توبرکولین ، پی پی دی Tuberculin PPD

2
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

آزمون کمک تشخیصی در تعیین عفونت مایکوباکتریوم توبرکلوز

اشکال دارویی توبرکولین ، پی پی دی Tuberculin PPD

Inj : 5 Tuerculin unit /0.1ml

مصرف در دوران حاملگی توبرکولین ، پی پی دی Tuberculin PPD

C – مطالعات کافی درباره مصرف داروی این گروه در حیوانات نشان داده است که این دارو اثرات جانبی دارد ولی مطالعات کافی برای انسان در دسترس نیست. با اینحال منافع استفاده از دارو در زنان حامله ممکن است در مقابل خطرات احتمالی آن بیشتر باشد. یا اینکه هیچ گونه مطالعه ای در حیوانات و یا مطالعات کافی در انسان وجود ندارد

مکانیزم اثر توبرکولین ، پی پی دی Tuberculin PPD

این فرآورده محصولات رشد باسیل مایکوباکتریوم توبرکلوز است که هرگاه داخل جلدی تزریق شود، واکنش حساسیتی به صورت سفتی و قرمزی در افراد حساس نمایان می شود. این واکنش از نوع تاخیری سلولی است.
به دنبال آلوده شدن فرد با مایکوباکتریوم، Tcell ها در عقده های لنفاوی ناحیه ای حساس می شوند. واکنش ایمنی با واسطه سلولی، برعلیه آنتی ژن های مایکوباکتریوم صورت گرفته است و سبب تکثیر Tcell ها و ایجاد Tcell های اختصاصی حساس برعلیه این آنتی ژن ها می شود. پس از چند دقیقه این لنفوسیت های Tوارد جریان خون شده و به مدت طولانی در بدن به گردش در می آیند .
با تزریق انترادرمال PPD توبرکولین، لنفوسیت های Tمذکور باردیگر تحریک شده و منجر به بروز واکنش موضعی در محل تزریق می شوند.
واکنش نسبت به PPD توبرکولین معمولا ۶-۵ ساعت پس از تزریق آن شروع می شود و طی ۲۴ ساعت ( معمولا ۷۲-۴۸ ساعت) به حداکثر می رسد.

تداخلات مهم توبرکولین ، پی پی دی Tuberculin PPD

موارد منع مصرف توبرکولین ، پی پی دی Tuberculin PPD

در صورت وجود سابقه حساسیت مفرط نسبت به PPD تا حد امکان از تجویز مجدد آن خودداری شود. علایم حساسیت ممکن است به صورت تشکیل وزیکول، اولسر یا نکروز در محل تزریق بروز کند. انجام مکرر آزمون در افراد غیر بیمار ممکن است. اثر بوستری ایجاد کند یا در بعضی از موارد سبب بروز حساسیت واضح در فرد شود در افرادی که PPD مثبت دارند، نباید دوباره آزمون را تکرار کرد، زیرا ممکن است علایم حساسیت مفرد نسبت به آن ایجاد شود.
از تزریق PPD به صورت SC باید پرهیز شود زیرا سبب بروز واکنش تب دار عمومی یا التهاب حاد در اطراف ضایعه قدیمی سلی می شود.
در افراد مسن ممکن است پاسخ به آزمون با تاخیر انجام شود یا کاهش یابد. انجام آزمون در دو مرحله به ویژه در افراد بالای ۳۵ سال اهمیت دارد. در شرایط زیر ممکن است پاسخ بدن نسبت به آزمون پوستی PPD سرکوب شود: در هنگام ۶ هفته پس از عفونت ویروسی، واکسیناسیون با ویروس زنده، سل ریوی یا ارزنی، عفونت باکتریال، بیماری تب دارد شدید، سوء تغذیه، سارکوئیدوز، بدخیمی و سرکوب ایمنی، در اثر مصرف کورتیکواستروئید ها یا داروهای سرکوب کننده ایمنی، در اکثر بیماران مبتلا به سل که در اثر بیماری خود بسیار ضعیف شده اند. در صورتی که آزمون PPD آن ها منفی باشد. معمولا پس از گذشت چند هفته از درمان، آزمون مثبت خواهد شد. اگر نتیجه آزمون اهمیت زیادی دارد ، فقط زمان آزمون منفی را بپذیرد که فرد نسبت به آنتی ژن های شایع مثل Anergy-test-Panel واکنش طبیعی نشان داده باشد. در افراد مبتلا به AIDS یا عفونت HIv، آنرژی، بیماری های سیستم لنفاوی مثل لنفوم هوچکین، لنفوم، CLL در زنان باردار، افرادی که تحت استرس شدید هستند، کسانی که دچار آفتاب سوختگی پوست یا درماتیت اتوپیک هستند، نیز نتیجه آزمون ممکن است به طور کاذب منفی شود.
تست مثبت لزوما مشخص کننده وجود بیماری فعال نیست. جهت اطمینان از وجود بیماری سل باید ابتدا اقدامات تشخیصی دیگر نظیر CXR و آزمایش های باکتریولوژیک خلط نیز انجام شود.

مصرف توبرکولین ، پی پی دی Tuberculin PPD در دوران شیردهی

مطالعات کافی در مورد اثر PPD در حاملگی انسان و تاثیر آن برروی جنین انجام نشده است و مشخص نیست که آیا انجام آزمون PPD برروی مادر حامله خطری برای جنین وی دارد یا خیر. حاملگی ممکن است موجب منفی شدن کاذب آزمون PPD شود.
در مورد ترشح PPD در شیر مادر نیز اطلاعاتی وجود ندارد.

شاید بپسندید
2 دیدگاه‌ها
  1. مهسا

    سلام . من بعد انجام این آزمایش دچار آبریزش بینی شدم حال نمیدونم ارتباطی دارد یا خیر ؟؟

    1. الهام جلدی ـ کارشناس علمی دکترساینا

      سلام وقت بخیر
      خیر ارتباطی بین این دو وجود نداره

نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید