راهنمای کنترل کولیک نوزادان؛ ویژه والدین

0
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

کولیک به وضعیتی گفته میشود که نوزاد از همه لحاظ سالم است ولی چند نوبت در هفته با صدای بلند گریه می کند و احساس ناراحتی دارد. در ادامه با علت و راههای درمان کولیک نوزادان آشنا خواهید شد.

کولیک شیرخوارگی چیست؟

نوزادن در طی ۳ ماه اول زندگی آنها بیشتر از هر زمان دیگری گریه می کنند.

کولیک به گریه ای که بیشتر از ۳ ساعت در طی روز طول می کشد، برای بیشتر از ۳ روز در هفته باشد و حداقل ۳ هفته ادامه یابد اطلاق می شود.

کولیک معمولاً با مشکلی در سلامتی همراهی ندارد و خود بخود برطرف می شود. تخمین زده می شود که ۴۰% از شیر خواران مبتلا به کولیک می باشند. معمولاً کولیک بین هفته سوم تا ششم بعد تولد شروع می شود و در سن ۳ تا ۴ ماهگی خاتمه می یابد. اگر شیرخواری بعد از این زمان گریه و بی قراری شدیدی دارد، مشکل دیگری ممکن است وجود داشته باشد.

درمان کولیک نوزادان

علت کولیک نوزادان

پزشکان به واقع نمی دانند که چه چیزی باعث کولیک می شود عدم تحمل شیرگاو به عنوان یک عامل جهت کولیک در نظر گرفته می شود. اما پزشکان در حال حاضر معتقدند که این یک عامل نادر است.

کودکان شیرمادر خوار نیز دچار کولیک می شوند. در این موارد، تغییر رژیم غذایی مادر ممکن است به کاهش علائم کولیک کمک کند.

بعضی از مادران که به کودکان خود شیر می دهند، دریافتند که حذف کافئین از رژیم آنها کمک کننده است در حالیکه بقیه افراد با حذف لبنیات، سویا، تخم مرغ و یا محصولات گندمی شاهد بهبودی در کولیک کودک خود بودند.

برخی کودکان کولیکی دفع گاز دارند، اما مشخص نیست که آیا واقعاً این پرگازی روده باعث کولیک می شود یا اینکه کودکانی که گریه زیادی به علت کولیک دارند، هوای زیادی بلع می کنند که منجر به تولید گاز می شود.

بعضی تئوریها مطرح کننده این است که وقتی غذا بطور سریع از دستگاه گوارش کودک عبور کند، یا هضم بصورت ناکامل اتفاق افتد . کولیک ایجاد می شود سایر تئوریها بیانگر این است که کولیک ناشی از مزاج کودک می باشد و در بعضی از کودکان زمان بیشتری نیاز است که با جهان و دنیا تطابق پیدا کنند. در سایر موارد ریفلاکس گوارشی تشخیص داده نشده وجود دارد.

بقیه تحقیقات مطرح کننده این است که کولیک ممکن است فرم اولیه میگرن باشد. هم چنین کولیک در کودکانی که مادر سیگاری دارند بیشتر مشاهده می شود.

چند نکته کلیدی در خصوص کولیک نوزادان وجود دارد

۱)  کودک کولیکی رفلکس مکیدن خوبی دارند اشتهای خوبی دارند، از نظر سایر موارد سالم هستند و به خوبی رشد می کنند . اگر کودک به خوبی شیر نمی خورد و وزنش بالا نمی رود و رفلکس مکیدن خوبی ندارد با پزشک تماس بگیرید .

۲) کودکان کولیکی ممکن است گاه و بیگاه مثل کودکان غیر کولیکی شیر بالا بیاورند، اما اگر کودک شما واقعاً استفراغ می کند یا کاهش وزن دارد با پزشک تماس بگیرید.

۳) (استفراغ ، بالا آوردن با فشار زیاد محتویات معده از طریق دهان است اما بالا آوردن شیر، جریان یافتن آرام شیر از دهان کودک است) استفراغ مکرر علامت کولیک نیست.

۴) کودکان کولیکی مدفوع نرمال دارند، اگر کودک شما اسهال دارد یا مدفوع خونی دارد با پزشک تماس بگیرید.

درمان کولیک نوزاد

هیچ درمانی به تنهایی باعث بهبودی کولیک نمی شود. اما در اینجا راههای وجودی دارد که باعث می شود هم کودک و هم والدین زندگی بهتر و آسان تری داشته باشند.

۱)  اگر کودک شما گرسنه نیست، شیردهی را ادامه ندهید، به جای آن کودک خود را آرام کنید. شما نباید کودک خود را با توجه زیاد لوس کنید.

۲) شیرخوار خود را راه ببرید، یا در یک صندلی گهواره ای (جنبان) بنشینید و وضعیت خود را تغییر دهید.

۳) سعی کنید آروغ کودک را غالباً در طی شیردهی بگیرید.

۴) کودک خود را با شکم روی دامن خود قرار دهید و پشت او را مالش دهید.

۵) حرکت ممکن است اثر آرامش بخشی برای درمان کولیک نوزادان داشته باشد. کودک خود را در یک صندلی نوسان دار یا متحرک قرار دهید.

۶) کودک خود را در صندلی مخصوص ماشین، در عقب ماشین قرار دهید و سپس رانندگی کنید. حرکت و نوسان در ماشین معمولاً آرامش بخش است.

۷) موسیقی روشن کنید بعضی کودکان به صدا مثل حرکت پاسخ می دهند.

۸) کودک را در اتاقی قرار دهید که ماشین لباسشویی، جاروبرقی یا کامپیوتر روشن است، بعضی کودکان با صداهای آرام و مداوم ، آرام می شوند.

۹) بعضی کودکان به کاهش محرکها نیاز دارند، شیرخواران ۲ ماهه و کوچکتر وقتی در یک اتاق تاریک قنداق شوند، آرام می گیرند.

حفظ آرامش

مراقبت از یک نوزاد کولیکی بسیار سخت و مشکل است، بنابراین از خودتان خوب مراقبت کنید. خود و کودک تان را مداوم سرزنش نکنید.

  • سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید و به خاطر بیاورید که کودک شما به زودی از این مرحله رهایی می یابد.
  • اگر شما به استراحت نیاز دارید آن را انجام بدهید.
  • دوستان و اقوام معمولاً هنگامی که شما به آرامش نیاز دارید خوشحال می شوند که از کودک شما مراقبت کنند.
  • اگر هیچ کسی در دسترس نیست، کودک را در تخت خواب قرار دهید و استراحتی بکنید قبل از اینکه دوباره بخواهید کودک  را آرام کنید.
  • اگر هر زمانی احساس کردید که ممکن است به خود یا کودکتان آسیب برسانید کودک را در تخت قرار دهید و برای کمک فوری تماس بگیرید، هرگز کودک را به شدت تکان ندهید.

شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید

مجله سلامت دکترساینا


دکترساینا