
هشدار! هشدار! خانمها HPV را بشناسند

ویروس HPV شایعترین ویروس مقاربتی است، اما علائم ویروس اچ پی وی چیست و چه مشکلاتی برای انسان ایجاد میکند. شانس ابتلا به ویروس hpv چقدر است، برای پیشگیری از ابتلا به اچ پی وی یا پیشگیری از عوارض و بیماری HPV چه میتوان کرد و این ویروس چقدر خطرناک است؟ شناخت HPV خصوصا اهمیت ویژهای برای خانمها دارد؛ چرا که نوعی از این ویروس میتواند موجب بیماری جدیای مثل سرطان شود.
دکتر ساینا در این مقاله پاسخ تمام این سوالات و دیگر سوالات و نگرانیهای شما را میدهد. برای مطالعه بخش موردنظر خود میتوانید بر تیتر آن در فهرست کلیک کنید. اگر در موبایل میخوانید، تیتر را لمس کنید.
HPV چیست؟
ویروس HPV یا پاپیلومای انسانی شایعترین عفونت ویروسی دستگاه تناسلی است. اکثر زنان و مردانی که از نظر جنسی فعال هستند، در طول زندگی خود یک یا چند بار به ویروس HPV آلوده میشوند.
زمان اوج ابتلا به بیماری HPV، برای هر دو جنس، بهفاصلهی کمی بعد از شروع فعالیت جنسی است. ویروس HPV از طریق رابطهی جنسی منتقل میشود؛ اما برای انتقال آن حتماً نیاز به دخول نیست. تماس پوستی نواحی تناسلی میتواند ویروس HPV را منتقل کند.
ویروس اچ پی وی بیش از صد نوع دارد که اکثراً بیخطرند. تخمین زده میشود که 90 درصد افراد در طول زندگی جنسی خود حداقل با یکی از انواع ویروس اچ پی وی آلوده میشوند.
در بیشتر موارد ویروس اچ پی وی چند ماه تا دو سال پس از ورود به بدن بدون هیچ عارضهای توسط دستگاه ایمنی بدن نابود میشود. ویروس HPV در اغلب موارد طی 2 سال خود به خود از بین میرود و علامت و عارضهی خاصی هم نشان نمیدهد. اما سویههای خاصی از این ویروس میتوانند مشکلات مختلفی ایجاد کنند. تعدادی از سویهها میتوانند منجر به زگیل تناسلی یا ضایعات پوستی در ناحیهی تناسلی شوند.
برای اطلاعات بیشتر به مقاله زگیل تناسلی از دکتر ساینا رجوع کنید. (بهزودی)
میزان شیوع بیماری چقدر است؟
ویروس HPV در جهان
عفونت ویروس پاپیلومای انسانی (ویروس HPV) یکی از شایعترین بیماریهای مقاربتی است. احتمال ابتلا به عفونت، کمی بعد از شروع فعالیت جنسی افزایش مییابد. تخمین زده میشود 85 درصد بزرگسالان در طول عمر خود حداقل به یکی از انواع ویروس HPV آلوده میشوند.[1]
ویروس HPVدر ایران
ویروس اچ پی وی (HPV) در اکثر موارد بدون ایجاد هیچگونه علامتی برای مدتی در بدن فرد باقی میماند و سپس از بین میرود. از همین روی و همچنین بسته به منطقهی جغرافیایی آمارهای تخمینی از میزان حضور ویروس HPV در بدن بسیار متغیرند.
در ایران چند مطالعه در سالهای مختلف و در شهرهای مختلف در مورد میزان حضور ویروس اچ پی وی در بدن انجام شده که درصدهای ارائه شده از سوی آنها بین 0.6 تا 32.5 متغیر است. در بررسی آمار آلودگی با ویروس اچ پی وی نوع 16 و 18 که مهترین انواع مرتبط با سرطان دهانه رحم هستند، این دو تیپ از ویروس در 2.8% زنان با سیتولوژی (ساختار سلولی) طبیعی، 42.9% زنان با ضایعات خفیف، 67.6% زنان با ضایعات شدید و در 58.6% زنان مبتلا به سرطان دهانه رحم در ایران مشاهده میشود. [2]
رابطه ویروس HPV و سرطان
برخی انواع دیگر این ویروس که در ابتدا بیعلامتاند، میتوانند به مرور زمان و در طی سالها تبدیل به سرطان دهانه رحم و در برخی موارد سایر سرطانها مانند سرطان آلت تناسلی مردانه،کارسینوم سر و گردن، کارسینوم سلول سنگفرشی اوروفارنکس و سرطان مقعد ایجاد کنند. اما از میان اینها سرطان دهانهی رحم مهمترین و شناختهشدهترین بیماری مرتبط با ویروس HPV است بهطوریکه تقریباً تمام موارد سرطان دهانه رحم را میتوان به آلودگی با ویروس HPV ربط داد.
ویروس HPV انواع مختلفی دارد. این ویروسها در اغلب موارد هیچ علامتی ایجاد نمیکنند، اما برخی از انواع این ویروسها میتوانند منجر به مشکلاتی همچون زگیلها و ضایعات تناسلی و همچنین برخی از انواع سرطانها از جمله سرطان دهانه رحم شوند.
علائم اچ پی وی چیست؟
آلودگی با ویروس HPV معمولاً علامت یا مشکل قابل توجهی ایجاد نمیکند. مطابق آمار مرکز پیشگیری و کنترل بیماریهای آمریکا، 90 درصد موارد (9 مورد از 10 مورد) آلودگی با ویروس HPV طی دو سال خود به خود برطرف میشوند؛ اما در این مدت چون ویروس HPV در بدن فرد باقی میماند، فرد بدون اینکه بداند ویروس را به دیگران انتقال میدهد.[3]
اگر ویروس HPV خود به خود از بین نرود میتواند منجر به بیماریهایی از جمله زگیل تناسلی و گلو (پاپیلوماتوز تنفسی راجعه) سرطان دهانه رحم، سرطان واژن، سرطان آلت تناسلی مردانه؛ سرطان مقعد، همچنین سرطان اوروفارنکس شامل زبان و لوزهها میشود.
ویروس اچ پی وی نوع 6 و 11 مسئول 90% زگیلهای ایجاد شده هستند. زگیلها ممکن است تکی یا چندتایی بوده، خارشدار، سفید یا به رنگ پوست، برجسته یا مسطح، به شکل گلکلم و به اندازه نوک سوزن (یک میلیمتر) تا 1 سانتیمتر باشند. توجه داشته باشید که هر ضایعه تناسلی زگیل نیست و برای تشخیص باید به پزشک یا مشاوران مراکز بهداشت و درمان مراجعه کنید.

انواع دیگری از ویروس اچ پی وی میتوانند باعث ایجاد سرطان دهانه رحم شوند. عمدهترین این انواع عبارتند از ویروس اچ پی وی 16 و 18. ویروس اچ پی وی 16 و 18 را در مجموع عامل 70% سرطانهای دهانه رحم میدانند.[4]
علائم HPV در زنان چیست؟
تخمین زده میشود که 80 درصد زنان در طول زندگی خود با یکی از انواع ویروس HPV آلوده میشوند.[5] در بسیاری از زنان آلوده به ویروس اچ پی وی هم مانند مردان علامتی ندارند و ویروس HPV. بدون ایجاد مشکلی از بین میرود.
بعضی از زنان ممکن است متوجه وجود ضایعات پوستی در داخل واژن، داخل یا اطراف مقعد، بر روی دهانه رحم یا لبهای ناحیه تناسلی شوند.
ويروس hpv و سرطان دهانه رحم
انواع ویروس اچ پی وی 16 و 18 روی هم مسئول 70 درصد از سرطانهای دهانه رحم در کل دنیا هستند. سرطان دهانه رحم چهارمین سرطان شایع در کل جمعیت زنان و دومین سرطان شایع در زنان 15 تا 44 ساله است[6]. دادهها درباره شیوع ویروس HPV در مردان، اندک است و برحسب محل نمونهگیری، روش نمونهگیری، و روش ارزیابی ویروس اچ پی وی اعداد متفاوتی گزارش شده است.
ویروس اچ پی وی و زگیل تناسلی
ویروس HPV نوع 6 و 11 مسئول 90 درصد از زگیلهای ناحیهی تناسلی هستند. البته ویروسهای نوع 16، 18، 31، 33 و 35 نیز گاهی در زگیلهای ناحیهی تناسلی و البته اغلب به همراه انواع 6 و 11 دیده میشوند.[7]
زگیلهای تناسلی و سرطان دهانه رحم توسط انواع متفاوتی از ویروس HPV ایجاد میشوند، بنابراین مشاهدهی زگیلهای تناسلی لزوماً به معنای احتمال ابتلا به سرطان نبوده و همچنین عدم مشاهدهی زگیل به هیچ عنوان دلیل بر عدم احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم نیست.
انواع ویروس HPV
ویروس اچی پی وی به دو نوع کمخطر و خطرناک دستهبندی میشود که در ادامه با آنها آشنا خواهید شد:
ویروس اچ پی وی از نوع خطرناک
زیرگروههای 16 و 18 ویروس HPV از همه خطرناکتر و مسئول 70 درصد سرطانهای دهانهی رحم هستند. سایر انواع خطرناک ویروس اچ پی وی برای انسان ژنوتیپهای 31، 33، 45، 52، 58 و معدودی دیگر هستند.
ویروس اچ پی وی از نوع کمخطر
انواع کمخطر 6 و 11 ویروس اچ پی وی عامل ایجاد 90 درصد زگیلهای تناسلی هستند که خیلی بهندرت تبدیل به سرطان میشود. این زگیلها میتوانند حالت برآمده داشته و گاهی هم شبیه گل کلم هستند. ضایعات HPV ممکن است هفتهها تا ماهها پس از رابطهی جنسی با فرد آلوده ظاهر شوند.
آشنایی با انواع خطرناک ویروس HPV
ویروس پاپیلوم انسانی (ویروس HPV) یک DNA ویروس بسیار شایع است که فقط انسانها را آلوده میکند. پاپیلوم به معنی توده پوستی یا مخاطی کوچک شبیه زگیل است. عفونت با انواع خطرناک ویروس HPV ( High Risk HPV) که سیستم ایمنی بدن آنها را نابود نکند، باعث سرطان دهانه رحم و درصد قابل توجهی از سرطانهای مقعد، آلت تناسلی مردانه، لبهای ناحیه تناسلی زنانه، حلق دهانی یا اوروفارنکس و واژن میشود. سرطانهایی که توسط ویروس HPV ایجاد شوند، روندی بسیار آهسته دارند و سالها طول میکشد تا تبدیل به سرطان شوند.
14 نوع ویروس HPV که سرطانزا هستند عبارتند از: انواع 16، 18، 31، 33، 35، 39، 45، 51، 52، 56، 58، 59، 66 و 68. انواع 16 و 18 بیشترین ارتباط را با سرطان دارند و مسئول 70 درصد سرطانهای مهاجم دهانه رحم هستند؛ با این حال همه موارد عفونت با ویروس HPV نوع 16و 18 منجر به سرطان نمیشود. همچنین ویروس HPV نوع 16 مسبب سرطانهای گلو و مقعد است.
پژوهشهای فعلی نشان میدهد تغییراتی که انواع خطرناک ویروس HPVدر سلولها ایجاد میکنند، به تنهایی باعث سرطان نمیشود؛ بلکه نیازمند محرکهای دیگری هم هست.
ویروس HPV-16 و HPV-18
ویروس HPV نوع 16 شایعترین نوع ویروسHPV پرخطر است. ویروس اچ پی وی نوع 16 مسئول 50 درصد سرطانهای دهانه رحم در دنیا است. عفونت با این نوع ویروس با این که تغییرات سلولی ایجاد میکند، معمولاً تا پیش از بروز سرطان علامتی ندارد.
نوع 18 ویروس اچ پی وی نیز از گونههای خطرناک است که مانند HPV نوع 16 بدون علامت و زمینهساز سرطان دهانه رحم است.
عفونت HPV در دهان: علائم و خطرات بالقوه آن
ویروس HPV از تماس پوست با پوست منتقل میشود. اکثر افراد از ناحیه تناسلی حین تماس جنسی آلوده به این ویروس میشوند. در صورت رابطه دهانی، ممکن است ویروس سلولهای دهان یا گلو را آلوده کند. این نوع از عفونت را معمولاً با نام HPVدهانی میشناسند.
HPV در دهان معمولاً بیعلامت است؛ در نتیجه فرد از بیماری خود مطلع نمیشود و اقدامی برای جلوگیری از سرایت ویروس HPVبه دیگران انجام نمیدهد. گاهی در موارد خاص دردهان یا گلو زگیل ایجاد میشود؛ اما این حالت چندان شایع نیست.
ویروس HPV در دهان میتواند سرطانهای حلق و دهان ایجاد کند که نادر است. اگر به سرطان حلق یا دهان مبتلا شوید، سلولهای سرطانی در ناحیه میانی گلو شامل زبان، لوزهها و دیوارههای حلق رشد میکنند علائم اولیه سرطانهای ناحیه دهان عبارتند از:
- اشکال در بلع
- درد مداوم گوش
- سرفه همراه با خلط خونی
- کاهش وزن بیدلیل
- بزرگ شدن غدد لنفاوی
- گلودرد مداوم
- توده روی گونهها
- تودههای گردنی
- خشدار شدن صدا
راه های انتقال ویروسHPV
در ادامه با راههای انتقال ویروس HPV آشنا خواهید شد:
راههای انتقال جنسی
ویروس HPV اغلب از راه تماس پوست فرد مبتلا با فرد سالم و معمولاً طی رابطه جنسی منتقل میشود؛ هرچند راههای دیگری هم برای سرایت بیماری HPV وجود دارد.
فعالیتهای جنسی که خطر انتقال ویروس HPV را دربردارند عبارتاند از:
-
رابطه واژنی
-
لمس ناحیه تناسلی شریک جنسی آلوده و سپس دست زدن به ناحیه تناسلی خودتان
-
وارد کردن دست یا انگشت به نواحی جنسی فرد آلوده
-
استفاده از اسبابهای جنسی آلوده بدون ضدعفونی کردن آنها
-
تماس نواحی جنسی با هم (همجنس یا جنس مخالف)
راههای انتقال غیر جنسی
راههای غیر جنسی انتقال ویروس اچ پی وی موارد زیر هستند:
انتقال بیماری HPV از جفت (نادر)
این راه شایع نیست، اما ممکن است ویروس HPV در دوران بارداری از طریق جفت از مادر آلوده به بدن جنین وارد شود. DNA ویروس HPV در مایع آمنیوتیک (مایع اطراف جنین در رحم) و بند ناف پیدا شده.
انتقال بیماری HPV از مادر به نوزاد هنگام زایمان طبیعی (انتقال پریناتال)
انتقال از مادر به نوزاد در هنگام عبور نوزاد از کانال زایمان نیز ممکن است. ویروس اچ پی وی در این حالت میتواند منجربه ایجاد پاپیلوما در دهان، گلو و ریههای نوزاد شود.
انتقال ویروس اچ پی وی از طریق دست
والدین یا پرستارانی که زگیل دارند، احتمال دارد ویروس اچ پی وی را حین عوض کردن پوشک به کودک منتقل کنند.
انتقال ویروس اچ پی وی به خود
فردی که به بیماری HPV دچار است، ناحیه آلوده را لمس میکند و سپس به دیگر نواحی بدن خود دست میزند؛ مثلاً ویروس را از ناحیه تناسلی به دهان منتقل میکند. انتقال ویروس HPV از طریق دهانی بین اعضای خانواده نیز رخ میدهد.
هر چند راههای متعددی برای انتقال ویروس HPV وجود دارد، اما عمدهترین راه انتقال این ویروس از طریق تماس جنسی است.
عفونت HPV و انتقال از اشیاء بیجان
برخی شواهد از احتمال انتقال ویروس HPV از فرد آلوده به اشیاء و سپس به فرد سالم (انتقال فومیت یا انتقال از اشیای بیجان) خبر میدهند، هرچند احتمال آن در مقایسه با روشهای دیگر بسیار کم است.
به عنوان مثال تصور میشود انتقال از طریق اشیاء (مثلا حوله خیس) در کودکان ممکن باشد. در این حالت ممکن است والد آلوده، ویروس را به حوله منتقل کرده و بلافاصله با همان حوله کودک را خشک کند.
پروبهای سونوگرافی که وارد بدن میشوند، مثلاً در سونوگرافی واژینال، ممکن است آلوده به ویروس HPV شوند. خوشبختانه روشهای شیمیایی مانند پراکسید هیدروژن فعال سازی شده با امواج صوتی (سونیکید شده) یا روشهای غیرشیمیایی مانند اشعه فرابنفش C برای از بین بردن ویروس و پیشگیری از انتقال آن به دیگران کفایت میکنند.
در مورد احتمال آلودگی به ویروس HPV از طریق استخر و توالتهای عمومی (توالت فرنگی) باید گفت در برخی مطالعات؛ مادهی ژنتیکی ویروس HPV در این محیطها یافت شده اما این به معنای حضور ویروس فعال نیست و تا کنون انتقال از این طرق مشاهده نشده است.
تشخیص عفونت HPV
آلودگی به ویروس HPV را با آزمایش خون نمیتوان تشخیص داد، اما آزمایشهایی هست که به تشخیص آن کمک میکند:
پاپ اسمیر
پاپ اسمیر آزمایشی است که طی آن از سلولهای دهانه رحم نمونه برداشته میشود. سپس این سلولها زیر میکروسکوپ از نظر تغییرات بررسی میشوند. تغییرات سلولی حتی بدون وجود زگیل تناسلی هم ممکن است. انجام مرتب این آزمایش برای زنان بالای 30 سال توصیه میشود.
کولپوسکوپی
پزشک با وسیلهای به نام کولپوسکوپ دهانه رحم را بررسی میکند. کولپوسکوپ به دهانه رحم نور میتاباند و در نتیجه دید بیشتری میدهد. محلولی روی دهانهی رحم قرار داده میشود که این محلول سلولهای آلوده به ویروس اچ پی وی را به رنگ سفید در میآورد و پزشک میتواند راحتتر آنها را شناسایی کند.
آزمایش دی ان ای ویروس HPV
در این آزمایش به دنبال ماده ژنتیکی ویروس اچ پی وی در نمونه سلولی میگردند. در این آزمایش میتوان نوع ویروس HPV مرتبط با سرطان را هم معین کرد. معمولاً نمونهی لازم برای این آزمایش همراه با نمونهبرداری پاپاسمیر تهیه میشود.
چه کسانی در معرض ویروس HPV هستند؟
عفونت HPV بسیار شایع است. عوامل زمینهساز ابتلا به آن عبارتند از:
تعدد شرکای جنسی
هرچه با افراد بیشتری رابطه جنسی داشته باشید، احتمال ابتلای شما به بیماری HPV تناسلی بیشتر است. داشتن رابطه با کسی که خود با افراد متعددی رابطه داشته هم شانس انتقال ویروس HPV به شما را بالا میبرد.
سن
زگیلهای معمولی بیشتر در بچهها ایجاد میشوند و زگیلهای تناسلی بیشتر در نوجوانان و جوانان
ضعف سیستم ایمنی
افراد دارای سیستم ایمنی تضعیف شده بیشتر در خطر ابتلا به
ویروس HPV هستند. سیستم اینی در صورت ابتلا به عفونت اچ ای وی / ایدز، یا مصرف داروهای مهارکنندهی سیستم ایمنی پس از انجام پیوند عضو تضعیف میشود.
آسیب پوستی
نواحی از پوست که سوراخ یا زخم شدهاند بیشتر در معرض زگیل هستند.
تماسهای شخصی
لمس کردن زگیل یک نفر دیگر ریسک بیماری HPV را در شما افزایش میدهد.
عفونت اچ پی وی در بارداری
در دوران بارداری هم ممکن است به عفونت با ویروس HPV مبتلا شوید. اگر زنی هنگام زایمان عفونت فعال ویروس HPV داشته باشد، احتمال کمی هست که آن را به نوزاد انتقال دهد. اما حتی اگر نوزاد مبتلا شود، معمولاً بدون مشکل خود به خود بهبود مییابد.
-
تا به حال هیچ موردی از مشکلات مرتبط با بارداری مانند سقط جنین یا تولد زودرس ناشی از عفونت با ویروس HPV گزارش نشده است.
-
در موارد بسیار نادری نوزادی که از مادر مبتلا به بیماریHPV فعال به دنیا آمده ممکن است دچار زگیل پشت گلو شود؛ پدیدهای که به آن پاپیلوماتوز تنفسی گفته میشود.
-
زگیلهای تناسلی را میتوان حتی در حین بارداری به سادگی درمان کرد.
آیا سیگار کشیدن با ویروسHPV مرتبط است؟
استعمال دخانیات یا قرار گرفتن در معرض دود دخانیات احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش میدهد. مکانیزم این تأثیر چندان شناخته شده نیست؛ اما محققان معتقدند مصرف تنباکو همراه با آلودگی به ویروس HPVبه دلایل زیر خطر را زیاد میکند:
-
سیگار میتواند دستگاه ایمنی بدن را ضعیف کند.
-
مواد سرطانزای سیگار میتوانند تاثیرات ویروس HPV را بر سلولهای دهانه رحم تشدید کنند.
-
مواد سرطانزای موجود در سیگار میتواند باعث شود کدهای ژنتیکی سرطانزای ویروس سریعتر وارد سلولهای دهانهی رحم شوند؛ به ویژه وقتی ویروس HPV از نوع خطرناک باشد.[8]
همچنین در مطالعهی دیگری نشان داده شده که مصرف میزان بالای الکل میتواند منجر به افزایش میزان آلودگی به ویروس اچ پی وی به خصوص در مردان شود.[9]
البته هیچ کدام از این مطالعات نتوانستند دلیل یا مکانیزم دقیق این امر را مشخص کنند، اما استعمال دخانیات و مصرف الکل میتواند سیستم ایمنی را تضعیف کرده و شانس ابتلا به التهاب یا عفونت را افزایش دهند.
ویروس HPV تا چه مدت میتواند غیرفعال باشد؟
ویروس HPVمیتواند پس از ورود به بدن تا سالها بهصورت خفته باقی بماند؛ حتی ممکن است هرگز علامتی نشان ندهد.
بیشتر گونههای ویروس HPVطی 1 تا 2 سال با مداخلهی سیستم ایمنی بدن از بین میروند. در این حالت، بیماریHPV کاملاً از بین میرود و قابل انتقال به دیگران نیست.
در مواردی ممکن است ویروس HPVبرای دههها در بدن بهصورت بدون علامت باقی بماند. ویروس در طی این مدت مدام در بدن تکثیر میشود و در حالی که فرد بیعلامت است به دیگران سرایت کند. به این دلیل است که احتمال دارد حتی وقتی ویروس اچ پی وی برای سالها خفته است اما جواب آزمایش ویروس اچ پی وی مثبت شود.
پیشگیری از عفونت HPV
استفاده از کاندوم از آنجا که تمامی پوست ناحیهی تناسلی را نمیپوشاند، خطر ابتلا به ویروس اچ پی وی را کامل از بین نمیبرد اما درصد احتمال ابتلا را تا حد خوبی پایین میآورد. بنابراین استفاده از کاندوم در حین هر نوع رابطهی جنسی ضروری است. کسی که دارای زیگیل در ناحیه تناسلی است، تا پیش از درمان کامل نباید رابطه جنسی داشته باشد. این کار شانس انتقال ویروس را کم میکند.
برای کاهش بیشتر خطر بیماری HPV
-
زنان باید برای غربالگری و تشخیص تغییرات سلولی پیش-سرطانی دهانه رحم به طور منظم آزمایش پاپ اسمیر انجام دهند.
-
هر زن یا مردی که متوجه شود یا احساس کند به بیماری HPV ناحیه تناسلی مبتلا شده است، باید بلافاصله رابطه جنسی را قطع و به پزشک مراجعه کند.
تزریق واکسن
راه دیگر پیشگیری از ابتلا به انواع خطرناک ویروس اچ پی وی تزریق یکی از 3 نوع واکسن HPV است که در حال حاضر در دسترساند. واکسنهای گارداسیل و گارداسیل 9 شما را در برابر ابتلا به سرطانهای مرتبط با ویروس اچ پی وی محافظت میکنند.
تزریق این واکسنها در افراد 9 تا 26 سال (زن و مرد) برای پیشگیری از زگیلهای تناسلی تایید شدهاند. واکسن نوع سوم به نام سرویکس، برای زنان است که فقط از سرطان دهانه رحم پیشگیری میکند؛ اما روی سایر گونههای ویروس HPV که زگیل تناسلی ایجاد میکنند بیاثر است.
بهترین زمان برای تزریق واکسن اچ پی وی، قبل از شروع فعالیت جنسی است. این واکسنها 3 نوبت باید تزریق شوند، نوبت دوم 2 ماه بعد از نوبت اول و نوبت سوم 6 ماه بعد از نوبت اول تزریق میشوند. اگر به ویروس HPV مبتلا هستید، واکسن آن را درمان نمیکند؛ اما از شما در برابر سایر گونههای ویروسHPV محافظت میکند.
تزریق به موقع واکسن میتواند خطر ابتلا به سرطانهای ناشی از ویروس اچ پی وی را تا حد بسیار زیادی کاهش دهد. دکتر ساینا در مقاله «واکسن HPV» به طور کامل به بررسی فواید و عوارض این واکسن پرداخته است.
کلام آخر دکتر ساینا درباره HPV
ویروس HPV شایعترین ویروس منتقله از راه تماس جنسی است که میتواند منجر به ایجاد انواع مختلفی از سرطانها شود؛ اما با واکسیناسیون به موقع، رعایت بهداشت فردی و جنسی و همچنین انجام چکاپهای منظم میتوان از مشکلات و بیماریهای ناشی از ویروس اچ پی وی جلوگیری کرد.
با افزایش اطلاعات خود، برای کاهش انتقال بیماری HPV تلاش کنید و در صورت مشاهده علائم HPV، با متخصصان پوست، عفونی، دکتر زنان یا اورولوژیست دربارهی این ویروس و احتمال ابتلای خود صحبت کنید.

سوالات متدوال درباره ویروس HPV
آیا اگر به بیماری HPV مبتلا شوم، درمان قطعی دارد؟
برای خود ویروس اچی پی وی درمان قطعی وجود ندارد. اما ضایعاتی که ایجاد میکند قابل درمان است. زگیلهای تناسلی برحسب صلاحدید پزشک ممکن است با روشهای دارویی یا غیردارویی درمان شوند. زگیلهای تناسلی اگر درمان نشوند، ممکن است از بین بروند، به همان اندازه باقی بمانند یا از نظر اندازه و تعداد زیاد شوند.
آیا ویروس HPV از بدن خارج میشود؟
ویروس HPV برحسب نوع، ممکن است سالها در بدن شما باقی بماند. معمولاً بدن شما علیه ویروس HPV آنتیبادی ساخته، طی 1-2 سال ویروس را از بدن دفع میکند. اکثر گونههای ویروس HPV بدون درمان برای همیشه از بین میروند.
آیا ویروس اچ پی وی از طریق بوسیدن منتقل میشود؟
ویروس اچ پی وی از طریق تماسهای عادی اجتماعی مانند دست دادن، بغل کردن، بوسیدن گونه منتقل نمیشود. اما احتمال انتقال از طریق بوسیدن لبها وجود دارد.
آیا اچ پی وی دهانی خطرناک است؟
ویروس اچ پی وی در دهان اغلب بدون علامت است و مشکل خاصی ایجاد نمیکند. گاهی در دهان و گلو زگیلهایی ایجاد میشود که چندان شایع نیست. در موارد بسیار نادری امکان دارد اچ پی وی دهانی به سرطان اوروفارنکس منجر شود.
آیا بیماری HPV با نوشیدن از لیوان فرد دیگر منتقل میشود؟
خیر، عمدهترین راه برای انتقال ویروس اچ پی وی از طریق تماس مستقیم فرد به فرد است.
آیا ویروس اچ پی وی با صابون از بین میرود؟
صابون نمیتواند ویروس HPV را از بین ببرد اما میتواند آن را از روی پوست شما بشوید.
عمدهترین راه انتقال ویروس اچ پی وی از طریق تماس مستقیم و عموماً در رابطهی جنسی است. احتمال انتقال این ویروس از اشیاء وجود دارد، به این صورت که شیء با ضایعات فرد مبتلا برخورد کرده و بلافاصله یا با فاصلهی بسیار کم با فرد سالم برخورد کند. اما احتمال آن پایین است و راه اصلی انتقال این ویروس نیست.
آیا ویروس اچ پی وی از طریق استخر منتقل میشود؟
در مطالعاتی ژنوم ویروس در محیطهایی همچون استخر و توالت فرنگی پیدا شده است؛ اما این به معنای حضور ویروس فعال در این محیطها نیست و طبق مطالعات موجود، انتقال ویروس HPV از این طرق بسیار بعید به نظر میرسد و تا کنون موردی گزارش نشده است.
آیا ویروس HPV از آرایشگاه منتقل میشود؟
تا به حال موردی از انتقال ویروس اچ پی وی از طریق آرایشگاه گزارش نشده است، اما با توجه به احتمال انتقال سایر بیماریهای عفونی از طریق آرایشگاه، رعایت نکات بهداشتی توصیه میشود.
آیاHPV از دندانپزشکی منتقل میشود؟
با توجه به این که در دندانپزشکی تماس مستقیم پوست با پوست وجود ندارد، ویروس HPV از طریق دندانپزشکی منتقل نمیشود.
آیا HPV از طریق معاینات زنان منتقل میشود؟
احتمال آلوده شدن ابزارهای مورد استفاده در معاینهی زنان و انتقال آن به مراجعهکنندگان بعدی وجود دارد. برای جلوگیری از این اتفاق، لازم است تمامی ابزارهای بعد از هر بار استفاده با روشهای صحیح ضدعفونی شوند.
اگر دچار زگیل تناسلی شوم به این معناست که قرار است سرطان دهانه رحم بگیرم؟
خیر. این دو بیماری توسط انواع متفاوتی از ویروس اچ پی وی ایجاد میشوند. از آنجایی که احتمال ابتلای همزمان به چند نوع از این ویروس وجود دارد، ابتلا به زگیل تناسلی به هیچ عنوان تایید یا رد کنندهی احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم نیست.
آیا اگر دچار زگیل نشده باشم باز هم نیاز است برای آزمایشهای غربالگری اقدام کنم؟
بله. زگیل و سرطانهای مرتبط به ویروسHPV توسط انواع مختلفی از این ویروس ایجاد میشوند و ابتلا یا عدم ابتلا به زگیل هیچ ارتباطی با احتمال ابتلا به سرطانهای مرتبط با این ویروس ندارد.
چقدر احتمال دارد که اچ پی وی 16 و 18 من به سرطان دهانه رحم یا سایر سرطانها تبدیل شود؟
این دو نوع از ویروس اچ پی وی را مسئول 70 درصد سرطانهای رحم میدانند، اما این بدین معنا نیست که هر کسی با یکی از این دو نوع ویروس اچ پی وی آلوده شود حتماً به سرطان دهانه رحم مبتلا خواهد شد. در حال حاضر هیچ راهی برای پیشبینی اینکه چه کسی به این سرطانها مبتلا میشود وجود ندارد و فقط باید به طور مرتب تست پاپ اسمیر انجام داد تا در صورت مشاهده هر نوع تغییر سلولی، بتوان برای درمان به موقع اقدام کرد.
اگر HPV نوع 16 و 18 را داشته باشیم، چه کنیم که به سرطان دچار نشویم؟
ویروس HPV درمان قطعی ندارد، اما با غربالگری منظم میتوان از ابتلا به سرطان پیشگیری کرد.
همراهان مجله سلامت دکتر ساینا شما عزیزان میتوانید سوالات خود را در رابطه با موضوع این مقاله در بخش نظرات بنویسید. متخصصان ما در تلاش هستند تا در کوتاهترین زمان ممکن به پرسشهای شما پاسخ دهند.
منابع برای محققان
[1] Reasons to Get Vaccinated, CDC
[4] Human papillomavirus (HPV) and cervical cancer, WHO
[5] Human Papilloma, WomensHealth
[6] Cervical Cancer, WHO
[7] Anogenital Warts, CDC
[8] Journal of Virology, DOI: 10.1128/JVI.00103-08