drSaina-icon

اپلیکیشن دکتر ساینا

دسترسی راحت‌تر و سریع‌تر به پزشکان

×

دانلود اپلیکیشن

آنچه باید درباره ویروس کرونا بدانید

از ووهان تا تهران

در چند وقت اخیر اسم کرونا در تمامی رسانه ها جز عناوین مهم خبری بوده است و اکثر ما تا حدودی با تاثیری که این ویروس بر چین و دنیا گذاشته است آشنا بوده ایم. ویروسی نا آشنا به نام کرونا که شهر ووهان چین را به تعطیلی کشانده بود. هیچ کس فکر نمی کرد این ویروس در مدت کوتاهی هزاران نفر در سطح جهان از ژاپن ، کره جنوبی ، تایلند ، سنگاپور ، ایالات متحده آمریکا و اخیرا ایران را آلوده کند. 30 بهمن خبرگزاری ها و مقامات دولتی وجود ویروس کرونا در ایران (قم) را تایید کردند.

با وجود مطالعات و آزمایش هایی که توسط محققین بر روی کرونا صورت گرفته، کماکان این ویروس ناشناخته باقی مانده است. روش های بسیاری برای پیشگیری ، به خصوص هنگام مسافرت پیشنهاد می شود. در ادامه به بررسی ویروس کرونا می پردازیم:

ویروس کرونا چیست؟

ویروس کرونا با ظاهر تاج مانند ، خانواده بزرگی از ویروس ها می باشد که باعث عفونت دستگاه تنفسی می شود. این عفونت می تواند فرد را درگیر بیماری های ساده ای مثل سرما خوردگی یا بیماری های جدی تر مانند سندرم شدید تنفسی حاد (SARS) کند.

اگرچه این ویروس بیشتر در حیواناتی مانند گاو ، گربه و خفاش یافت می شود ، اما در بعضی موارد می تواند انسان ها را نیز آلوده کرده و شیوع پیدا کند. مشابه به این قضیه در سال 2003 و بیماری SAR اتفاق افتاد. با شیوع این ویروس حدود 8000 نفر در سطح جهان آلوده شدند.

کرونا چگونه منتقل می شود؟

گزارش های اولیه کرونا به بازارهای فروش حیوانات زنده و غذاهای دریایی شهر ووهان بر می گردد، این موضوع نشانگر انتقال این ویروس از حیوان به انسان است. بنا به گزارش های سازمان CDC (مرکز بین المللی کنترل و پیشگیری از بیماری) ، تعدادی از انسان هایی که به این ویروس آلوده بودند با هیچ حیوانی ارتباطی نداشته اند؛ این آمار بیانگر این است که یکی دیگر از راه های انتقال، بین فردی است.

سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری خاطرنشان کرده است که ویروس کرونا انسانی به طور معمول از طریق سرفه ، عطسه ، تماس فیزیکی مانند لمس یا دست دادن، لمس سطوح آلوده به ویروس و سپس تماس دست شسته نشده با چشم ، بینی یا دهان منتقل می شود.

علائم کرونا چیست؟

تاکنون ، بیماران مبتلا به ویروس کرونا طیف وسیعی از علائم بیماری تنفسی خفیف تا شدید را تجربه کرده اند. بسیاری از آن ها تب ، سرفه ، تنگی نفس و در برخی موارد ذات الریه و التهاب ریه را گزارش کرده اند. تشخیص این ویروس در افرادی که علائم خفیف تر مانند آبریزش بینی و گلو درد دارند دشوار است.

اگر اخیرا به چین سفر کرده اید (یا با شخصی که مبتلا شده است در تماس بوده اید) و علائم این ویروس را در خود می بینید یا فکر می کنید ممکن است در معرض ویروس قرار گرفته باشید ، به یک مرکز سلامت مراجعه کنید.

  • 1

    عدم مصرف گوشت های نیمه پخته و خوردن مایعات مثل سوپ و آش

  • 2

    مصرف لبنیاتی که جوشانده نشده اند مخصوصا لبنیاتی که از بز تهیه می شوند

  • 3

    خودداری از ارتباط و تماس مستقیم با حیوانات اهلی و وحشی

چگونه می توانم از خودم در برابر ویروس کرونا محافظت کنم؟

چون از زمان پیدایش این بیماری مدت زمان زیادی نگذشته است، هنوز واکسنی برای درمان یا ایمن سازی بدن در دسترس نیست. سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) و سازمان بهداشت جهانی (WHO) توصیه می کنند از تماس با هر شخصی که ممکن است به ویروس مبتلا باشد ، خودداری کنید، بهداشت فردی را رعایت کرده و اقداماتی مشابه آنچه برای پیشگیری در برابر آنفولانزا انجام می دادید را در دستور کار خود قرار دهید. فهرستی از اقداماتی که باید برای جلوگیری از ابتلا به ویروس انجام بدهید را برای شما آورده ایم:

  • دستان خود را به مدت حداقل 20 ثانیه با صابون و آب بشویید. اگر صابون و آب در دسترس نیست ، از ضدعفونی کننده حاوی الکل استفاده کنید.
  • از دست زدن به چشم ، بینی و دهان خود با دست های نشسته خودداری کنید.
  • از تماس نزدیک با افرادی که بیمارند یا مشکوک به بیماری هستند خودداری کنید.
  • اگر بیمار هستید در خانه بمانید.
  • هنگام سرفه یا عطسه دستمال به همراه داشته باشید. نکته قابل توجه این است که پس از یکبار استفاده از دستمال، آن را نگه ندارید و درون سطل زباله بیندازید.
  • اشیاء و سطوح را به صورت مرتب تمیز و ضد عفونی کنید.

آیا کودکان هم به ویروس کرونا مبتلا می شوند؟

طبق آخرین نتایج منتشر شده، کرونا در کودکان زیر 10 ساله بسیار نادر است. با این حال ممکن است کودکان در نقش حامل ویروس عمل کرده و به دیگر اعضا خانواده ویروس را منتقل کنند. به همین خاطر لازم است برای پیشگیری از ابتلا به ویروس آموزش های لازم را به آن ها بدهیم. برای شما فهرستی از آموزش هایی که لازم است به کودک خود منتقل کنید را تهیه کردیم:

  • به کودک خود آموزش دهید دستان خود را به مدت حداقل 20 ثانیه با صابون و آب بشویید. اگر صابون و آب در دسترس نیست ، از ضدعفونی کننده حاوی الکل استفاده کنید.
  • به کودک خود آموزش دهید تا با دیگران دست ندهد.
  • به کودک خود آموزش دهید به افرادی که حالت سرما خوردگی دارند نزدیک نشوند.
  • به کودک خود اخطار دهید به حیوانات نزدیک نشوند.
  • به کودک خود گوشزد کنید به وسایل شخصی دیگران دست نزنند.

در انتها لازم است راجع به تاثیر اخبار بر شرایط روانی کودکان توضیحاتی دهیم. اخبار و شرایط التهابی جامعه روی کودکان تاثیر بسزایی می گذارد. با توجه به جو منفی التهابی که نسبت به کرونا در سطح جامعه شایع شده است لازم است ما، به عنوان والدین کودک، طوری رفتار نکنیم که کودک را دچار ترس و وحشت شود. فارغ از شایعات مطرح شده در سطح جامعه در خصوص کرونا باید کودک را با مطالب علمی بیماری آشنا کنیم.

کرونا چه تاثیری بر سفر های شما خواهد گذاشت؟

در اکثر فرودگاه ها مقامات سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) معاینات اولیه برای تشخیص بیماری در مسافران تازه وارد را انجام می دهند. تا جای ممکن سعی کنید از سفرهای غیر ضروری خودداری کنید. هنگام مسافرت به چین و سایر کشور هایی که ویروس کرونا در آن مشاهده شده است احتیاط را رعایت كنید.

اگر قصد سفر به چین و دیگر کشور های درگیر ویروس کرونا را دارید ، با رعایت کردن نکات زیر می توانید از خود محافظت کنید:

  • از تماس با افراد بیمار و افراد مبتلا به عفونت حاد دستگاه تنفسی خودداری کنید.
  • از تماس با حیوانات (زنده یا مرده) و مصرف محصولات حیوانی خودداری کنید.
  • دست های خود را حداقل 20 ثانیه با صابون و آب بشویید. اگر صابون و آب در دسترس نیست از یک ضدعفونی کننده حاوی الکل استفاده کنید

اطرافیانم به ویروس کرونا مبتلا شده اند، من چه کاری می توانم بکنم؟

اگر نگران این هستید که ممکن است شما یا شخصی که می شناسید در معرض ویروس کرونا قرار گرفته باشید ، لطفا در اسرع وقت به مراکز بهداشتی مراجعه کنید.

جمع بندی

از زمانی که شیوع ویروس کرونا توسط مراجع رسمی تایید شده است، موج عظیمی از نگرانی در مردم ایران پدیدار گشته. در این شرایط آرامش خود را حفظ کنید؛ با رعایت کردن نکاتی که در بالا ذکر شده است تا حد زیادی می توانید احتمال ابتلا به ویروس کرونا را کاهش دهید.

  • گفتگوی تلفنی با دکتر تالین مهدی یان
  • گفتگوی تلفنی با دکتر نیلوفر استوار
  • گفتگوی تلفنی با دکتر الهام محمدربیع
  • گفتگوی تلفنی با دکتر شهرام سپهرمند
  • گفتگوی تلفنی با دکتر زینب فلاح
پزشک در اسرع وقت پاسخ سوال شما را می دهد.

مشاوره پزشکی آنلاین کرونا

اگر ویروس کرونا ذهنتان را مشغول کرده، همین حالا از پزشکان متخصص و فوق تخصص بیماری های عفونی ما به صورت آنلاین و تلفنی مشاوره بگیرید.

مشاوره آنلاین ویروس کرونا بیش از 150 پزشک متخصص آماده پاسخگویی به شما

در این دوران باید از مکان های خطرناک و عمومی مثل بیمارستان و مراکز پزشکی تا جای ممکن دوری کنید. تا زمانی که خطر کرونا برطرف شود، می توانید مسائل پزشکی خود را با پزشکان متخصص و فوق تخصص به صورت غیر حضوری (آنلاین و تلفنی) در تمامی تخصص ها مطرح کنید.

مشاوره آنلاین پزشکی

سوالات پرتکرار کرونا :

اقدامات پیشگیرانه کروناویروس:

هیچ اقدام پیشگیرانه ای نمی تواند درصد احتمال ابتلا به کروناویروس را به صفر برساند ولی می توانید با رعایت نکات زیر احتمال درگیری با این ویروس را کاهش دهید.

  • به صورت مستمر دست های خود را با آب و صابون بشویید. اگر به آب و صابون دسترسی ندارید، با پد های الکلی یا ضد عفونی کننده هایی که پایه الکل دارند دست های خود را ضد عفونی کنید.
  • اگر شخصی عطسه یا سرفه می کنید، حداقل 1 متر با او فاصله بگیرید
  • به هیچ عنوان دست به صورت، چشم ها و دهان خود نزنید.
  • اگر سرفه می کنید، حتما با آرنج خود جلوی دهانتان را بگیرید.
  • اگر شرایط سلامتی مساعدی ندارید در خانه بمانید. در ادامه اگر تب بالایی داشته، سرفه می کردید و به سختی نفس می کشیدید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
    شما می توانید به صورت آنلاین از پزشکان متخصص

احساس میکنم مبتلا به کروناویروس مبتلا شدم، چکار کنم؟

در صورتی که در فضایی آلوده حضور داشتید یا با اشخاصی در تماس بودید که به بیماری آلوده هستند و احساس ناخوشی می کنید در خانه بمانید حتی اگر علائم خفیفی مثل سردرد و آبریزش بینی دارید. اگر به این علائم خفیف مبتلا شده اید در خانه استراحت کنید تا سلامت خود را باز یابید.

در صورتی که بیماری شما وخیم تر شد و علائمی مثل تب بالا، سرفه و تنگی نفس برای شما به وجود آمد به پزشک مراجعه کنید.

این علائم لزوما نشان دهنده کرونا نیستند. موارد فوق می تواند نشان دهنده درگیری شما با آنفولانزا و بیماری های دیگر باشد. پس می توانید پیش از مراجعه حضوری به پزشک و قرار گیری در محیط آلوده بیمارستان، به صورت آنلاین از پزشکان متخصص و فوق تخصص عفونی مشاوره بگیرید.

کرونا برای چه افرادی خطرناک است؟

لازم به ذکر است محققین هنوز در حال تحقیق بر روی ویروس کرونا هستند و اطلاعات دائما در حال بروزرسانی است.

با توجه به اطلاعات حال حاضر محققین، کرونا ویروس برای افراد با شرایط زیر خطرناک تر است:

  • افراد مسن
  • افراد دیابتی
  • افراد دارای فشار خون
  • افراد دارای بیماری قلبی

آیا آنتی بیوتیک ها موثر هستند؟

خیر. آنتی بیوتیک ها روی ویروس ها تاثیری ندارند. به صورت کلی آنتی بیوتیک ها (مثل: آموکسی سیلین) برای باکتری های عفونی کاربرد دارد و کرونا، ویروس است. پس آنتی بیوتیک ها برای درمان کرونا استفاده نمی شوند.

آیا واکسنی یا دارویی برای کرونا وجود دارد؟

خیر، هنوز نه. تا به امروز محققین موفق به تولید دارو و واکسن نشدند.

تحقیقاتی توسط سازمان بهداشت جهانی برای ساختن واکسن ویروس در دست اقدام است، ولی هنوز به نتیجه نرسیده است.

تا زمانی که واکسن ویروس ساخته شود، بهترین راه های پیشگیری از ابتلا به کرونا ویروس، شستن و ضدعفونی کردن مداوم دست ها، سرفه کردن در آرنج و فاصله گرفتن (حداقل 1 متر) از افرادی است که سرفه یا عطسه می کنند.

آیا کرونا و سارس شبیه هم هستند؟

خیر. هرچند این دو ویروس از لحاظ ژنتیکی از یک خانواده هستند، ولی سارس و کرونا ویروس یکی نیستند.

سارس ویروسی به مراتب کشنده تر است ولی شیوع و واگیر بسیار ضعیف تری نسبت به کرونا ویروس دارد.

از بعد از سال 2003 سارس کنترل شده و افرادی کمی در دنیا به آن مبتلا شده اند.

آیا ماسک برای پیشگیری از ابتلا به کرونا لازم است؟

افرادی که مشکلی در سیستم تنفسی خود ندارند (مثلا سرفه نمی کنند) لازم نیست ماسک بزنند. سازمان بهداشت جهانی استفاده از ماسک را برای دو گروه توصیه می کند:

  • افرادی که علائم COVID-19 را دارند
  • افرادی که از بیماران مبتلا به COVID-19 نگهداری می کنند

باز هم تکرار می کنیم، بهترین راه های پیشگیری از ابتلا به کرونا ویروس، شستن و ضدعفونی کردن مداوم دست ها، سرفه کردن در آرنج و فاصله گرفتن (حداقل 1 متر) از افرادی است که سرفه یا عطسه می کنند.

طریقه استفاده درست از ماسک چگونه است؟

  1. حواس تان باشد ماسک را فقط باید اشخاص زیر استفاده کنند:
    • افرادی که از بیماران مبتلا به COVID-19 نگهداری می کنند
    • پزشکانی که در طول روز مراجعه کننده دارند
    • افرادی که علائم ویروس را دارند (تب، سرفه و تنگی نفس)
  2. قبل از دست زدن به ماسک، دست های تان را با آب و صابون بشورید. اگر به آب و صابون دسترسی ندارید با مایع های ضدعفونی کننده با پایه الکل دست های خود را ضدعفونی کنید.
  3. ماسک را بررسی کنید که سوراخ یا پارگی نداشته باشد.
  4. ماسک را از قسمتی که فلز دارد بر روی دماغ بگذارید.
  5. روی قطعه فلزی ماسک فشار آورید تا شکل دماغ تان را به خود بگیرید.
  6. پس از مصرف ماسک زمانی که قصد برداشتن ماسک را داشتید، بند پشت گوش ماسک را گرفته و ماسک را از صورت خود فاصله دهید طوریکه دست تان با سطح آلوده تماسی نداشته باشد.
  7. ماسک دیگر قابلیت استفاده مجدد ندارد، آن را درون سطل آشغال بیاندازید.
  8. پس از اینکه ماسک را در آوردید دستان خود را بشورید و ضد عفونی کنید.

چند روز طول می کشد تا علائم COVID-19 در من نمایان شود؟

به صورت کلی در یک بازه 14 روزه ویروس خود را نشان می دهد. معمولا پس از 5 روز علائم در فرد مبتلا نمایان می شود.

آیا ویروس کرونا از حیوان خانگی به انسان منتقل می شود؟

خیر. تا به امروز موردی از ابتلا حیوانات خانگی (مثل سگ و گربه) و انتقال ویروس از آن ها به انسان منتشر نشده است.

کروناویروس تا چه مدت روی سطوح باقی میماند؟

به صورت دقیق نمی توان اظهار کرد این ویروس تا چه مدت روی سطوح فعال باقی می ماند ولی یافته های کنونی نشان می دهد از چند ساعت تا چند روز می تواند روی سطوح زنده بماند. این میزان بستگی به شرایط دمایی، رطوبت و جنس سطح دارد.

اگر فکر می کنید سطحی آلوده است با مایع تمیز کننده و ضدعفونی کننده سطح را پاک کنید. به صورت مکرر دستان خود را با آب و صابون یا ضدعفونی کننده های با پایه الکل بشویید. به هیچ عنوان به چشم ها، دهان و چشمان خود دست نزنید.

برای مبتلا نشدن به COVID-19 چه کار هایی نباید بکنیم؟

موارد زیر تاثیری بر ویروس COVID-19 ندارند ولی می توانند تاثیر منفی بر سلامت شما بگذارند:

  1. سیگار کشیدن
  2. استفاده از دمنوش ها و طب مکمل
  3. پوشیدن چند ماسک روی هم
  4. مصرف آنتی بیوتیک ها

اگر علائم اصلی ویروس کرونا (COVID-19)، تب، سرفه و تنگی نفس را در خود مشاهده کردید، سریعا به یک پزشک مراجعه کرده یا به صورت آنلاین با پزشکان متخصص و فوق تخصص بیماری های عفونی گفتگو کنید.