درمان آستیگمات در کودکان چگونه صورت می‌گیرد؟

8
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

درمان آستیگمات در کودکان چگونه صورت می‌گیرد؟

آستیگمات در کودکان همانند بزرگسالان با تاری دید همراه است. ممکن است کودک نتواند مشکل خود را به‌درستی بروز دهد؛ ازاین‌روی والدین باید به علائم کودک توجه کرده و درصورت لزوم به چشم‌پزشک مراجعه کنند. در این مقاله به بررسی آستیگماتیسم کودکان و همچنین روش‌های درمان آستیگماتیسم در کودکان می‌پردازیم.

آستیگمات در کودکان

آستیگماتیسم یک مشکل شایع بینایی در کودکان و بزرگسالان است. کره چشم سالم کاملاً گرد و دایره‌ای شکل است و انعکاس نور در آن به‌طور یکسان و متمرکز اتفاق می‌افتد. در کودکان مبتلا به آستیگماتیسم، سطح قرنیه یا عدسی چشم دچار انحنای غیرطبیعی است و نور پس از ورود دچار شکست شده و به‌طور یکسان پخش نمی‌شود.

شایع‌ترین علامت آستیگماتیسم تاری و کاهش دید است. همچنین خستگی چشم، سردرد و ریز کردن چشم‌ها برای دید بهتر از علائم آستیگماتیسم در کودکان است.

علت آستیگماتیسم در کودکان

آستیگماتیسم در اثر انحنای غیرطبیعی در قرنیه یا عدسی چشم ایجاد می‌شود. آستیگماتیسم در کودکان ۶ تا ۱۲ ماه شایع است. سایر علل آستیگماتیسم در کودکان عبارت‌اند از:

  • سابقه خانوادگی: به نظر می‌رسد که آستیگماتیسم ارثی است و ژن آن از طریق پدربزرگ، مادربزرگ و والدین به کودک منتقل می‌شود
  • نزدیک‌بینی: نزدیک‌بینی یکی از مشکلات انکساری چشم است که در آن تصویر اشیاء در جلوی شبکیه تشکیل می‌شود و فرد توانایی دیدن اجسام در فاصله‌ی دور را ندارد. نزدیک‌بینی احتمال آستیگماتیسم در کودکان را افزایش می‌دهد
  • دوربینی: یکی دیگر از مشکلات انکساری چشم است که احتمال آستیگمات در کودکان را افزایش می‌دهد
  • سیگار کشیدن در دوران بارداری: مطالعات نشان می‌دهند که سیگار کشیدن مادر در دوران بارداری احتمال ابتلا به آستیگمات در کودکان را افزایش می‌دهد.[۱]
درمان آستیگمات چشم کودکان

علائم هشداردهنده‌ی آستیگماتیسم در کودکان چیست؟

علائم آستیگماتیسم در کودکان عبارت‌اند از:

  • شکایت مکرر از سردرد
  • شکایت از خستگی چشم به‌ویژه بعد از مطالعه یا خواندن
  • تاری دید
  • بستن یا پلک زدن مداوم چشم‌ها
  • حساسیت به نور
  • نزدیک شدن زیاد به کتاب یا تلویزیون
  • مالش چشم

تشخیص آستیگمات در کودکان

چشم‌پزشک یا اپتومتریست از طریق معاینه چشم آستیگمات در کودکان را تشخیص می‌دهد. ازآنجاکه کودکان در بیان علائم خود توانایی کافی ندارند، والدین باید به‌طور مرتب جهت تست‌های بینایی‌سنجی به مراکز چشم‌پزشکی مراجعه کنند.

اندازه‌گیری حدت بینایی

حدت بینایی با استفاده از نمودار یا چارت حروف الفبا بررسی می‌شود. قدرت بینایی به‌صورت کسر نشان داده می‌شود. عدد بالای کسر نشان‌دهنده‌ی فاصله استاندارد با نمودار است و عدد پایین نشان‌دهنده‌ی اندازه حروف الفباست. میزان بینایی طبیعی با عدد ۲۰/۲۰ نشان داده می‌شود.

کراتومتری/ توپوگرافی

 کراتومتر ابزاری است برای اندازه‌گیری میزان انحنا و قوس قرنیه. در این روش یک دایره نور بر روی قرنیه تابانده و میزان بازتاب آن اندازه‌گیری می‌شود. این اندازه‌گیری به تعیین مناسب لنزهای تماسی کمک می‌کند. در توپوگرافی جزئیات بیشتری از قرنیه در اختیار پزشک قرار داده می‌شود.

اندازه‌گیری میزان انکسار

 در این روش پزشک یا اپتومتریست یک سری لنز را در مقابل چشمان شما قرار می‌دهد و میزان تمرکز چشم بر نور را اندازه‌گیری می‌کند.

روش‌های درمان آستیگماتیسم کودکان

درمان آستیگماتیسم شامل استفاده از عینک یا لنزهای تماسی است. معمولاً تا قبل از ورود به مدرسه نیازی به استفاده از عینک و لنزهای تماسی نیست.

توجه کنید که اگر آستیگماتیسم به‌موقع و به‌درستی درمان نشود می‌تواند با مشکلاتی مانند کاهش بینایی در کودک همراه باشد.

درجه آستیگمات چشم کودکان

چه زمانی کودک آستیگمات به عینک نیاز دارد؟

درصورتی‌که نمره چشم کودک در شرایط زیر باشد پزشک نیاز به استفاده از عینک را ضروری می‌داند. کودکان مبتلا به درجات پایین‌تر آستیگماتیسم، قبل از مدرسه نیازی به عینک نداشته و در دوران مدرسه برای انجام تکالیف مدرسه و خواندن به عینک نیاز دارند.

  • اگر کودک ۱ سال دارد و نمره چشم آستیگمات ۳ یا بیشتر از ۳ است
  • اگر کودک ۲ سال دارد و درجه آستیگمات ۲.۵ یا بیشتر است
  • اگر کوک ۳ سال دارد و نمره چشم آستیگمات ۲ یا بیشتر است
  • اگر کودک ۴ سال دارد و نمره آستیگمات ۱.۵ یا بیشتر است

کودکانی که از عینک استفاده می‌کنند باید سالی یک بار برای معاینه‌ی مجدد، دریافت عینک یا تغییر نمره‌ی آن به متخصص مراجعه کنند.

توجه: اگر کودکتان همچنان بعد از استفاده از عینک از تاری دید یا سر درد شکایت کرد، باید زودتر از سر رسید ویزیت سالیانه به پزشک مراجعه کنید.

لنزهای کودکان

استفاده از لنزهای اصلاحی یا تماسی برای کودکان تا حد زیادی به تشخیص پزشک وابسته است. معمولاً کودکان بالای ۱۲ سال قادر به استفاده از لنز هستند. این شرایط به رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی لنز بستگی دارد.

جراحی

اگر آستیگمات در کودکان با عینک یا لنز درمان نشود، در سنین بالاتر از ۲۱ سال می‌توان برای این کار از جراحی استفاده کرد. مناسب بودن کاربرد جراحی و اثربخشی آن هم تا حد زیادی به شدت بیماری و تشخیص متخصص چشم پزشک مربوط می‌شود.

کلام آخر دکتر ساینا

آستیگمات در کودکان اگر با عینک درمان نشود، باعث خستگی چشم و سردرد شده و همچنین ممکن است مشکل بینایی به‌مرور زمان شدیدتر شود. با توجه به علائم و شکایت‌های کودک و همچنین انجام مرتب معاینات چشم‌پزشکی می‌توانید مشکلات چشم کودک را تشخیص دهید. اگر نیاز به مشورت با چشم‌پزشک دارید می‌توانید همین حالا از متخصصان چشم پزشکی دکتر ساینا مشاوره آنلاین دریافت کنید.

برای صحبت با پزشک نیاز به مراجعه حضوری نیست! در سامانه‌ی دکتر ساینا می‌توانید در هر زمان و هر کجا از بهترین پزشکان و روان‌شناسان مشاوره آنلاین پزشکی متنی، صوتی یا ویدیویی دریافت کنید.

شاید بپسندید
8 دیدگاه‌ها
  1. پریسا

    سلام پسر من سه سالشه بردم دکتر گفت چشم چپش یه انحراف جزئی داره وآستیگماتم هست ۲.۵من چیکارکنم؟اگه عینک استفاده کنیم انحرافیشو آستیگماتیسم خوب میشه؟خیلی خیلی نگرانم توراخداراهنماییم کنین

    1. الهام جلدی ـ کارشناس علمی دکترساینا

      سلام وقت بخیر
      عینک هیچکدوم از این مشکلات رو خوب نمی‌کنه و فقط به بهود علائم کمک می‌کنه. درمورد اینکه به جراحی نیاز داره یا خیر با چشم‌پزشک مشورت کنید.

      1. محجوبه

        سلام دختر من یه ماه دیگه ۵ ساله میشه و چشماش نمره یک و بیست و پنج و یک آستیگماته،دکتر گفت لب مرز هست ولی سه ماهه دیگه بیارش و فعلا احتیاج به عینک نداره،میشه بگید قابل درمان هست؟

        1. الهام جلدی ـ کارشناس علمی دکترساینا

          سلام وقت بخیر
          در این مورد چشم‌پزشک باید نظر بدن

  2. باران

    سلام پسر ۶ساله من آستیگمات شماره ۵ و ۴ داره
    چکار باید بکنم راهنمایی کنین ممنون.

    1. تیم محتوای دکترساینا

      سلام. باید عینک استفاده کنند.

  3. آروین

    سلام پسرمن ۱۹ ماهشه امروز بردم دکتر گفت یکمممم آستیگماته البته خودمم آستیگمات و تنبلی چشم دارم کتو ظاهر معلوم نیست گفتن ک ۶ماهه دیگه ببرم برای معاینه تواین مدت چکار کنم دکتر گف تلویزیون از فاصله و کم و گوشی نبینه امکان داره تواین ۶ماه خوب بشه؟

    1. تیم محتوای دکترساینا

      سلام. همان توصیه‌های پزشک رو انجام بدید و حتماً بعد از ۶ ماه برای چکاپ ببریدش تا مشخص بشه آیا وضعیتش تغییری داشته یا خیر. ممکنه نیاز به عینک پیدا بکنه.

نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید