

سدر
zizyphus
گیاهی بوته ای و زیبا ، خوابیده و دارای شاخه های متعدد ، پوشیده از کرک و به طول ۱ تا ۱.۵ متر است . از مشخصات آن اینست که انشعابات ساقه گیاه ، از یک ناحیه چوبی شده که در واقع قاعده ساقه به حساب می آید ، منشاء گرفته ، وضع غالبا گسترده در روی زمین پیدا میکند . برگهای آن ساده ، عاری از دندانه ، به رنگ سبز روشن و دارای دو زائده خار مانند ( استیپول) در محل اتصال دمبرگ به ساقه است. گلهای درشت آن رنگ سفید مایل به گلی دارد و پس از شکفتن منظره بسیار زیبا به گیاه می بخشد.
در داخل پوشش گل این گیاه ، تعداد فراوانی پرچم دراز وجود دارد که مجموعا ظاهری بسیار زیبا به گل می بخشند . میوه آن که در قسمت انتهایی یک زائده دراز (نهنج) به وجود می آیند ، بیضوی ، گوشتدار و در آغاز به رنگ سبز روشن است ولی تدریجا مایل به قرمز می گردند. زمان گلدهی از بهار تا اواخر تابستان ادامه می یابد ،گیاه در مناطق مختلف رویشی پراکندگی وسیع دارد.
گیاه قابض، ملین، تقویتکنندۀ عمومی و مقوی معده است. برای تسکین دنداندرد به صورت دهان شویه به کار میرود. دمکردۀ آن برای شستشوی چشم، میوۀ آن برای درمان برونشیت، سرفه و سل و جوشاندۀ برگ آن برای درمان سرماخوردگی و افزایش فشار خون استفاده میشود .
از برگ سدر برای شستشوی موی سر و بدن استفاده میشود. همچنین بعنوان ضد عفونیکننده و ضد قارچ مصرف موضعی دارد . از میوۀ آن به عنوان خشککننده و قابض برای رفع ناراحتیهای ناشی از صفرا استفاده میشود. برگهای له شدۀ آن را برای رفع ناراحتی پوست، خارش، جرب و جوش و کورک روی پوست میاندازند .
سلام ،دکتر پریناز زارع پزشک عمومی هستم،
میتوانید همین الان سوالتونو بصورت چت یا تلفنی از من بپرسید و با هم گفتگو کنیم .

مضرات استفاه از سدر
برای کودکان ، زنان حامله و شیرده توصیه نمی شود
طریقه مصرف سدر
در طب گذشته از سدر جهت بهبود زخمها و شستشوی موی سر و بدن استفاده میشده است .
ترکیبات سدر
ریشه و جوانه های مولد گل آن، دارای پکتین ،ساپونین ، نوعی اسانس (به مقدار بسیار جزیی ) ، یک ماده رزینی ، یک رامنوگلوکزید و ماده ای بنام کاپاری روتین Capparirutine به فرمول است . این ماده بصورت گرد متبلور به رنگ زرد روشن بدست می آید ،در دمای ۱۸۹ درجه ذوب می شود. در اتر وکلروفرم ،غیر محلول ولی در آب و الکل محلول است .