عفونت باکتریایی واژن؛ علت، علائم و راه‌های درمان

2
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکتر ساینا
تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینا دریافت مشاوره آنلاین

عفونت باکتریایی واژن یا واژینوز باکتریایی یکی از شایع‌ترین عفونت‌های دستگاه تناسلی زنان است. اغلب خانم‌ها در طول زندگی خود حداقل یک‌بار این عفونت را تجربه می‌کنند. در این مقاله به بررسی عفونت باکتریایی واژن، علائم، عوارض و روش‌های درمان آن می‌پردازیم.

عفونت باکتریایی واژن چیست؟

عفونت باکتریایی واژن شایع‌ترین علت ترشحات غیرطبیعی واژن در دوران بلوغ و باروری است. عفونت باکتریایی واژن ممکن است در برخی افراد باعث ایجاد بویی شبیه بوی ماهی در واژن شده و در برخی دیگر بدون علائم ظاهر شود.

واژینوز باکتریایی ممکن است خطر برخی مشکلات مانند زایمان زودرس یا عفونت بعد از جراحی هیسترکتومی (برداشتن رحم) را افزایش دهد. همچنین ممکن است افراد مبتلا به عفونت باکتریایی واژن نسبت به ابتلا به عفونت‌های آمیزشی مانند ایدز آسیب‌پذیرتر باشند.

علائم عفونت باکتریایی واژن

در برخی مواقع عفونت باکتریایی واژن ممکن است بدون علائم باشد؛ اما سوزش، خارش و ترشحات غیرطبیعی اغلب از علائم عفونت باکتریایی واژن هستند. برخی از علائم شایع عفونت باکتریایی واژن عبارت‌اند از:

  • ترشحات رقیق و آبکی واژن
  • ترشحات خاکستری یا سفیدرنگ واژن
  • ترشحات با بوی ناخوشایند (بوی شبیه ماهی)
  • احساس سوزش به هنگام دفع ادرار
  • خارش واژن

درصورت مشاهده‌ی هریک از علائم عفونت باکتریایی واژن باید با پزشک متخصص زنان مشورت کرده و درمان لازم را دریافت کنید.

عوارض عفونت باکتریایی واژن

  • عفونت باکتریایی واژن درصورتی‌که درمان نشود، فرد را در مستعد ابتلا به بیماری‌های آمیزشی مانند ایدز، کلامیدیا، سوزاک، تب‌خال تناسلی و HPV می‌کند. همچنین خطر ابتلا به عفونت بعد از جراحی‌هایی مانند برداشتن رحم را افزایش می‌دهد.
  • عفونت باکتریایی واژن در دوران بارداری درصورت عدم درمان می‌تواند منجر به عوارضی مانند زایمان زودرس، ختم بارداری، پاره شدن زودترازموعد کیسه‌ی آمنیوتیک، تحریک یا التهاب مخاط رحم بعد از زایمان، آسیب به لوله‌های رحمی و ناباروری، التهاب غشای اطراف جنین و … شود. التهاب غشای اطراف جنین، خطر زایمان زودرس را بالا می‌برد و در صورت زنده ماندن نوزاد احتمال فلج مغزی برای نوزاد وجود دارد.
  • احتمال موفقیت در روش‌های کمک‌باروری و لقاح آزمایشگاهی (IVF) در زنان مبتلا به عفونت باکتریایی واژن کمتر است. همچنین احتمال التهاب لگن (PID) پس از عفونت باکتریایی واژن افزایش پیدا می‌کند. التهاب لگن یکی از دلایل ناباروری در زنان است.

تشخیص

برای تشخیص عفونت باکتریایی واژن، معمولاً پرسیدن علائم بیمار و گرفتن شرح‌حال بیمار کافی است؛ گاهی ممکن است نیاز به معاینه‌ی لگن نیز باشد.

بررسی علائمی مانند تب، درد لگن، ترشحات غیرطبیعی واژن بسیار اهمیت دارد. همچنین پزشک ممکن است در مورد سابقه‌ی رابطه‌ی جنسی محافظت‌نشده یا ابتلا به بیماری‌های آمیزشی از فرد مبتلا سؤالاتی بپرسد. این سؤالات برای تشخیص دقیق علت عفونت است؛ بنابراین بهتر است با پزشک خود صادق باشید.

درمان عفونت باکتریایی واژن

پزشک همچنین در طی معاینه، دهانه‌ی رحم را ازنظر التهاب و حساسیت بررسی می‌کند. همچنین ممکن است از ترشحات واژن نمونه‌برداری کند تا ازنظر ابتلا به عفونت‌های آمیزشی بررسی شود.

برخی از علائم عفونت باکتریایی واژن در عفونت قارچی نیز دیده می‌شوند؛ درنتیجه تشخیص قطعی نوع عفونت به‌عهده‌ی پزشک زنان است. برای مطالعه درباره عفونت‌های قارچی می‌توانید مقاله‌ی عفونت قارچی واژن را مطالعه کنید.

درمان عفونت باکتریایی واژن

تنها راه درمان قطعی عفونت باکتریایی واژن مصرف آنتی‌بیوتیک است. آنتی‌بیوتیک‌ها ممکن است به‌صورت خوراکی یا کرم و پماد واژینال تجویز شوند. معمولاً طول دوره‌ی درمان آنتی‌بیوتیک ۷ روز است. توجه کنید که مصرف داروهای تجویزشده را حتی در صورت برطرف شدن علائم ادامه دهید. برای آشنایی با روش‌های درمانی در سایر انواع عفونت واژن، مقاله‌ی درمان عفونت واژن را مطالعه کنید.

  • قطع مصرف داروها باعث عود مجدد عفونت باکتریایی واژن می‌شود. پس حتماً دوره درمان را تکمیل کنید.
  • واژینوز باکتریایی از طریق رابطه‌ی جنسی منتقل می‌شود؛ بنابراین تا تکمیل دوره‌ی درمان از رابطه‌ی جنسی خودداری کنید.
  • در صورت استفاده از IUD و عود مجدد عفونت باکتریایی واژن بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا جایگزین مناسب‌تری برای پیشگیری از بارداری به شما توصیه کند.

آیا درمان خانگی برای عفونت باکتریایی وجود دارد؟

هیچ درمان خانگی برای واژینوز باکتریایی وجود ندارد، تنها راه درمان عفونت مصرف داروهای آنتی‌بیوتیک‌های خاصی است که پزشک با توجه به نوع عفونت تجویز می‌کند.

مصرف محصولات حاوی پروبیوتیک ممکن است به بهبود باکتری‌های مفید واژن کمک کرده و بتواند تا حدودی از ابتلا به واژینوز باکتریایی پیشگیری کند؛ اما به‌هیچ‌عنوان در درمان آن نقشی ندارد.

عود مجدد

درصورت ابتلا به واژینوز باکتریایی، باید حتماً دوره‌ی درمان را طبق تجویز دکتر زنان کامل کنید تا احتمال عود مجدد عفونت کاهش یابد. بااین‌حال احتمال عود مجدد عفونت باکتریایی واژن یا واژینوز باکتریایی حتی پس از درمان با آنتی‌بیوتیک وجود دارد. در صورت عود مجدد، درمان مجدد با آنتی‌بیوتیک ضروری است.

آنتی‌بیوتیک‌های متداول در درمان عفونت باکتریایی واژن عبارت‌اند از مترونیدازول، کرم واژینال کلیندامایسین، تینیدازول. توجه کنید که استفاده از داروهای آنتی‌بیوتیک باید زیر نظر پزشک زنان باشد و هرگز بدون معاینه و تشخیص قطعی نباید از آن‌ها استفاده کرد.

راه‌های پیشگیری

برای پیشگیری از عفونت باکتریایی واژن انجام اقدامات زیر مؤثر است:

  • از شستشوی بیش‌ازحد واژن (دوش واژینال) پرهیز کنید.
  • از سلامت جنسی خود و شریک جنسی‌تان مطمئن شوید.
  • برای شستشوی ناحیه تناسلی از آب یا شوینده‌ی ملایم استفاده کنید.
  • ناحیه تناسلی را از سمت جلو به عقب شستشو دهید.
  • حتماً حین رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید.

کلام آخر دکترساینا

عفونت باکتریایی واژن اگر درمان نشود مشکلات بسیاری را به‌همراه می‌آورد. توجه داشته باشید که نوع دارو برای درمان عفونت باکتریایی واژن با توجه به نوع و شدت عفونت تعیین می‌شود؛ بنابراین به‌هیچ‌عنوان بدون مشورت با دکتر زنان اقدام به مصرف آنتی‌بیوتیک نکنید. همچنین حتماً دوره‌ی درمانی را کامل کنید تا از عود مجدد عفونت جلوگیری شود.

برای دریافت راهنمایی بیشتر می‌توانید همین حالا اقدام کنید و از یکی از بهترین متخصص زنان به انتخاب خودتان مشاوره‌ی آنلاین متنی، صوتی یا تصویری دریافت کنید.

شاید بپسندید
2 دیدگاه‌ها
  1. ناز

    سلام من قبل اینکه نامزد کنم ارتباط با کس دیگه هم داشتم الان ک نامزد کردم وقتی با نامزدم ارتباط جنسی برقرار میکنم آلت ایشون زخم یا حتی خون میاد و ب شدت درد داره مشکل از کجاست؟

    1. الهام جلدی ـ کارشناس علمی دکترساینا

      سلام وقت بخیر ممکنه ایشون عفونت داشته باشن و برای بررسی بیشتر لازمه به متخصص اورولوژی مراجعه کنند. میتونید از متخصصین اورولوژی دکتر ساینا کمک بگیرید

نظر یا سوال خود را به اشتراک بگذارید

مجله سلامت دکترساینا


دکترساینا