندگی ممکن است برخی از این خطرات را کاهش دهد. از آن جا که شرایط هر فرد متفاوت است، باید با پزشک خود صحبت کنید تا بدانید که چه اقداماتی میتواند سلامت عمومی شما را در این دوره حفظ کند.
اگر به سلامت جسم و روان خودت و عزیزانت اهمیت میدی و دنبال مقالات بهروز و آموزنده هستی، اگر میخوای کلی چیز جدید بگیری و جواب سوالاتو پیدا کنی، یادت نره به مجله سلامت دکتر ساینا سر بزنی!