پروپرانولول Propranolol HCL

0
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

هیپرتانسیون
آریتمی های قلبی نظیر فلوتر و فیبریلاسیون دهلیزی ، تاکی کاردی دهلیزی ، PSVT،PVCتاکی آریتمی های ناشی از دیگوکسین ، تاکی آریتمی های مقاوم به درمان ( در طی بیهوشی ) و تاکی کاردی بطنی مقاوم به شوک و داروهای دیگر
درمان دراز مدت آنژین صدری پایدا
پروفیلاکسی سردرد های عروقی از جمله میگرن
تنگی ناشی از هیپرتروفی زیر آئورت
داروی ادجوانت در درمان تیروتوکسیکوز
حملات تترالوژی در کودکان
داروی ادجوانت در درمان اظطراب
داروی ادجوانت در درمان فئوکروموسیتوم
ترمور اولیه

اشکال دارویی پروپرانولول Propranolol HCL

Scored F.C Tab : 40 , 80 mg
F.C Tab : 10 mg
Inj : 1mg/ml
SR Tab : 80 ,160 mg

مصرف در دوران حاملگی پروپرانولول Propranolol HCL

C – مطالعات کافی درباره مصرف داروی این گروه در حیوانات نشان داده است که این دارو اثرات جانبی دارد ولی مطالعات کافی برای انسان در دسترس نیست. با اینحال منافع استفاده از دارو در زنان حامله ممکن است در مقابل خطرات احتمالی آن بیشتر باشد. یا اینکه هیچ گونه مطالعه ای در حیوانات و یا مطالعات کافی در انسان وجود ندارد

مکانیزم اثر پروپرانولول Propranolol HCL

جذب : پروپرانولول به طور کامل از دستگاه گوارش جذب می شود . به همراه غذا فراهمی زیستی آن تغییر می کند .
دفع :ادرار
مکانیسم اثر:پروپرانولول به طور غیر انتخابی هر دو گیرنده ?۲ ( موجود در برونشیل ها و عضلات عروقی )و ?۱( موجود در عضله قلب ) را مسدود کرده و از آثار کرونوتروپیک ، اینوتروپیک و گشاد کنندگی عروق حاصل از تحریکات آدرنرژیک ممانعت می کند.پروپرانولول دارای اثار تثبیت کنندگی غشاء ( MSA) شبیه کینیدین بوده و به این ترتیب در دوزهای بالاتر از مقادیر درمانی و در Over Dose پتانسیل عمل قلب را تحت تاثیر قرار می دهد . پروپرانولول و سایر مسدود کننده های گیرنده ?موجب کاهش قدرت انقباضی میوکارد ، کاهش تعداد ضربانات قلب ، کاهش فشار خون و کاهش نیاز عضله قلب به اکسیژن شده و به این ترتیب این دسته از داروها ضد آریتمی و ضدآنژین صدری هستند.پروپرانولول و سایر داروهای این دسته با چند مکانیسم موجب کاهش فشار خون در بیماران مبتلا به هیپرتانسیون اولیه هستند ، بدون اینکه ایجاد هیپوتانسیون وضعیتی کنند :
کاهش برون ده قلبی : این اثر در طول ورزش و در افراد با فعالیت زیاد با ارزش تر است . جلوگیری از ترشح رنین از سلول های ژوکستاگلومرول نفرون ها و متعاقب آن کاهش آنژیوتانیسن IIسرمی . کاهش برون ده سمپاتیکی از دستگاه عصبی مرکزی . جلوگیری از آزاد شدن نوراپی نفرین از نورون های پس سیناپسی سمپاتیکی . پروپرانولول به دلیل اسنداد گیرنده های ?۲آدرنرژیک موجود در برونشیول ها ، در افرادآسمی موجب برونکواسپاسم می شود . پروپرانولول و سایر داروهای این گروه موجب پوشاندن علایم هیپوگلیسمی مانند تاکی کاردی در افراد دیابتیک می شود . به علاوه در افراد دیابتیک بازگشت سطح گلوکوز خون به حالت عادی در هیپوگلیسمی متعاقب مصرف انسولین به تعویق می اندازد. سطح تری گلسیرید معمولا با مسدد های گیرنده ?افزایش می یابد اما کلسترول سرم مشخصا تغییر نمی کند . به دلیل حلالیت در چربی بالای این دارو ، پراپرانولول از سد خونی – مغزی (BBB) و جفت عبور کرده و در شیر وارد می شود
نیمه عمر: نیمه عمر پلاسمایی دارو ۶-۳ ساعت است .

تداخلات مهم پروپرانولول Propranolol HCL

موارد منع مصرف پروپرانولول Propranolol HCL

بتابلاکر ها در صورت وجود برادی کاردی سینوسی ، بلوک قلبی بیش از درجه یک ، شوک کاردیوژنیک ، نارسایی احتقانی قلبی مگر آن که در نتیجه تاکی آریتمی قابل درمان با بتابلاکر باشد و در موراد حساسیت به دارو منع مصرف دارند .
پروپرانولول به علاوه در آسم یا انقباض برونش ، همچنین در بیماری انسداد مزمن و شدید ریوی منع مصرف دارد .
در مبتلایان به سندرم ولف ، پارکینسون ،وایت در برخی موارد بعد از آن که پروپرانولول حتی به میزان ۵ میلی گرم به بیمار تجویز شد ، برادی کاردی شدید که نیاز به ضربان ساز (Pacemaker)داشته باشد ، عارض شود .
در مبتلایان به بیماری های عروقی محیطی ، از آنجایی که بتابلاکرها برون ده قلب را کاهش می دهند ، ممکن است علایم بیماری را تشدید کنند . مصرف داروی پروپرانولول در بیماری فئوکروموسیتوما خطرناک است مگر آن که استفاده از داروهای مسدد گیرنده آلفا پیش از آغاز شده باشد .
مواردی از آنافیلاکسی با علایم افت شدید فشار خون ، برادی کاردی همراه یا بدون بلوک گره AV، برونکواسپاسم شدید ، کهیر و آنژیوادم به دنبال مصرف بتابلاکرها گزارش شده است که در مواردی به مرگ منجر شد . در برخی موارد حساسیت ناشی از این دارو ها به اپی نفرین مقاوم بوده است . توصیه می شود که مصرف داروهای مسدد گیرنده بتا دست کم ۴۸ ساعت پیش از دریافت داروی بیهوشی قطع شود . در صورت نیاز به مصرف هم زمان از کمترین دوز بتابلاکر با احتیاط بسیار استفاده شود
بی خطر بودن و کارآیی پروپرانولول در کودکان ثابت نشده است و تجویز وریدی آن در این گروه سنی توصیه نمی شود گرچه از پروپرانولول خوراکی در کودکان استفاده می شود .
در بیمارانی که از سایر داروهای ضد فشار خون استفاده می کنند ، در موارد اختلالات کلیوی ، برونکواسپاسم های غیر آلرژیک ، بیماری کبدی ، دیابت شیرین ( ممکن است علایم هیپوگلیسمی را پنهان کند ) ، تیروتوکسیکوز ( ممکن است برخی علایم بیماری را پوشش دهد) ، درخانم های باردار و در دوران شیردهی با احتیاط تجویز شود .

مصرف پروپرانولول Propranolol HCL در دوران شیردهی

به طور کلی توصیه می شود در صورت امکان طی ۳ماهه نخست از مصرف داروهای این خانواده خودداری شود . در هر حال از کمترین استفاده شود و ۲ تا ۳ روز پیش از زایمان مصرف آن ها قطع شود . مصرف داروهای انتخابی برای گیرنده B1(آتنولول ) ، یا دارای فعالیت سمپاتومیمتیک ذاتی ( آلپرانولول ) ارجح است .
پروپرانولول به میزان بسیار ناچیز در شیر ترشح می شود تا کنون عارضه جانبی برای نوزاد شیرخوار گزارش نشده ، با این حال با احتیاط تجویز شود.

نکات پزشکی پروپرانولول Propranolol HCL

قطع ناگهاني مصرف بتابلاکر ها با مشکلاتي چون تشديد آنژين ، بروز سکته قلبي ، آريتمي بطني و حتي مرگ همراه بوده است . بنابراين لازم است پس از مصرف طولاني مدت اين داروها ، مقدار مصرف طي ۱ تا ۲ هفته به تدريج کاهش يابد .
در صورتي که فشار خون سيستولي کمتر از ۹۰ ميلي متر جيوه شود ، لازم است مصرف دارو قطع شده و مصرف هموديناميک و قلبي بيمار کنترل شود .

شرایط نگهداری پروپرانولول Propranolol HCL

در دماي اتاق و دور از رطوبت نگهداري شود شکل تزريقي پروپرانولول را از انجماد يا حرارت زياد محافظت کنيد.

اشکال دارویی پروپرانولول Propranolol HCL

قرص پروپراتد ۴۰ میلی گرم
قرص پروپراتد ۱۰ میلی گرم
آمپول پرانول ۱ میلی گرم
قرص پرانول ۱۰ میلی گرم
قرص پرانول ۴۰ میلی گرم
قرص پروپرانولول-حکیم ۱۰ میلی گرم
قرص پروپرانولول-حکیم ۴۰ میلی گرم
قرص پروپرانولول روز دارو ۱۰ میلی گرم
قرص روز-پروپرانولول ۸۰ میلی گرم
قرص پروپرانولول روز دارو ۴۰ میلی گرم
قرص پروپرانولول روز دارو ۲۰ میلی گرم
قرص پروپرانولول-عبیدی ۲۰ میلی گرم
قرص پروپرانولول ام دی ۱۰ میلی گرم
قرص پروپرانولول ام دی ۴۰ میلی گرم
PROPRATED 40MG TAB
PROPRATED 10MG TAB
PRANOL 1MG/1ML AMP
PRANOL 10MG TAB
PRANOL 40MG TAB
PROPRANOLOL-HAKIM 10MG TAB
PROPRANOLOL-HAKIM 40MG TAB
PROPRANOLOL RUZDAROU 10MG TAB
RUZ-PROPRANOLOL 80MG TAB
PROPRANOLOL RUZDAROU 40MG TAB
PROPRANOLOL RUZDAROU 20MG TAB
PROPRANOLOL-ABIDI 20MG TAB
PROPRANOLOL MD 10MG TAB
PROPRANOLOL MD 40MG TAB

شاید بپسندید
نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید