آیا تکرر ادرار در بارداری خطرناک است؟

0
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

علت تکرر ادرار در باردرای چیست؟ زمان شروع تکرر ادرار در بارداری چه موقع است؟ آیا این عارضه خطرناک است؟ چگونه باید آن را مدیریت کرد؟ تجربه‌ی بارداری برای بیش‌تر زنان یک تجربه‌ی بسیار هیجان‌انگیز بوده و اولین نشانه‌ی بارز آن تکرر ادرار است. وقتی اولین بار تکرر ادرار را علامت وجود یک اتفاقی که سال‌ها منتظرش بودید می‌‌دانید، قطعاً لذت خواهید برد؛ اما این تجربه‌ می‌تواند پس از گذشت چند ماه کمی آزاردهنده شود.

قرار است در این مطلب از مجله سلامت دکتر ساینا به طور کامل به این سؤال‌ها و دغدغه‌های مادران باردار بپردازیم. پس با ما همراه باشید.

تکرر ادرار در دوران بارداری
تکرر ادرار در اوایل بارداری بسیار شایع بوده و از اولین نشانه‌های وجود جنین در شکم مادر است.

تعریف تکرر ادرار در دوران بارداری

تکرر ادرار در دوران بارداری زمانی رخ می‌دهد که فرد بیش‌تر از حالت عادی به سرویس بهداشتی مراجعه کند. این فرآیند در افراد مختلف، متفاوت است و یک الگوی خاص ندارد؛ اما به طور عمده تعداد مراجعات عادی افراد به سرویس بهداشتی می‌تواند بین ۴ تا ۱۰ بار در روز باشد و میانگین آن به‌طور متوسط حدود شش بار است.

در دوران بارداری، برخی از خانم‌ها از همان ابتدا با مراجعه‌های مکرر به سرویس بهداشتی متوجه تغییرات در بدن و علائم بارداری می‌شوند؛ البته ممکن است در برخی از خانم‌ها، تکرر ادرار خفیف باشد یا اصلاً رخ ندهد.

علت و زمان شروع تکرر ادرار در بارداری

همان‌طور که گفتیم، تکرر ادرار در اوایل بارداری بسیار شایع بوده و از اولین نشانه‌های وجود جنین در شکم مادر است. گاهی اوقات ممکن است این مشکل در تا اواسط بارداری برطرف شود و دوباره بازگردد. در ادامه به بررسی روند تکرر ادرار در دوره‌های مختلف بارداری می‌پردازیم.

سه ماهه‌ اول

تکرر ادرار در بارداری معمولا بعد از گذشت دو هفته از شروع بارداری و اولین ماه پریود نشدن فرد آغاز شود. قطع پریود و تکرر ادرار ممکن است فرد را به فکر گرفتن تست بارداری بیندازد.

تغییرات هورمون در اوایل بارداری منجر به افزایش جریان خون و مایعات در بدن می‌شود. در این دوران، کلیه‌ها کمی بزرگ‌تر می‌شوند و به خوبی کار می‌کنند. در سه ماهه‌ی اول نیز رحم شروع به رشد می‌کند و باعث می‌شود به مثانه فشار بیاید.

بزرگ‌تر شدن کلیه به معنای ادرار بیش‌تر است. همچنین فشار وارده به رحم، نیاز مثانه را به تخلیه شدن افزایش می‌دهد.

سه ماهه‌ دوم

با ادامه‌ی حاملگی، بدن شروع به سازگاری با تغییرات جدید می‌کند. رحم در حال رشد در درون حفره‌ی شکمی بالا می‌رود و مقداری از فشار از روی مثانه برداشته می‌شود؛ به همین دلیل، احتمال تکرر ادرار در سه ‌ماهه‌ی دوم بارداری نیز وجود دارد.

سه ماهه‌ سوم

تکرر ادرار بیش‌تر اوقات در سه ‌ماهه‌ی سوم باز می‌گردد، زیرا رحم و جنین در شکم به سمت لگن در حال رشد هستند که باعث فشار مجدد به مثانه می‌شود.

علت تکرر ادرار بارداری
تکرر ادرار در سه ماهه سوم به دلیل رشد جنین اتفاق می‌افتد.

تکرر ادرار پس از زایمان

تولد نوزاد باعث کم شدن فشار روی مثانه می‌شود، اما بدن برای بهبودی نیاز به زمان دارد. به طور معمول ۸ تا ۱۲ هفته طول می‌کشد تا دستگاه ادراری به وضعیت دوران قبل از بارداری بازگردد.

چه موقع تکرر ادرار مشکل‌ساز می‌شود؟

رفتن به سرویس بهداشتی به دفعات زیاد در دوران بارداری اغلب یک امر عادی است و معمولاً دلیلی برای نگرانی ندارد. با این حال، تکرر ادرار می‌تواند گاهی نشانه‌ی مشکل در سلامتی مادر باردار باشد.

از علت‌های تکرر ادرار در دوران بارداری، می‌توان به عفونت مثانه، عفونت مجرای ادراری، دیابت بارداری، نوشیدن مقدار زیادی آب یا نوشیدنی‌های دیگر، مصرف زیاد نوشیدنی‌های حاوی کافئین، چاقی زیاد، عوارض جانبی داروها و گاهی مسائل بهداشتی و آسیب بر سیستم ادراری و ناحیه‌ی لگن اشاره کرد.

عفونت‌های مکرر ادرار و مجاری ادراری

درست است که مراجعه به سرویش بهداشتی در دوران باردرای گاهی اوقات می‌تواند آزاردهنده باشد، اما به خاطر داشته باشید که نگه داشتن ادرار بسیار خطرناک است و می‌تواند منجر به عفونت شود.

پر بودن مثانه‌ از ادرار، زمینه‌ی پرورش باکتری‌هایی است که به طور عادی در روده زندگی می‌کنند که می‌توانند باعث بروز یک بیماری جدی شوند و سلامت مادر و جنین را به خطر بیندازند.

زمانی که تکرر ادرار با علائمی همچون سوزش و درد هنگام ادرار، ادرار خونین، شکم‌درد و کمردرد همراه باشد، خبر از عفونت می‌دهد. در صورت بروز هر یک از این علائم، باید به دکتر زنان مراجعه کنید. 

نکات مهم برای مدیریت تکرر ادرار در بارداری

بارداری و مراجعه مکرر به سرویس بهداشتی می‌تواند در زندگی روزمره و خواب شبانه اختلال ایجاد کند. در این بخش چند نکته برای مدیریت و کنترل تکرر ادرار در بارداری ذکر شده است.

به اندازه‌ی کافی مایعات بنوشید

شاید به خاطر مراجعه مکرر به دستشویی، از خوردن مایعات خسته شده‌ باشید، اما به خاطر داشته باشید که شما در حال از دست دادن مایع اضافی از طریق ادرار هستید، پس باید بدنتان را آب‌رسانی کنید. مادرهای باردار باید روزانه حداقل ۸ لیوان آب یا مایعات سالم دیگر بنوشند.

زمان نوشیدن مایعات را در طول روز پخش کنید

برای کاهش ادرار شبانه می‌توانید در صبح و بعدازظهر بیش‌تر مایعات مصرف کنید و هر چقدر به شب و زمان خواب نزدیک می‌شوید، مصرف مایعات را محدود‌تر کنید.

علت تکرر ادرار شبانه بارداری
مصرف نوشیدنی حاوی کافئین تکرر ادرار در خانم‌های باردار را افزایش می‌دهد.

از مصرف کافئین خودداری کنید

از مصرف هر گونه نوشیدنی حاوی کافئین، مانند چای و نوشابه، خودداری کنید، چراکه کافئین یک ادرارآور بسیار قوی است.

وزن خود را کنترل کنید

برای افزایش وزن در دوران بارداری از پزشک خود کمک بگیرید، چرا که چاق شدن بیش از اندازه باعث فشار به مثانه شده و تکرر ادرار در بارداری را بیش‌تر می‌کند.

با علائم عفونت ادراری و نحوه‌‌ی جلوگیری از آن آشنا شوید

 هر گونه تغییر در دفع ادرار و علائم آن را بررسی کنید و سعی کنید از بروز عفونت در هنگام دفع ادرار جلوگیری کنید.

ایا تکرر ادرار در بارداری خطرناک است
تا زمانی که تکرر ادرار بدون علامت خاصی باشد، برای مادر و کودک هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کند.

کلام آخر دکتر ساینا

تکرر ادرار مشکلی شایع در دوران بارداری است که می‌تواند آزاردهنده و نگران‌کننده باشد. اما تا زمانی که تکرر ادرار بدون علامت خاصی باشد، برای مادر و کودک هیچ ضرری نخواهد داشت.

آگاهی از علت تکرر ادرار در بارداری و دانستن نکات مهم برای مدیریت کردن آن می‌تواند به هر مادری کمک کند تا از این دوران به سلامت عبور کرده و همچنین در مسیر زندگی روزمره و استراحت شبانه دچار مشکل نشود.

ده‌ها مطلب مفید دیگر درباره‌ی دوران بارداری در مجله سلامت دکتر ساینا قرار گرفته‌است. پیشنهاد می‌کنیم حتماً این مقالات را مطالعه کنید.

شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید