راه های کمک به کودک آزار دیده برای بازگشت به زندگی عادی

2
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

بسیار مهم است که بدانید همه کودکان به یک شکل پیامد های سو استفاده جنسی را تجربه نمی کنند. برای کمک به کودک آزار دیده باید از او حمایت کنید تا روند بهبودی را طی کند. یادتان باشد که واکنش شما به عنوان والدین کودک می تواند تاثیر اتفاقی که افتاده را محسوس تر کند و بهبود پس از آن به تاخیر بیندازد و یا برعکس.

نکاتی که برای کمک به کودک آزار دیده باید رعایت کنید

بدانید که شما به عنوان والدین قدرت زیادی در کمک به کودک دارید. عشق خود را به او نشان بدهید، کودک را تسلی بدهید، نسبت به احساسات او حساس باشید و آسیب پذیری او را درک کنید. مرتبا به کودک بگویید چقدر او را دوست دارید.

پیش از هر چیز باید کودک را درک کنید

با اقدامات به موقع باید تلاش کنید اعتماد به نفس کودک را تقویت کنید، حس امنیت به او بدهید و چیز هایی را که برای بهبودی نیاز دارد در اختیارش بگذارید. زندگی کودکانی که مورد آزار جنسی قرار گرفته اند، تغییر می کند اما همانند هر فاجعه دیگری در این موارد هم افراد زیادی هستند که با موفقیت بهبود یافته و در بزرگسالی زندگی خوب و سالمی دارند.

اگر چه کودکان احساسات ناخوشایند یا وحشت را ممکن است با خود تا بزرگسالی به دوش بکشند، اما برخی ممکن است آمادگی صحبت کردن در مورد اتفاقی که رخ داده است را داشته باشند و زودتر شروع به غلبه بر احساسات خویش کنند. برخی دیگر ممکن است این فرایند را کندتر دنبال کنند و به تدریج امنیت روابط خود را امتحان کنند و مشکلاتشان را به مرور حل کنند. کودکانی که از والدین یا مراقبان خود عشق و امنیت دریافت می کنند و همچنین مراحل بهبودی را در کنار یک روانشناس خوب که در زمینه کار با کودکان آزار دیده تجربه دارد طی می کنند، بهترین نتیجه را کسب می کنند.

به کودک بفهمانید او را برای اتفاقی که افتاده مقصر نمی دانید

اگر چه کودکان هرگز نباید سرزنش شوند، اما همیشه راحت نیست که آنها را قانع کنید مقصر سو استفاده جنسی نبوده اند و احتمالا باید بارها و بارها این مسئله را به کودک گوشزد کنید و خودتان نیز به آن باور داشته باشید. چون معمولا کودکان احساس می کنند برای آن چه که برایشان روی داده است، مقصر هستند. آنها نه تنها خود را برای مورد آزار جنسی قرار گرفتن مسئول می دانند بلکه برای دردی که به عزیزان خود وارد کرده اند نیز خود را مسئول می دانند. به خصوص وقتی که اعضای خانواده در نتیجه این اتفاق، از هم جدا شوند این احساس تشدید می شود.

به دوش کشیدن احساس عذاب وجدان برای کودک به واسطه این که مورد سو استفاده جنسی قرار گرفته است و پیامد های آن، برای کودکان قابل تحمل نیست. اگر شما مداخله و کمک نکنید، احتمال زیادی دارد که کودک از پیامد های دراز مدت و جدی احساسی و عاطفی رنج ببرد.

کودک را از احساس گناه رهایی بخشید

هنگامی که بزرگسالان مسئولیت چیزی که برای کودک رخ داده را بر عهده می گیرند، کودک از عذاب وجدان و احساس گناه راحت می شود. شما به عنوان والدین کودک می توانید قدم مهمی در کمک به بهبودی پس از آزار جنسی بردارید و این قدم این است که او را مطمئن کنید که برای سو استفاده ای که از او شده است او مقصر نیست و سرزنش نمی شود و این مسئولیت فرد بزرگسال است. می توانید برای کودک روشن کنید که هر تغییری که در اثر این آزار جنسی در رفتار او رخ می دهد، به علت رفتار فرد سو استفاده گر بوده است و به علت کاری که کودک کرده یا نکرده است، نیست. کودکان تصور می کنند جهان حول آن ها می چرخد و خود را به عنوان عامل بسیاری از چیز هایی که تجربه می کنند می دانند. به واسطه این طرز تفکر در به عهده گرفتن مسئولیت اتفاقات پیرامون که تحت کنترل کودک نیستند (مانند بدی شرایط آب و هوا، دعوای والدین، مشکلات مالی و غیره) ، این پیام که کودک مقصر سو استفاده جنسی بوده است دائما در ذهنش به طرق مختلف تکرار می شود.

به کودک نشان بدهید که به او اعتماد دارید

سو استفاده جنسی، باعث می شود به اعتماد کودک ضربه اساسی وارد شود. کودک در این زمان بیش از هر زمان دیگری نیاز دارد که بداند شما هنوز به او اعتماد دارید و او نیز می تواند به شما اعتماد کرده و روی شما حساب کند. با تایید آسیب وارد شده به او و انجام اقداماتی برای کمک و محافظت از او می توانید در بازسازی حس اعتماد و امنیت کودک موثر باشید.

کاری کنید که کودک شما را برای صحبت کردن انتخاب کند

اگر کودک شما مورد آزار جنسی قرار گرفته است، فرصتی برای گفتگو با او فراهم کنید اما بگذارید کودک خود موضوع را بیان کند. اگر این کار را کرد به دقت به او گوش کنید و بگذارید احساساتش را بیان کند و به سوالاتش پاسخ دهید با او راحت باشید تا با شما احساس راحتی کند. گاهی اوقات والدین فکر می کنند صحبت کردن در مورد سو استفاده جنسی رخ داده با کودک، باعث می شود کودک بیشتر اذیت یا وضعیت او بدتر شود. اما کودکان باید بدانند عزیزانشان هنوز آن ها را دوست دارند در حالی که می دانند چه اتفاقی برای کودکشان رخ داده است. کودکان باید بدانند می توانند با والدین صادق باشند و والدین درد آن ها را متوجه می شوند.

برای کمک به کودک آزارد دیده از متخصص کمک بگیرید

ببینید آیا کودک علائم آشفتگی هیجانی را نشان می دهد یا نه. اگر احساسات یا رفتار های او شما یا دیگران را نگران کرده است، او را به متخصص سلامت روان ببرید تا راهنمایی های لازم را دریافت کنید و کودک احساسات خود را با روانشناس کودک در میان بگذارد.

برای مشاوره بهتر می توانید از لیست سوال های زیر استفاده کنید: 

  • چه آموزش هایی برای جلوگیری از کودک آزاری به فرزندم بدهم؟
  • آیا فرزندم مورد آزار قرار گرفته است و به من نمیگوید؟
  • فرزندم مورد آزار و اذیت جنسی و روحی قرار گرفته است و اعتماد به نفسش به شدت کاهش پیدا کرده چکار کنم؟
  • کودکی در فامیل و اقوام تحت فشار و آزار و اذیت است من چه وظیفه ای دارم؟
  • در کودکی دچار آزار و اذیت روحی و جسمی قرار گرفتم، چجوری با این قضیه کنار بیام؟
  • همسرم فرزندم را آزار میدهد برای مقابله چکار کنم؟
  • احساس میکنم فرزندم در مدرسه مورد آزار و اذیت قرار گرفته ولی به من چیزی نمیگوید، چجوری از این قضیه خبردار شوم؟
  • فرزندم تحت آزار بوده، الان دیگه باهام حرف نمیزنه چکار کنم؟
  • و دیگر سوال و دغدغه هایی که راجع به کودک آزاری دارید.
شاید بپسندید
2 دیدگاه‌ها
  1. کفایت زریحی

    سلام،مادری ۵۲ساله هستم،ازازدواج اولم پسری دارم،وازازدواج دومم ۳فرزند،دودخترویک پسر،پسرم ازازدواج اولم درکودکی به منزل مارفت وآمدداشت،آنموقع ۱۲سال داشت،به دختران من که آنموقع سنشان۵و۷ سال بودتعرض میکرده من بعدازاینکه متوجه شدم اورانزد پدربزرگش فرستادم،الان دختربزرگم که۳۱ساله است حال خوبی نداردومرتب مراسرزنش میکند،به من ناسزامیگویدومرتب مراتهدیدمیکند،ازهرجاناراحت میشه یاشکست عشقی میخوره،مرامقصرمیداند،چندروزخوب است،بازشروع میکند،وهمه چیزرابه گذشته نسبت میدهد،ازمن خواست برایش خانه بگیرم،ومن بارفروش طلا وپس اندازی که کردم برایش گرفتم،ولی بازهم دیروزکه یکی ازدوستانش جوابش رانداده بود گوشی رابرداشت وشروع به ناسزاگفتن به من کرد،امروزمیگویدچون من بادوست پسرانم کات کردم وتوهمیشه شاهدبودی الان توبایدبری طلاق بگیری ازپدرم،من مهرطلاق راببینیم درشناسنامه ات،اینجوری راحت میشم،وحالم خوب میشه.منم گفتم من زندگیم وهمسرش رادوست دارم واینکاررانمیکنم.هردقیقه بهم زنگ میزنه،من کاملا درمانده شده ام،تپش قلب گرفته ام وکاملا روحیه ام راباخته ام ونمیدانم چه کاربایدبکنم،یکماه پیش هم ماشین منوچپ کرد،ولی خداروشکرخودش هیچیش نشد.اصلاحاضرنیست نزدهیچ روانشناسی برودوهمش میگویدتودرست مراتربیت نکردی،تومقصری،تووپدرم بایدبمیرید،خواهش میکنم راهنماییم کنید.

    1. تیم محتوای دکترساینا

      سلام. کاربر عزیز، اول از همه ممنونیم که مشکلتون رو با ما در میان گذاشتید. برای اینکه به فرزندتون کمک کنید، در درجه اول نیازه که خودتون آرامش لازم رو داشته باشید، بدونید که هر کاری در توانتون بوده انجام دادید و کسی حق نداره شما رو سرزنش کنه. رابطه والد و فرزند گاهی میتونه بسیار پیچیده بشه. توصیه می‌کنیم خودتون با روان‌شناس صحبت کنید تا هم بتونید آرامش و روحیه‌تون رو به دست بیارید و هم به‌مرور متوجه ریشه رفتارهای دخترتون بشید و بفهمید که بهتره چطور رفتار کنید.
      در صورت تمایل می‌تونید از صفحه مشاوره سایت ما از روان‌شناسان دکترساینا مشاوره تلفنی بگیرید.

نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید

مجله سلامت دکترساینا


دکترساینا